Hun gir tips til hvordan fattige kan klare seg med lite penger

Hun gir tips til hvordan fattige kan klare seg med lite penger

Sosiale medier er mer enn kattevideoer og kleine selfies.

BEHUMBLE: Paola Mejía har blitt verdenskjent av å legge ut tips til hva du bør gjøre når du er fattig Facebook-siden sin.
BEHUMBLE: Paola Mejía har blitt verdenskjent av å legge ut tips til hva du bør gjøre når du er fattig Facebook-siden sin. Foto: FOTO: Paola Mejía/Facebook
Sist oppdatert
Mange har fått et nytt syn på Somalia etter å ha sjekket ut Ugaasos Instagram-profil. Foto: Instagram
Mange har fått et nytt syn på Somalia etter å ha sjekket ut Ugaasos Instagram-profil. Foto: Instagram Foto: Foto: @ugaasadda Instagram
Ugaaso viser frem hva som er med en somalisk dame på tur. Foto: Instagram
Ugaaso viser frem hva som er med en somalisk dame på tur. Foto: Instagram
Lunsjtid i Somalia. Foto: Instagram
Lunsjtid i Somalia. Foto: Instagram
Det er ikke til å stikke under en stol at Somalia fortsatt kan være urolig, men Ugaaso ønsker å vise fram at hjemlandet er så mye mer enn krig og terror. Foto: Instagram
Det er ikke til å stikke under en stol at Somalia fortsatt kan være urolig, men Ugaaso ønsker å vise fram at hjemlandet er så mye mer enn krig og terror. Foto: Instagram

Hva er det første du tenker når du hører Somalia?

Hvis svaret er krig, terror og pirater, bør du sjekke ut 27 år gamle Ugaaso Boocow på Instagram.

– Mitt største mål er å vise folk at Somalia er som hvilket som helst annet land. Menneskene her, atmosfæren her og hverdagen er normal. Somalia har fått et snev av håp. Og skjønnheten i dette landet er ubegrenset, sier Ugaaso til Kvinneguiden.

Hun har vakt oppsikt internasjonalt med sine vakre hverdagsglimt fra et land som vanligvis kun omtales med titler om blodige kamper, piratangrep og Al Shabaab. Både BBC, The Guardian og Le Monde har omtalt 27-åringen og hennes Instagram-konto der hun legger ut bilder av nydelige sandstrender, arkitektur i Mogadishu, selfies med knallfargede hijaber og ikke minst humoristiske videoer hun selv lager.

– Til tross for at krigen har ødelagt mye av Somalia ser fremtiden lovende ut. Vi lever i en tid der sosiale medier er en pålitelig kilde til informasjon. Derfor griper jeg sjansen til å vise frem den menneskelige siden av Somalia, sier Ugaaso som i skrivende stund har over 80 000 følgere på Instagram.

Hun sier hun ønsker å rette opp medias skjeve fremstilling av hjemlandet, og vise at tiltross for terror og krig er Somalias potensiale stort.

– Jeg prøver også å se skjønnheten i ruinene. Mange bygninger er fortsatt nydelige til tross for at de er ødelagte, sier hun.

Flyttet hjem

Da krigen i Somalia brøt ut i 1991 flyktet Ugaaso til Canada sammen med besteforeldrene sine. Hun fikk ikke se moren sin igjen før hun i 2014 returnerte til Somalia. Her bor hun nå sammen med ektemannen i hovedstaden Mogadishu. På Ugaasos Instagram-profil får vi se videoer av mor og datter der de ler og tuller.

Ugaaso er overlykkelig for at hun kom tilbake og ble gjenforent med moren og den afrikanske kulturen, og sier hun lengter etter en dag der Somalia ikke lenger er avhengig av utenlandsk assistanse.

– Jeg drømmer om at landet mitt skal få en robust og stabil økonomi. Og kanskje viktigst drømmer jeg om at vi har gode tiltak for å hindre sult og sykdommer, sier Ugaaso.

