Reise med Airbnb

- Jeg har hatt nesten 50 ukjente overnattingsgjester

Ingvild Moen (27) leier ut gjesterommet gjennom tjenesten Airbnb.

LEIER UT GJESTEROMMET: Ingvild Moen tjener godt på å leie ut gjesterommet sitt på Airbnb. FOTO: Stian Schløsser Møller

LEIER UT GJESTEROMMET: Ingvild Moen tjener godt på å leie ut gjesterommet sitt på Airbnb. FOTO: Stian Schløsser Møller Foto: Stian Schloesser Moeller

Publisert Oppdatert

Om Airbnb

 • Airbnb er grunnlagt i august 2008 i San Francisco, California.
 • Airbnb en betrodd markedsplass for folk å leie ut, oppdage og bestille overnatting rundt om i verden. Online eller fra en mobiltelefon.
 • Enten en leilighet for en natt, et slott for en uke, eller en villa for en måned, kobler Airbnb folk til unike reiseopplevelser, til enhver pris, i mer enn 33 000 byer og 192 land.
 • Airbnb er en enkel måte for folk å tjene penger på via plass til overs.
 • Det er helt gratis å opprette en annonse på Airbnb.

Kilde: Airbnb

Airbnb er en sosial markedsplass som gir brukere mulighet til å leie ut eller booke overnattingsmuligheter. Du kan bo over hele verden i kortere eller lengre perioder.

- Jeg har et tomt gjesterom, og de reisende har behov for et sted å bo. Dermed møtes vi på Airbnb.

Før Moen godkjenner gjesten, leser hun andres anmeldelser av vedkommende.

- Gjesten leser andres anmeldelser av meg og leiligheten før den bestemmer seg om den vil bo hos meg.

Airbnb er basert på gjensidig tillit, sier Ingvild Moen som også jobber med sosiale medier til daglig.

- Sosiale medier handler om å bygge relasjoner, og en essensiell del av å bygge relasjoner handler om tillit, sier hun.

Turister på gjesterommet

For litt over et år siden fikk Moen leiligheten hun bor i nå for seg selv. Moen er gründer, og til daglig jobber hun med digital markedsføring og sosiale medier i eget selskap.

For å kunne betjene huslånet sitt hadde hun to valg.

- Enten måtte jeg velge å ha en person boende på gjesterommet kontinuerlig, eller å leie ut til turister gjennom tjenesten Airbnb.

Det var ikke vanskelig å velge.

- Jeg setter alenetiden min ganske høyt, og jeg hadde lyst til å bli flinkere til å bli kjent med nye mennesker. Dette gjorde Airbnb til det riktige valget, sier Moen.

Takket være Twitter ble leiligheten til Ingvild Moen døpt om til "Ingville".

I juli 2012 la hun ut leiligheten sin på Airbnb.

AIRBNB: Klikk deg frem til stedet du ønsker å bo, enten det er for en kort eller lang periode. SKJERMBILDE: Airbnb

AIRBNB: Klikk deg frem til stedet du ønsker å bo, enten det er for en kort eller lang periode. SKJERMBILDE: Airbnb

Skeptisk i starten

Mange var fryktelig skeptiske og bekymra da Moen fortalte hva hun hadde gjort.

Moen fikk spørsmål som:

- Skal fremmede mennesker du har møtt på internett ha nøkkel til leiligheten din og kunne komme og gå som de vil?

- Jeg måtte i hvert fall love å låse døra til soverommet mitt, mente andre.

Moen har fått noen pussige henvendelser, men de har hun avvist og rapportert, og dermed unngått rare og underlige situasjoner.

- Jeg må jo innrømme at jeg var skeptisk til å ha fremmedfolk i leiligheten min, og hjertet banket litt ekstra da den første gjesten var hos meg i to dager.

Du kjenner jo ikke til andres vaner og uvaner, deres planer og livsstil.

- Men så lenge du tar hensyn til gjestene og har gjester som tar hensyn tilbake, blir det bare skikkelig bra, sier hun.

Å være vert har bydd på overraskende få utfordringer. Det meste har vært knyttet til tid, i følge Moen.

- Ofte har jeg hatt lyst til å tilbringe mer tid med gjestene mine enn hva som har vært praktisk gjennomførbart, sier hun.

- De som jeg har møtt gjennom Airbnb er nemlig utrolig hyggelige folk, tilføyer hun.

Har hatt 50 fremmedfolk i hus

Moen har ikke låst rommet sitt en eneste gang.

