Flyplasser i verdensklasse

Er dette verdens kuleste flyplasser?

Trodde du flyplasser bare var oppholdssted mens du venter på at flyet skal gå?

CHICAGO: På den enorme O'Hare flyplassen i Chicago finner du både et diger dinosaur og et fantastisk lekeland for de små.
CHICAGO: På den enorme O'Hare flyplassen i Chicago finner du både et diger dinosaur og et fantastisk lekeland for de små. Foto: FOTO: Flychicago.com
Sist oppdatert

Flyplasser er for de aller fleste av oss et nødvendig onde, et stoppested vi bare må passere gjennom på vei til eller fra reisen eller ferien, som ofte er lite mindre enn stress og mas fra ende til annen.

I tillegg til at man ved reise til utlandet må møte opp hele to til tre timer før avgang, lar mange seg også irritere over strenge baggasje-regler, køer i sikkerhetskontrollen og lange avstander til og fra gaten man boarder fra eller lander på.

Men ikke alle flyplasser er laget over samme lest - heldigvis. Noen steder har man gjort sitt beste for at også flyplassen skal være en del av ferieopplevelsen.

Her hjemme i Norge er det full rulle og byggeaktivitet på vår egen Gardermoen, en flyplass som skal bli både større og bedre enn den er i dag.

- Det er fortsatt over to og et halvt år før vi åpner nye Pir Nord og Sentralbygg Vest, så det er på mange måter litt tidlig å si alt om hvilke tilbud som vil komme, forklarer medierådgiver ved Oslo Lufthavn AS, Lasse A. Vangstein, til Kvinneguiden.

- Men det gjøres hele tiden vurderinger på hvilke tilbud vi skal ha til de reisende, og undersøkelser viser at de fleste ønsker et godt og variert spisetilbud, samt muligheter til shopping.

Vangstein forklarer at benytter seg av kundetilfredshetsundersøkelser i planleggingen og prøver så godt det lar seg gjøre å tilby en lufthavn som best mulig ivaretar flertallets ønsker og behov.

- Under forutsetning at vi har plassen tilgjengelig, så klart.

Gardermoen er en flyplass som er bygget for å være kompakt, det skal være korte avstander i forhold til mange andre store flyplasser.

- Dette ønsket passasjeren og flyselskapene da flyplassen ble bygget, forklarer Vangstein.

- Fra sikkerhetskontrollen er det 400 meter ut til utenlands og 400 meter til innenlands. Den nye piren blir 400 meter rett frem.

Og mens vi venter på å se hva Oslo Lufthavn Gardermoen kommer til å ha å by på av aktiviteter og tilbud, så er i all fall disse en samling flyplasser du ikke kommer til å ha noe i mot å tilbringe noen timer på:

Heathrow, London

Moderne kunst-museum midt på flyplassen.

KUNST: I den nyeste terminalen på Heathrow finner du fantastiske kunstutstillinger.
KUNST: I den nyeste terminalen på Heathrow finner du fantastiske kunstutstillinger. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

I den nyeste av terminalene på den enorme Heathrow flyplassen i London kan du gjøre mer enn å bare vente på take-off. Her har man nemlig åpnet et helt unikt permanent kunstgalleri, hvor både unge og også mer etablerte kunstnere har vært med på å utsmykke den moderne og flotte Terminal 5 bygningen på en av verdens største og travleste flyplasser.

Dette sier Heathrow Leadership Group i en pressemelding om prosjektet:

- Expo er et dedikert program med unik og inspirerende kunst som vil utfordre fantasien til våre reisende, og vil være med på å gjøre reiseopplevelsen deres rikere og mer spennende.

Utstillingene er ment å være en feiring av det beste med Storbritannia.

Du finner den unike kunsten på begge sider av sikkerhetskontrollen, og mange av utstillingene er laget for å være multi-sensoriske og ha skikkelig wow-faktor.

Suvarnabhumi Airport, Bangkok

Stressnakke etter mange timer på reisefot? Få en massasje, da vel.