Det er likevel ikke til å stikke under en stol at Somalia fortsatt kan være et vanskelig land å bo i.

– Jeg får ofte høre at jeg ikke kan gjøre ditt og datt fordi jeg er kvinne. Det er urettferdig.

Hun understreker likevel at de fleste av de som har returnert til Somalia er her fordi de ønsker å være der. Tiltross for at snikskyttere og selvmordsbombere er en del av hverdagen, står hun fast på sin visjon. Selv forteller hun at hun ikke har hørt en eneste kule bli avfyrt, og "bare hørt en eksplosjon".

– Jeg er her for å forandre det. En stor endring kommer til å skje her, og jeg er sikker på at alle kommer til å ønske å være en del av det.

Hvordan være fattig

Ugaaso er ikke den eneste som nå bruker sosiale medier aktivt for å bryte ned folks fordommer mot livet i det som vanligvis sees på som "utviklingsland". 14 år gamle Paola Mejía går under kallenavnet La Chiki, som betyr ”Den lille”. Hun lever i Honduras, som er et av verdens fattigste land. Du trodde kanskje ikke folk der hadde internett en gang? Men Paola har blitt verdenskjent etter at hun begynte å poste tutorials på Facebook-siden sin om hvordan du kan klare deg på lite penger.

Eksempel: Er du fattig, men vil slette håret? Bruk et strykejern!

Eller hva med å bruke blanko som neglelakk?

Ikonet, fra landet der over 60 prosent av befolkningen lever under fattigsdomsgrensa, har nådd over 100 000 følgere på Facebook, og hennes mantra #BeHumble går nå verden rundt.

Til Fox News Latino sier Paolo at hun vil utnytte sin nye innflytelse til å fremme "et positivt budskap" og hjelpe folk i landet sitt til å reflektere over hva som egentlig er verdifullt i livet. Selv bor hun sammen med søsknene sine, sin hjemmeværende mor og fabrikkarbeider far.

- Vi er en enkel familie. Men med det lille vi har er vi veldig lykkelig.

Fjerner fordommer

Mediesjef for Røde Kors, Astrid Arnslett synes utviklingen er fantastisk.

– Det som er så utrolig fint er at vi får høre disse kvinnenes stemmer helt uten filter fra diverse organisasjoner med egne interesser. Sosiale medier er noe av det mest ærlige vi kan få, sier hun til Kvinneguiden.

Arnslett mener denne økende trenden på sosiale medier er med på å minske fordommer.

BEHUMBLE: Paola Mejía har blitt verdenskjent av å legge ut tips til hva du bør gjøre når du er fattig Facebook-siden sin. Foto: Hentet fra hennes Facebook-side.
BEHUMBLE: Paola Mejía har blitt verdenskjent av å legge ut tips til hva du bør gjøre når du er fattig Facebook-siden sin. Foto: Hentet fra hennes Facebook-side.

–  Det som er viktigst her er at vi får høre deres stemmer direkte. De får lov å fortelle solskinnshistorier om landet sitt uten at media kan påvirke det. Dette er deres ærlige virkelighet.

Malala gjorde det samme

Videre forteller Arnslett at hvis eksempelvis Røde Kors vil formidle noe hadde de ikke blitt hørt i like stor grad som populære ikoner på sosiale medier. Hun trekker frem menneskerettighetsaktivisten Malala Yousafzai som et eksempel.

– Malala er et bevis på hvor kraftfullt sosiale medier kan være. På grunn av hennes åpenhet på internett har hun blitt hørt.

Hvilke fordommer tror du folk flest har mot disse landene?

– Honduras er lite i mediebildet, så det er vanskelig å si. Når det kommer til Somalia tror jeg folk i Norge har godt av å se en annen side enn krig og elendighet. Likevel er det viktig å understreke at Somalia fortsatt ikke er et trygt land for alle å bo i. Det er viktig å skille mellom fordommer mot folk og fordommer mot land. Det finnes mange fine enkelthistorier fra de forskjellige landene, sier hun.

Trenger nyansene

Øystein Sæbø jobber som førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Her arbeider han blant annet med hvordan teknologi kan bidra til vekst og utvikling i utviklingsland.

– Jeg er helt sikker på at disse kvinnene bidrar til å bryte ned allmenne oppfattelser om hvordan der er å leve i Somalia og Honduras. Personene har blitt interessante, og bidrar til et mer nyansert bilde av samfunnet de lever i.

Han mener folk generelt sett har større fordommer mot livene i slike land enn det er grunn for.

– Jeg tror mange hadde blitt svært overrasket over utdanningsnivå, tilgang av mobilteknologi og bruk av sosiale medier i land som eksempelvis Tanzania og Indonesia. Jeg tror at vårt inntrykk av enkelte land og konflikter lett smitter over på hele regioner og større områder, sier han.

Færre ”hvite flekker” på kartet

Sæbø mener nyansene fort faller ut i et slikt bilde.

– Det er fort gjort å tenke at alle i Midtøsten lever i konflikt, at hele Afrika gar vært truet av Ebola og at alle Palestinere er uten jobb eller skoletilbud. Det er viktig å huske at det er mange ulikheter også i slike områder.

Øystein Sæbø, førsteamanuensis i informasjonssystemer ved Universitetet i Agder.
Øystein Sæbø, førsteamanuensis i informasjonssystemer ved Universitetet i Agder.

Sæbø ser på utviklingen av sosiale medier som positivt i denne sammenhengen, og understreker at vi trenger mer kunnskap om hvordan folk lever og hva de er opptatt av. Han håper en mindre verden vil bidra til færre ”hvite flekker” på kartet.

– Vårt mediebilde er i stor grad preget av enkeltsaker og fokus på enkeltindivider. I en slik sammenheng er det flott at enkelte kvinner fra fattige land forteller om alternative virkeligheter. Dermed får vi et navn og ansikt som kan bidra til økt innsikt og nærhet til områder vi vet lite eller ingenting om.

 

Slapper av med You Tube

For Ugaaso er det viktig å vise at hverdagslivet i Somalia ikke nødvendigvis er så annerledes fra det vennene har i Canada eller andre land i vesten.

– Som regel våkner jeg opp til lyden av azan, altså kallet til bønn. Deretter hopper jeg i dusjen, spiser og drar på jobb. Det er veldig sjelden for en kvinne å jobbe på et kontor, noe som gjør at alle mine kollegaer er eldre menn. Det kan til tider være utfordrende, spesielt når de gir meg stygge blikk. Men det stopper ikke meg fra å inspirere andre kvinner til å jobbe på kontor, sier hun. Når arbeidsdagen er over dra hun hjem for å spise og slappe av.

– Som regel ligger jeg langflat på senga og ser på videoer på Youtube, sier 27-åringen til Kvinneguiden.

Ugaasos neste plan er å arrangere en komediekveld i Mogadishu, fordi etter år med traumer og krig, kan latter være viktig medisin. I tillegg har hun satt opp et crowdfunding-tiltak for å få råd til å kjøpe seg et ordentlig kamera og redigeringsprogram, så hun kan fortsette å dele videoer og bilder som viser skjønnheten i Somalia.

– Jeg tror mange frykter å reise til afrikanske land som har vært gjennom kriger. Jeg vil at folk skal se at hjemlandet mitt er like normalt som hvilket som helst annet land i verden.

Likte du denne saken? Følg Kvinneguiden på Facebook!

BRYTER NED FORDOMMER: Ugaaso Boocow er Somalias første kvinnelige Instagram-stjerne. Hun vil vise verden en annen side av hjemlandet. Foto: Skjermdump fra Instagram
BRYTER NED FORDOMMER: Ugaaso Boocow er Somalias første kvinnelige Instagram-stjerne. Hun vil vise verden en annen side av hjemlandet. Foto: Skjermdump fra Instagram

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også