Bryllupsreise Route 66

- Dette er en opplevelse for livet

Synes dere 2 uker i syden høres litt tamt ut for bryllupsreisen?

ROUTE 66: Her er bryllupsreisen som gjøre dere til de kuleste i vennegjengen.

ROUTE 66: Her er bryllupsreisen som gjøre dere til de kuleste i vennegjengen. Foto: FOTO: Travel USA

Publisert Oppdatert

Bare navnet er nok til å mane frem bilder av røde fjellformasjoner, støvete landeveier, nedslitte veikroer, motell med neonlys og ikke minst stedsnavn som Chicago, Grand Canyon og Los Angeles.

Route 66. Den legendariske hovedveien fra Chicago til Los Angeles, som hundretusener i sin tid fulgte fra øst mot vest i jakten på land, rikdom og "The American Dream".

Fra industribyene i øst, over støvete prærier og mot den etterlengtede vestkysten dro de. Og selv om andre interstates (motorveier) i dag i stor grad har overtatt som gjennomfartsårer, ja så beholder Route 66 sitt rykte og sin nesten magiske tiltrekning på reisende fra hele verden, som drømmer om å krysse USA og å gjøre det på verdens kanskje aller mest kjente vei.

En reise for eventyrlystne

- Det er mange som drømmer om å kjøre Route 66, bekrefter Danielle Trapani hos det britiske reisebyrået Trek America Travel, som spesialiserer seg på turer USA, til Kvinneguiden.

- Turen er en vakker og mektig måte å reise gjennom USA på, fra storbyen Chicago ved Lake Michigan til veiens slutt ved Santa Monica Pier i Los Angeles, denne ruten og kjøreturen er uten tvil en opplevelse for livet - og en fantastisk måte å tilbringe bryllupsreisen på vil jeg tro.

Den klassiske gamle landeveien, tvers gjennom USA, kalles ofte "The Mother Road". Kjøreturen vil være en tur hvor naturen løpende endrer seg, gjennom skoger, prærier, ørken og fjell via spennende byer og store attraksjoner.

- Route 66 har noe for alle om man velger å ta turen i bil, bobil eller på motorsykkel, frister Trapani.

- Dere kommer garantert til å ha noe å snakke om i mange år fremover etter en sånn tur.

NOSTALGISK: Route 66 er selve bildet på et USA fra en svunnen tid.

NOSTALGISK: Route 66 er selve bildet på et USA fra en svunnen tid. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Opplev noe helt nytt

Bryllupsplanlegger og daglig leder av It's Happening, Annette Elvhaug, holder en knapp på en bryllupsreise hvor dere ikke bare gjør noe som begge drømmer om for denne spesielle ferien, men som også skiller seg fra andre ferier dere har tatt sammen.

- Bryllupsreisen er jo en unik ferie, ikke bare fordi man nettopp har giftet seg, men også fordi man kanskje har hatt noen stressfulle uker og måneder i forkant av den store dagen, forklarer Elvhaug til Kvinneguiden.

- I dag har jo det store flertallet par allerede vært på flere ferier sammen før man gifter seg, og da er det kanskje ekstra fint å gjøre noe litt annerledes enn det man har gjort før når det er snakk om bryllupsreisen. Man vil jo gjerne at nettopp denne ferien er den man husker og drømmer om i årene som kommer.

Å gjøre noe nytt og oppleve noe nytt gjør jo ofte at man oppdager nye sider med hverandre.

- Dette vil jo gjøre at dere kanskje opplever nettopp denne ferien som veldig spesiell og unik, forklarer Elvhaug.

- Og der er jo nettopp det bryllupsreisen på mange måter skal være, en ferie som skiller seg fra alle andre ferier og som knytter dere som par enda tettere sammen.

Planlegg reisen

Kjører man Route 66 opplever man i løpet av turen tre ulike tidssoner, og kjører gjennom åtte stater. I sommermånedene kan temperaturen variere helt fra 15 grader på kvelden til over 40 varmegrader i ørkenen midt på dagen.