KUNST: På Heathrow kan barna leke seg på en ekte kunstutstilling.
KUNST: På Heathrow kan barna leke seg på en ekte kunstutstilling. Foto: FOTO: Dezeen.com

På den store Suvarnabhumi-flyplassen i Bangkok kan du benytte anledningen til å nyte en ekte thai-massasje mens du venter på flyet ditt. Her finer du faktisk både massasje- og spafasiliteter på i både avgangshallen (etter sikkerhetskontrollen) og i ankomstterminalen.

EGENTID: Nyt en deilig massasje etter reisen på flyplassen i Bangkok.
EGENTID: Nyt en deilig massasje etter reisen på flyplassen i Bangkok. Foto: FOTO: Ananda Hotels

Ifølge reisenettstedet Tripadvisor er det største tilbudet i ankomsthallen, hvor du finner hele 18 behandlingsrom for massasje, ansiktsbehandlinger, manikyr og pedikyr.

Spaet finnes i tredjeetasjen, en etasje opp fra ankomsthallen.

Du trenger ikke å ha booket time på forhånd, her hentes man inn alt etter hvem som står først i køen.

Incheon International Airport, Sør-Korea

Hvorfor ikke stå på skøyter mens du venter på take-off?

Av alle tilbud å ha inne på en flyplass, så tar nesten Incheon International Airport i Sør-Korea kaken med sin plass-til-150-av-gangen store innendørs skøytebane.

Her kan man - mellom klokken 10 om morgenen og klokken 8 om kvelden - stå på skøyter på kunstisen mens man venter på sin neste flyvning.

PÅ GLATTISEN: På denne flyplassen kan du stå på skøyter mens du venter på neste fly.
PÅ GLATTISEN: På denne flyplassen kan du stå på skøyter mens du venter på neste fly. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Det koster ingenting å bruke skøyebanen, men du må betale noen kroner for å leie skøytene.

Og ikke vær bekymret om skøyting ikke er din favoritt.

I tillegg til den populære skøytebanen, finner du også både golfbane og spa inne på flyplassen, så her trenger ingen kjede seg med Pinterest eller Angry Birds for å få tiden til å gå.

Changi Airport, Singapore

Ta en pust i bakken i grønne omgivelser.

På Changi-flyplassen i Singapore, som er et populært reisemål for mange nordmenn i Sør-Øst Asia og som stoppested på tur til Australia, kan du virkelig senke skuldrene og nyte både frisk luft og natur - inne på flyplassen.

Her finner du nemlig både en "magisk" eventyrskog, og også en innendørs sommerfulgl-hage, som er hjem til mer enn 1000 forskjellige arter sommerfugler.

Inne på flyplassen er det også nok å se, som den 12 meter høye sklien du kan komme deg ned fra andre til første etasje via.

Hong Kong International Airport

GRØNT: På flyplassen i Singapore kan du blant annet besøke en smmerfuglpark.
GRØNT: På flyplassen i Singapore kan du blant annet besøke en smmerfuglpark. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Lat som du er pilot på denne flyplassen.

Dette er noe for deg som reiser ifølge med barn og befinner dere på den store internasjonale flyplassen i Hong Kong.

Her finner man nemlig en hel rekke interaktive leker og opplevelser, som garantert vil falle i smak hos både barna, tenåringen og pappa.

Toppen av kransekaken er en egen flysimulator, hvor man kan leke pilot i for en liten stund.

I tillegg til denne innendørs "lekeparken" finner man også mange tilbud om det er spa og avslappning du er interessert i på reisen.

Chicago International Airport, USA

LEKELAND: På flyplassen i Hong Kong kan barna prøve seg som pilot i en flysimulator.
LEKELAND: På flyplassen i Hong Kong kan barna prøve seg som pilot i en flysimulator. Foto: FOTO: pitstopsforkids.com

Har du besøkt denne imponerende skapningen i Chicago?

Det er ikke alle flyplasser hvor du kan beundre en dinosaur i full størrelse, men det kan du faktisk på den internasjonale O'Hare flyplassen i Chicago i USA.

Her har man en fullvoksen versjon av en Brachiosaurus, som ikke er til å unngå å få med seg skulle du befinne deg på denne flyplassen.

Reiser du ifølge med barn er det også verdt å få med seg det fantastiske lekeområdet "Kids on the fly" som befinner seg i andre etasjen, like etter sikkerhetskontrollen.