HATT 50 FREMMEDE GJESTER BOENDE: Alle gjestene har vært hyggelige og respektfulle, sier Ingvild Moen til Kvinneguiden. Her med en av hennes tidligere gjester. FOTO: Ingvild Moen

HATT 50 FREMMEDE GJESTER BOENDE: Alle gjestene har vært hyggelige og respektfulle, sier Ingvild Moen til Kvinneguiden. Her med en av hennes tidligere gjester. FOTO: Ingvild Moen

Ny med Airbnb

 • Gå inn på www.airbnb.no og søketter destinasjonen du vil til.
 • Bla igjennom alle de unike hjemmene. Du kan søke blant mer enn 500.000 steder, både leiligheter, rom og unike boliger.
 • Airbnb har mer enn 640 slott i 40 forskjellige land.
 • Vet du ikke hvor du skal, kan du også hente inspirasjon i Airbnbs ønskeliste med temaer som "Glamping " eller "T ree Houses".
 • Når du har funnet et sted du liker, kan du lese både om stedet og om verten. Du kan også lese omtaler fra andre som har bodd der tidligere for å se om det er noe for deg.
 • Skal du til en av de større byene, for eksempel New York, kan du også bruke Airbnbs "neighborhood-guider" for å finne akkurat det nabolaget du ønsker å bla igjennom.
 • Når du har funnet drømmestedet, er det bare å kontakte vert med eventuelle spørsmål og for å få en god start.

Kilde: Aja Guldhammer Henderson, leder for Airbnb i Skandinavia og Nederland.

- Det har jeg ikke hatt behov for. Alle gjestene har vært hyggelige og respektfulle, sier hun.

- Jeg har hatt nesten 50 gjester boende, og 44 av dem har skrevet anmeldelser av hvordan det var å bo hos meg.

Hun husker alle sammen, og har møtt flere igjen ved senere anledninger.

- I tillegg har jeg blitt invitert til alle verdens hjørner, og jeg tar alltid kontakt med dem igjen om jeg skal på tur dit de bor.

- Dette gjør at mine reiser ut av landet også har blitt mer opplevelsesrike, sier Moen.

Moen har bodd gjennom Airbnb to steder, både New York og Florida.

Dette var veldig givende for henne.

- Og mye billigere enn hotell, noe lommeboka mi setter stor pris på, legger hun til.

Skapt nytt nettverk

Moen har fått venner og bekjente fra hele verden.

- Disse holder jeg kontakten med og jeg har møtt noen igjen ved senere anledninger.

Moen har ingen negative sider hun vil dele med Kvinneguiden så langt.

- Det er et utrolig fint opplegg for de som trives med å ha folk rundt seg.

Det har skjedd mye positivt, i følge Moen.

- To amerikanske jenter bodde hos meg rett før jeg skulle til New York for første gang. Vi avtalte å møtes, og de plukket meg opp på flyplassen i New York, viste meg rundt og tok meg med for å treffe sine venner en av kveldene jeg var der.

- Dette var kun fordi de hadde bodd hos meg noen dager gjennom Airbnb noen måneder tidligere, sier Moen.

6 tips til Airbnb-verter

Moen har listet opp det hun mener er de seks viktigste tingene du bør huske på før du bruker Airbnb.

 1. Når folk bor lengre enn en uke, blir de gjerne veldig komfortable. De roter mer, bråker mer, og tar seg generelt sett godt til rette. Jeg vil veldig gjerne at de skal føle seg hjemme, og basert på tilbakemeldinger har jeg stort sett fått til det, men jeg vil at de skal være gjester og ikke samboere. Så for min del har det fungert best å ha en maksgrense på en uke.
 2. Det blir utrolig mye klesvask, og du tvinges til å holde leiligheten ren og pen. På godt og vondt. Sett av tid til dette.
 3. Det kan være greit å sette noen grenser for hvor mye kontakt du ønsker med gjestene dine. Noen ganger har du god kjemi og kan invitere dem med på ting, andre ganger er det ikke full klaff. Det er helt ok og ikke å klaffe med folk så lenge du er hyggelig og høflig. I starten ble jeg sliten av å ha folk rundt meg hele tida, men jeg har tv på soverommet, og når jeg har hatt gjester og ikke har hatt energi til å være med dem, har jeg surret rundt på rommet mitt. De aller fleste har respektert dette.
 4. Om du er sjenert, er dette en fantastisk måte å få bukt med sjenertheten på. Etter hvert kan du nesten prate med alle typer mennesker om det aller meste. I tillegg har jeg lært at det å dele stillhet med fremmede mennesker er utrolig fint. Jeg vet nesten ikke hva klein stillhet er lengre. Før tenkte jeg at du må prate hele tiden, men det er jo litt slitsomt. Pust ut, gjør dine egne greier. Stillhet er fantastisk.
 5. Folk kommer nesten alltid senere enn de har sagt. Det er veldig lett å feilvurdere hvor lang tid det tar å komme seg fra flyplassen, togstasjonen eller en fergekai. Vennene mine har måtte lide for dette, fordi jeg har planlagt ting rett etter at gjester skulle ankomme. Det gjør jeg ikke lengre. Legg inn en buffer på minst en time, gjerne mer.
 6. Vær bevisst på hvem du tillater å få booker rommet. Har du dårlig magefølelse, så sier du nei. Vil du kun ha gjester med anmeldelser? Er du dame og vil kun ha kvinnelige gjester? Kun folk med profilbilde? Skriv det i profilen din og vær kompromissløs. Det er ditt hjem, det er dine regler som gjelder. Du vil nok få snåle henvendelser, men da bare takker du nei, og/eller rapporterer.