- Dette er spesielt noe å tenke på om man har tenkt til å ta turen på motorsykkel, forklarer Trapani.

- Her blir det ekstra viktig å huske på ting som å alltid ha med seg vann og drikke, ta på solkrem og ha solbrillene klare.

Å leie bil er som regel langt rimeligere i USA enn det vi er vant til hjemmefra. Mange bekymrer seg kanskje over motorveier som er langt større og har flere felter enn det vi er vant til, men de aller fleste blir som regel overrasket over hvor lett det er å kjøre bil i USA.

UFORGLEMMELIG: Å se solen gå ned over det røde fjellandskapet i Grand Canyon er omtrent så romantisk som man kan få det.

UFORGLEMMELIG: Å se solen gå ned over det røde fjellandskapet i Grand Canyon er omtrent så romantisk som man kan få det. Foto: FOTO: Deerfarm.com

- Veier er godt merket, og det er jo en fordel for dere nordmenn at det er høyrekjøring, som dere jo er vant til hjemmefra, forklarer Trapani.

Å booke ferien gjennom et reisebyrå kan være en fordel, og vil gjøre at du både kan forhåndsbooke bil og også overnattinger langs veien.

- Mange oppdager at dette ikke bare blir billigere, men også innebærer mye mindre stress, bekrefter Linn Husby Larsen hos reisebyrået Ticket til Kvinneguiden.

- Det vil nok også bli lettere å legge opp en reiserute på forhånd, når man vet hva man har å forholde seg til av avstander mellom de ulike stedene man skal overnatte.

Ikke stress

Route 66 kombinerer pulserende storbyer, storslått natur og nostalgien over et Amerika som en gang var.

Reiseruten legger man jo - med mindre man er med på en organisert tur - opp selv, men den beste opplevelsen får man nok om man setter av minst 14 dager til reisen - inkludert et par dager i både startbyen Chicago og endestasjonen Los Angeles.

- Det er klart man kan legge opp ferien slik man vil, forklarer Trapani.

- Mange velger også å kombinere turen med noen dagers stopp i for eksempel New York enten til å begynne med eller for å avslutte ferien.

Reiseeksperten anbefaler å gi seg selv god tid til kjøreruten, og å legge inn tid til å stoppe og kanskje også en ekstra overnatting ved noen av de større attraksjonene, slik at man rekker over alt man vil se og oppleve.

- Ikke stresskjør ruten, dette er en opplevelse man burde unne seg å virkelig nyte, mener Trapani.

DRØMMEN OM AMERIKA: Route 66 er en drøm for mange.

DRØMMEN OM AMERIKA: Route 66 er en drøm for mange. Foto: FOTO: RV-trips.com

OVERNATTING: Dette unike "hotellet" er verdt en overnatting langs kjøreruten.

OVERNATTING: Dette unike "hotellet" er verdt en overnatting langs kjøreruten. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

- I tillegg er det også fint å kunne legge inn tid til å ta noen "avstikkere", som for eksempel Las Vegas, som ligger bare noen mil fra byen Flagstaff, som man jo kjører gjennom.

Kjørerute

Ifølge USA Today krever det litt planlegging om man skal få det beste ut av kjøreturen langs Rute 66 - en kjøretur mer enn 13 millioner besøkende foretar årlig.

- Både fordi veien er over 3500 km lang, men også fordi det er så mye å oppleve på denne turen, forklarer nettstedet.

- Vil man være på den sikre siden at man får med seg det man vil, bør man være nøye med planleggingen.

1. Velg start- og endepunkt

For å kjøre hele Route 66 må man begynne turen i Chicago og avslutte i Los Angeles, men det går også fint å oppleve bare én etappe av gangen, som St. Louis, Missouri, til Amarillo, Texas, eller Oklahoma City til Albuquerque, New Mexico.

- På denne måten får man kanskje utforsket det området man velger mer i detalj, forklarer nettsiden.