Lekeplassen, som oppdateres årlig, har alt man kan ønske seg for både små og også litt større barn, er det perfekte stedet å la små føtter få løpe bort litt energi før man skal ombord i flyet.

Lyon-Saint Exupery Airport, Frankrike

Skli mellom etasjene på denne flyplassen.

DINOSAUR: Denne kjempen finner du på O'Hare flyplassen i Chicago.
DINOSAUR: Denne kjempen finner du på O'Hare flyplassen i Chicago. Foto: FOTO: flickr.com/photos/15216811@N06/6813731691/

Befinner du deg på Lyon-Saint Exupery flyplassen i Frankrike kan du leke deg i det som kanskje er verdens første flyplassklie.

Her han man prøvd å "gjøre reisen til en lek", som nettstedet News.com foreslår.

- Man trenger jo ikke gå i trapper for å bevege seg mellom etasjer, det går jo minst like fint å skli, forklarer nettstedet.

- Sklien kom på plass som et forsøk på å ta stress ut av reisedager og vil være en faktor som er med på å gjøre det lettere å slappe av på reisen.

Den 6 meter høye stålsklien ligger i det området av flyplassen hvor man har gjort en innsats for å lage egne soner for å slappe av, og her finner man også store flatskjermer som sender både nyheter og sport hele døgnet.

Mange har poengtert at ideen synes å være stjålet fra Changi-flyplassen, hvor man på ett punkt i terminalbygningen har installert en 12 meter høy sklie mellom etasjene.

Athen International Airport, Hellas

SKLIE: På denne flyplassen trenger du ikke ta trappen, her kan du skli mellom etasjene.
SKLIE: På denne flyplassen trenger du ikke ta trappen, her kan du skli mellom etasjene. Foto: FOTO: Lyon-Saint Exupery

Fordyp deg i gresk historie - allerede på flyplassen.

Mange som kommer reisende til Hellas er interesserte i å lære mer om Hellas' mange tusen år gamle historie og rike kulturarv.

På den internasjonale flyplassen i Athen i Hellas har man utnyttet dette, og laget et helt museum inne i terminalbygningen.

Hele 172 objekter, de fleste av dem funnet under utgravingen til den nye flyplassen i nærheten av Spata, står utstilt på mini-museet, og prosjektet er en del av en større ide når det gjelder å bringe kunnskap om gresk historie og kultur til reisende.

Inngang til museet er gratis, og du finner det i andre etasje, ovenfor billettskranken til Olympic Airlines.

Reiseekspertens favorittflyplasser

Gunnar Garfors har besøkt alle land i verden, og har sett både det verste og det beste som finnes av flyplasser.

Det er få som har sett så mange flyplasser som den norske eventyreren og forfatteren Gunnar Garfors. Her er hans favoritter:

1. George F. L. Charles Airport på St. Lucia i Karibia

MUSEUM: På flyplassen i Athen finner du mange minner fra antikkens Hellas.
MUSEUM: På flyplassen i Athen finner du mange minner fra antikkens Hellas. Foto: FOTO: aia.gr

- Her kan man sjekke inn og så gå ti meter over veien til en kritthvit strand, bade der, og så gå gjennom sikkerhetskontrollen. Helt fantastisk, forklarer Garfors til Kvinneguiden.

- Jeg har selv skrevet om flyplassen i et innlegg på bloggen min.

2. Schipol i Amsterdam

Denne flyplassen har eget bibliotek.

3. Istanbul Atatürk Airport i Tyrkia

- Her får man servert pizza fra egne pizzakokker.

ST. LUCIA: Vigie Beach på St. Lucia i Karibbien ligger slik at du kan bade der etter at du har sjekket inn på flyplassen.
ST. LUCIA: Vigie Beach på St. Lucia i Karibbien ligger slik at du kan bade der etter at du har sjekket inn på flyplassen. Foto: FOTO: St. Lucia Air & Seaport Authority

4. Singapore Changi Airport

- Denne har spa, svømmebasseng, utendørs rooftop-bar og innendørs botanisk hage, forklarer Garfors.

5. Vaclav Havel Airport i Praha

Denne flyplassen har egen kino og fotoutstillinger.

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også