Hvordan være vert

På Airbnbs nettside kan du lese deg opp om hvordan du kan være vert.

Det er tre steg du bør følge:

1. Publiser ansiktet ditt.

Registrer deg, opprett en profil og last opp et profilbilde. Bygg omdømmet ditt ved å bli verifisert, og be vennene dine om å gi deg referanser.

2. Legg til stedet ditt.

Klikk på "Lei ut stedet ditt" når du er innlogget. Beskriv stedet ditt nøyaktig og oppgi de passende fasilitetene for å gi potensielle gjester en idé av hva stedet ditt tilbyr. Tilpass prisen ved å legge til et depositum eller et rengjøringsgebyr for å passe på at alle dine behov er imøtekommet. Ikke glem å vise når stedet er tilgjengelig i kalenderen din for å unngå at gjester tar kontakt når du er utilgjengelig! Til slutt, setter du opp en utbetalingsmåte ved å bruke betalingssystemet vårt slik at da kan motta betaling.

3. Book stedet ditt.

Svar på meldinger og reservasjonshenvendelser fra potensielle gjester innen rimelig tid ved å bruke meldingssystemet. Responsraten din og søkeplasseringen er avhengig av det, så ikke la potensielle gjester vente! Du kan få varsel mens du er på farten ved å registrere deg for varsel på tekstmelding eller ved å laste ned appen for iPhone eller Andoid. Selv om det er helt opp til deg hvilke reservasjonshenvendelser du godtar, kan søkeresultatet på utleieannonsen din bli påvirket negativt dersom du avviser mange eller de fleste reservasjonshenvendelsene. Gi anmeldelser til gjestene dine når de har sjekket ut. Å gi tilbakemeldinger er en nødvendig del av å bygge et tillitsfullt nettsamfunn.

Hvordan reise gjennom Airbnb

Ønsker du derimot å være turist som bor hos en annen via Airbnb, er disse de tre stegene du bør følge:

1. Fullfør profilen din.

Lag en profil og last opp et profilbilde. Bygg ryktet ved å bli verifisert, og få noen av vennene dine som referanser. Desto mer informasjon du legger til, desto mer sannsynlig er det at vertene aksepterer reservasjonshenvendelsene dine.

BO HOS ANDRE: Airbnb er en ny måte å reise på, en måte der du kan få tilgang til lokale erfaringer i verden. FOTO: Airbnb

BO HOS ANDRE: Airbnb er en ny måte å reise på, en måte der du kan få tilgang til lokale erfaringer i verden. FOTO: Airbnb Foto: Julie Holder

2. Søk etter utleiesteder.

Priser

 • Det er opp til deg å bestemme hvor mye du tar betalt.
 • For å få en idé om hva du kan ta i pris, anbefaler Airbnb at du søker etter lignende listinger i nabolaget ditt for å lære mer om lokal prissetting.
 • Du kan angi forskjellige priser for nattlige, ukentlige og månedlige opphold, og avanserte sesongmessige priser.

Kilde: Airbnb

Å søke på Airbnb er lett. Wish Lists er en morsom og visuell måte for å lagre, dele og oppdage dine favorittsteder i Airbnb, fra rett rundt hjørnet til rundt om i verden. Med Wish Lists i over 28.000 byer og 190 land er mulighetene endeløse.

Hvis du allerede har en destinasjon i tankene, start søket på Airbnbs hjemmeside. Finn noen utleiesteder du liker og kontakt noen få verter. Deretter holder du øye med innboksen din. Sørg for å gjør deg kjent med vertens anmeldelser og utleiestedets kanselleringsvilkår.

3. Book det.

Send en reservasjonshenvendelse ved å klikke på "Book det-knappen" og skriv inn betalingsdetaljene dine. Slapp av, du vil ikke bli trukket penger før verten bekrefter bestillingen din, og du kan forsikre deg om at betalingen din er sikker hos oss. Med det samme du reservasjonen din er akseptert, kan du se reiseplanen din og kvittering på kontoen din.

Du kan også gi en anmeldelse av verten din så snart du har sjekket ut. Å fortelle om opplevelsen din er en essensiell del byggingen av Airbnbs tillitsfulle nettsamfunn.

Bo med lokalbefolkningen

- Airbnb er en ny måte å reise på, en måte der du kan få tilgang til lokale erfaringer i verden. Med alt fra et slott i Frankrike, en villa i Spania eller en toppleilighet i New York, er det noe for alle reisende.

Det sier Aja Guldhammer Henderson, leder for Airbnb i Skandinavia og Nederland til Kvinneguiden.

- Det unike med Airbnb er den lokale og autentiske opplevelsen du kan få ved å bo med lokalbefolkningen.

Enten det er en leilighet eller et rom, kan du oppdage byen og nabolaget for gode lokale tips.

- For å få den beste opplevelsen, anbefaler jeg alltid å stille verten spørsmål og se på verifikasjonene før du bestiller, sier Henderson.

Økonomiske fordeler

Airbnb har god innvirkning på lokal økonomi.

Det viser en undersøkelse fra november 2012, som ble utført av HR & A Advisors, et industri-ledende eiendomsselskap med fokus på økonomisk utvikling og energieffektivitet.

- Airbnb gir et stort økonomisk løft både for brukerne, men også for de nabolagene og byene hvor de besøkende bor, står det på nettsiden deres.

I følge HR & A skaper Airbnb en ny type turisme.

Studien fant ut at folk som leier ut på Airbnb bruker den inntekten de tjener til å takle de vanskelige økonomiske tidene rundt om i verden.

KILDER: Aja Guldhammer Henderson, leder for Airbnb i Skandinavia og Nederland, Brian Chesky, administrerende direktør og medgrunnlegger i Airbnb og Ingvild Moen, gründer av medieselskapet Resonate. FOTO: Airbnb og Stian Schløsser Møller

KILDER: Aja Guldhammer Henderson, leder for Airbnb i Skandinavia og Nederland, Brian Chesky, administrerende direktør og medgrunnlegger i Airbnb og Ingvild Moen, gründer av medieselskapet Resonate. FOTO: Airbnb og Stian Schløsser Møller

- Denne studien viser at Airbnb har en positiv innvirkning. Ikke bare på gjestene og vertenes liv, men også på de lokale nabolagene de besøker og lever i.

Overnattingsmuligheter via Airbnb

 • Airbnb tillater folk å leie hele eller deler av sitt eget hjem for reisende på jakt etter overnatting.
 • Nettstedet gir en plattform for å etablere kontakt mellom vert og gjest, og er ansvarlig for håndtering av transaksjonen.
 • Nettstedet tilbyr mer enn 500 000 private overnattingssteder i 192 land og mer enn 33 000 byer.
 • Fra etableringen i november 2008 til juni 2012 mer enn 10 millioner overnattinger var booket gjennom Airbnb.

Kilde: Wikipedia

Det sier Brian Chesky, administrerende direktør og medgrunnlegger i Airbnb.

Skatteregler

Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet forklarer hvilke skatteregler som gjelder hvis du leier ut via Airbnb:

 • Leieinntekter ved utleie av bolig er etter hovedregelen skattepliktige som kapitalinntekt. Kapitalinntekt inngår i grunnlaget for alminnelig inntekt som skattlegges med 28 prosent. Hvis utleien anses som næringsvirksomhet, vil leieinntektene også inngå i grunnlaget for personinntekt som skattlegges med 11 prosent.
 • Det er i skattereglene gitt unntak for leieinntekter ved utleie av egen bolig. Leieinntekter fra utleie av egen bolig er fritatt for skatteplikt når eieren benytter minst halvparten av boligen til egen bruk (regnet etter utleieverdien).
 • Dersom hele, eller en større del av boligen leies ut, er leieinntektene skattefrie med inntil 20.000 kroner i inntektsåret. Hvis beløpsgrensen på kr 20.000 overskrides, vil alle leieinntektene være skattepliktige. Også de leieinntektene som skriver seg fra en periode hvor boligen er utleid i mindre omfang, vil da være skattepliktige.

Les også:

Vi har testet Dreamliner

Så galt kan det gå når du mister passet

Test av kredittkort

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning