Påskeøya

Påskeøya er mer enn Heyerdahl og statuer

Øya er også er sydhavsparadis.

PARADIS: Stranden i Anakena-bukten ble av Heyerdahl beskrevet som ""det vakreste stedet på hele kysten"".
PARADIS: Stranden i Anakena-bukten ble av Heyerdahl beskrevet som ""det vakreste stedet på hele kysten"". Foto: Sigrid M. Hohle/ Mari P. Wammer
Sist oppdatert

Lenger hjemmefra er det nesten ikke mulig å komme. Vi har reist i over fem timer med fly fra Chile ut i Stillehavet, og befinner oss på Påskeøya. Noe helt annet enn de klassiske charterdestinasjonene. Et av verdens mest avsidesliggende, bebodde steder.

Ruvende mysteriet

Øya er bare 25 kilometer lang og 12 kilometer bred. For å komme deg rundt på øya kan du bli med på organisert tur, eller leie hest, bil, firhjuling eller sykkel. Vi valgte det siste, mest fordi det fristet å få oppleve øya på egen hånd.

Og det ble noen timer på sykkelsetet vi sent vil glemme. Naturen på sørøstsiden er helt spesiell, med sine ville klipper av sort lavastein, flokker av hester som går fritt og gresser i skråningene, og ikke et tre i sikte. Og velger du å komme litt utenfor turistsesongen er det få andre turister som forstyrrer inntrykkene.

På første del av sykkelturen ser vi bare steinstatuer, eller moaier, liggende med hodet i sanden og med de røde hårtoppene foran seg. Vi lar oss likevel imponere av størrelsen, og kan bare ane hvordan de ser ut oppreist. Det får vi ikke se før vi kommer til den utdødde vulkanen Rano Raraku, rundt to mil fra sentrum.

På avstand ser hodene i den grønne skråningen små ut, når vi nærmer oss blir de større og større, til de rager over oss med flere meter.

POPULÆRE: Steinstatuene moai er hugd ut i vulkanstein, og ble fraktet opptil 14 kilometer til sitt endelige oppholdssted. Årlig kommer mer enn 50,000 besøkende for å beundre dem.
POPULÆRE: Steinstatuene moai er hugd ut i vulkanstein, og ble fraktet opptil 14 kilometer til sitt endelige oppholdssted. Årlig kommer mer enn 50,000 besøkende for å beundre dem. Foto: Sigrid M. Hohle/ Mari P. Wammer

Ved denne vulkanen ligger steinbruddet hvor alle statuene ble hugget ut for flere hundre år siden, trolig mellom år 1000 og 1500. Hjelpemidlene var enkle steinøkser og rå muskelkraft. Dette steinbruddet var også noe av det første Heyerdahl og resten av ekspedisjonen hans fikk se da de ankom Påskeøya i 1955.

Høyreiste og stolte står de og speider utover landskapet. Her har de stått i noen hundre år, mens naturen har sørget for at overkroppene deres er blitt begravet under tykke lag av sand og jord. Hodene er imponerende i seg selv, statuene som har fått kroppene gravet frem er overveldende og ruvende.

MEKTIG: Det finnes 800 moaier på Påskeøya, 30 i oppreist stilling. Disse 15 står plassert rett nedenfor steinbruddet ved Rano Raraku, og skuer innover øya.
MEKTIG: Det finnes 800 moaier på Påskeøya, 30 i oppreist stilling. Disse 15 står plassert rett nedenfor steinbruddet ved Rano Raraku, og skuer innover øya. Foto: Sigrid M. Hohle/ Mari P. Wammer

Hvordan kolossene kom seg fra skråningen og rundt på øya er et mysterium som ennå ikke er fullt besvart, selv om en vanlig teori er at kjempene ble rullet på tre.

DANS: Polynesisk dans er en opplevelse utenom det vanlige. Er du riktig heldig blir du invitert med ut på dansegulvet.
DANS: Polynesisk dans er en opplevelse utenom det vanlige. Er du riktig heldig blir du invitert med ut på dansegulvet. Foto: Sigrid M. Hohle/ Mari P. Wammer

Fakta om Påskeøya

* Påskeøya tilhører Chile, og tidsforskjellen er to timer.

* Turisme er hovedinntektskilde.

* Hanga Roa er eneste by, og stedet hvor de aller fleste av de om lag 5000 innbyggerne bor. Byen har blant annet minibank, turistinformasjon, hoteller, postkontor og supermarked. Flyplassen ligger rundt ti minutters gange fra byen.

* Befolkningen snakker spansk i tillegg til det lokale språket rapanui.

* Thor Heyerdahl lanserte teorien om at urbefolkningen på øya var utvandret fra Sør-Amerika. Synspunktet er omstridt, da mange undersøkelser viser språklig og kulturelt fellesskap med andre befolkninger i Stillehavet. Ferske arkeologiske studier tyder på at de opprinnelige innbyggerne hadde polynesisk opphav. Det bor også mange chilenere på øya.

* Rapa Nui er det lokale navnet. Øya kalles også Te Pito O Te Henua, "Verdens navle".

* Øya står på Unescos verdensarvliste, blant annet på grunn av sin rike kultur som har oppstått uten innflytelse utenifra.

Da Heyerdahl spurte noen av innbyggerne om hvordan flyttingen kunne ha gått til, fikk han som svar fra flere at statuene hadde gått av seg selv.

Det er det vel få som tror på i dag, men når man står ansikt til ansikt med en moai på flere titalls tonn, og man vet at de ble laget og flyttet i en tid helt uten tekniske hjelpemidler, kan man ikke annet enn å undre. Det er nesten så man kan se for seg moaiene vagge av gårde nedover skråningen, vrikkende fra side til side på sine lange, benløse kropper.

Paradisbukt

Etter enda en liten time på sykkelsetet ankommer vi Anakena-stranden. Og den er virkelig praktfull. Varm sjø året rundt, lys, lys rosa sand, kokosnøttpalmer og gressende villhester. Påskeøya er nemlig ikke bare verdensarvsted, men også et sydhavsparadis. Mens vi tar et etterlengtet bad, galopperer 12 av de ville hestene forbi oss så sand og vann spruter.

Vi skulle være tilbake i Hanga Roa før det ble mørkt. Men siden vi hadde hørt så mye vakkert om solnedgangen på Anakena, lot vi oss overtale av stedet til å bli. Senere ble det mørkt. Veldig mørkt. Men å sykle under det tetteste teppet av stjerner vi noen gang har sett ble også en opplevelse, selv om det ble noen kilometer med hjertet i halsen og hånda på bremsen.

Men det var verdt det. Og vi tror Heyerdahl ville ha forstått oss.

Dette kan du gjøre på Påskeøya:

* Steinbruddet i Rano Raraku må besøkes, Anakena-bukta og nordsiden av sentrum er to andre områder for å utforske statuene.

* Fotturer på en av øyas vulkaner.

* Oppleve polynesisk dans og tradisjonell mat stekt i bananblader under jorda.

* Dykke, surfe og bade. Sydhavsklimaet gjør temperaturen behagelig året rundt.

* Leie bil, sykler, hest eller scooter for å se øya. Øya har også mange taxier som stort sett opererer med faste priser.

* Utforske grottene.

* En gudstjeneste i øyas kirke byr på vakker sang på det lokale språket.

* I slutten av januar/begynnelsen av februar arrangeres hvert år det lokale karnevalet Tapati Rapa Nui. Feiringen innebærer blant annet tradisjonell dans, ride- og kanokonkurranser og utskjæring av statuer.

Verdt å vite:

* Husk nok drikke og solkrem om du beveger deg ut fra sentrum. Det er en liten kiosk/bar på Anakena-stranden, ellers er det lite å få kjøpt utenfor Hanga Roa.

* Siden det aller meste må importeres fra Chile per fly, er prisnivået på mat, drikke og tjenester omtrent som i Norge.

* Er du opptatt av fest og uteliv er ikke Påskeøya stedet. Du finner noen puber og restauranter, men dette er ikke et partysted.

* Det finnes noen få butikker i Hanga Roa. Smykker, kopier av moaier og utskårne figurer i tre kan være fine suvenirer å ta med seg hjem.

Slik kommer du deg dit

* Det chilenske flyselskapet LAN Airlines flyr til Påskeøya fra Santiago (Chile). Tilbudet og prisene avhenger av sesongen, men det går fly flere ganger i uka hele året. Santiago-Påskeøya tur/retur tar rundt fem timer og koster fra 3500 kroner. Som regel lønner det seg å være tidlig ute for å få billigst mulig billetter. Bestill billetter på www.lan.com.

* Billetter tur/retur Oslo-Santiago koster fra 7500 kroner.

* Norske Ibsenreiser arrangerer turer til Påskeøya med engelsktalende guide.

Her kan du bo

Billig: Vi bodde på Kaimana Inn Hotel & Restaurant, et hyggelig familiedrevet gjestehus med mulighet for å lage egen mat. Rent og sentralt, i Honga Roa. Maten på restauranten er god, og deilig frokost er inkludert. Verten er også turistguide, og arrangerer gjerne utflukter for gjestene sine. Pris: Fra 400 kroner pr. person i dobbeltrom. Info: www.kaimanainn.com/en_home.php

Middels: Hotel Puku Vai ligger i et rolig område ti minutters gange fra Hanga Roa. Boblebad, basseng og hage. Frokostbuffé og restaurant. Pris: Fra 750 kroner pr. person i dobbeltrom. Info: www.pukuvaihotel.com

Dyrt: Posada de Mike Rapu er et 5-stjerners designhotell med svømmebasseng, utendørs badekar og sjøutsikt fra alle rom. Ligger på sørøstsiden av øya, åtte kilometer fra Hanga Roa. Prisen inkluderer tre måltider om dagen og daglige ekskursjoner med billett til øyas nasjonalparker. Pris: Fra 5000 kroner pr. person i dobbeltrom. Info: www.explora.com

Les også:

Her shopper du i New York

IDYLLISK: Hestene galopperer fritt rundt på hele øya. Det skal visstnok være flere hester enn mennesker på øya.
IDYLLISK: Hestene galopperer fritt rundt på hele øya. Det skal visstnok være flere hester enn mennesker på øya. Foto: Sigrid M. Hohle/ Mari P. Wammer

Dette er uten tvil Europas kuleste by

Handletips for Paris

Test deg selv - hvor bør familien dra på ferie?

Barcelonas råeste hotell

Mystiske Marrakech

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også