- Å kjøre hele ruten fra start til slutt tar i overkant av 37 timer, men det beste er å spre det ut over fire-fem dager - eller mer. Studér kartet og bestem dere for hva dere vil se og hvor dere vil legge inn stopp og overnattinger.

Sjekk ut theroadwanderer.net for et godt oversiktskart over hele Route 66.

CHICAGO: Denne spennende storbyen er startgropen for en tur langs berømte Route 66. Pass på å legge inn nok tid til et par dager i vakre Chicago.

CHICAGO: Denne spennende storbyen er startgropen for en tur langs berømte Route 66. Pass på å legge inn nok tid til et par dager i vakre Chicago. Foto: FOTO: Hotels.com

2. Book overnattinger

De aller fleste turoperatører anbefaler å booke overnatting før du legger ut på turen.

Men tenk over hvor du booker råder nettstedet:

- Det er klart det går fint å tilbringe nettene på kjedehoteller, men halve opplevelsen med Route 66 er jo å bo på unike og kitche moteller som ligger ved siden av veien.

Her er noen av motellene USA Today anbefaler:

1. Munger Moss Motel i Lebanon, Missouri

2. Wigwam Motel i Holbrook, Arizona

3. El Rancho Hotel i Gallup, New Mexico

3. Velg hva dere vil oppleve

Å gjøre litt research på forhånd og bestemme dere for hvilke attraksjoner dere absolutt vil få med dere, kan være en fordel før turen begynner.

TIPS: Nettsiden Historic66.com har en fantastisk oversikt over restauranter, museer, butikker og overnattingssteder langs hele Route 66.

Her er noen av tingene man blir anbefalt å få med seg: Willis Tower i Chicago, Gateway Arch i St. Louis, Oklahoma Route 66 Museum i Clinton og Mojave National Preserve i Nipton, California.

NAVAJO NATION: Navajo Nation, som ligger på grensen mellom Arizona og Utah, er en del av USA som har tilhørt indianerne i tusener av år, og den dag i dag har innfødte indianere en viss selvkontroll over nasjonalparken. Landskapet her er selve bildet på det amerikanske Ville Vesten, og mang en Western-film har vært innspilt her.

NAVAJO NATION: Navajo Nation, som ligger på grensen mellom Arizona og Utah, er en del av USA som har tilhørt indianerne i tusener av år, og den dag i dag har innfødte indianere en viss selvkontroll over nasjonalparken. Landskapet her er selve bildet på det amerikanske Ville Vesten, og mang en Western-film har vært innspilt her. Foto: FOTO: Escapisttraveller.com

4. Planlegg avstikkere

Det er nesten for dumt å gå glipp av muligheten til å få med dere noen opplevelser som ligger like ved Route 66, men som man må gjøre en liten avstikker for å komme til. Noen av disse inkluderer Grand Canyon National Park, country musikk byen Branson, Missouri og Hoover demningen, som ligger noen mil nord for Route 66 på grensen mellom Arizona og Nevada. Sedona, med sine slående vakre røde fjellformasjoner, ligger igjen bare noen få mil sør for byen Flagstaff langs ruten.

Til du treffer Stillehavet

Route 66 slutter offisielt på kjente Santa Monica Pier i Los Angeles. Ikke glem å ta bilder under skilter som signaliserer at dette er enden på reisen - et Instagramøyeblikk av de sjeldne.

Historisk sett sluttet Route 66 noen kvartaler nord for den ikoniske bryggen, som åpnet i 1909. Det var først i 2009 at Santa Monica Pier offisielt ble endestasjonen for Route 66, og at skiltet kom på plass.

Pass på å legge inn et par dager med shopping, sightseeing og strandliv i Los Angeles før dere setter dere på flyet og reiser hjem.

Les også:

Bryllupsreisen blir ikke mer romantisk enn i dette landet

Ikke reis hit om du liker å shoppe i ferien

Har du hørt om "The Florida Feeling"?

END OF THE ROAD: Legendariske Route 66 ender på Santa Monica Pier i Los Angeles.

END OF THE ROAD: Legendariske Route 66 ender på Santa Monica Pier i Los Angeles. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning