Reinhekla hjemmekos

Hvis du ikke har arvet et teppe fra bestemor, er tiden inne for å lage et selv.

Sist oppdatert
Bildeserie nederst i saken!

Her i landet elsker vi hjemmekos, og hva er vel koseligere enn å bruke mørke høstkvelder til å strikke - eller hekle - sitt eget, personlige koseteppe? En korrekt miljøvennlig aura har det digre håndarbeidsprosjektet også fått.

- Håndarbeid er veldig i fokus. Folk er litt lei av masseproduserte ting, og vil ha noe særegent, mener stylist Birgitta Roald, som liker å bruke strikke- og heklepledd når hun skaper interiører.

- I vår tid verdsetter vi individualismen, samtidig som vi vil ta vare på gamle tradisjoner. Og så tenker vi litt på atmosfæren og CO2-utslipp. Da er det et ordentlig pluss å kunne hekle eller strikke sitt eget teppe, mener Stein Rugtveit, daglig leder i Drops Design, som utvikler garn og mønstre.

TV-strikk

Teknikkene for å lage personlige pledd er mange.

- For eksempel kan man strikke vanlig glattstrikk på rundpinne, og klippe opp til slutt. TV-strikk kaller jeg dette, fordi man slipper å tenke mens man strikker, og kan se på TV samtidig, sier Gunn Birgirsdottir, som selger islandsk ullgarn og oppskrifter gjennom sin egen nettbutikk.

Et annet av hennes pledd er en klassisk, heklet rute som er utvidet med stadig flere omganger rundt, slik at teppet er en eneste stor "bestemorsrute".

Slike flerfargede ruter kan man lage så små eller så store man vil. Når man først har lært seg det enkle mønsteret, er det bare å komponere fritt med farger og størrelser. Et nostalgisk inntrykk får man om man bruker mange ulike farger, slik man finner i restekurven, og holder rutene på maks 10 x10 centimeter.

- Slike heklede bestemorstepper er alltid populære. Skal man i stedet strikke, kan det være lurt å dele opp prosjektet i mindre porsjoner som sys sammen etterpå. Ellers risikerer man å få vondt i skuldrene etter hvert, sier Rugtveit.

Han anbefaler også såkalt dominostrikk til tepper, en teknikk som innebærer at man strikker små ruter som monteres sammen underveis ved at man plukker opp masker.

Tovet teppe

Hos Sandes garn har de mange oppskrifter på tovede tepper, det vil si strikke- eller hekletepper som er bevisst krympet i vaskemaskinen.

- Til pledd bruker vi ganske tynt garn, så resultatet etter toving ikke skal bli for kompakt. Vi tover dessuten teppene litt forsiktig. Maskestrukturen er fortsatt synlig, men teppet blir tett, mykt og behagelig, og det lar seg ikke rekke opp, forklarer designer Gerd Auestad.

Teppene som skal toves, må først hekles eller strikkes rundt 20 prosent større enn man har tenkt seg det endelige resultatet. Deretter putter man det i vaskemaskinen, på vanlig finvask fra 40 til 60 grader, og etter denne vasken er teppet ferdig.

Duse farger

Vil man følge trendene som finnes i håndarbeidsverdenen, skal man gå for tradisjonelle mønstre.

- På messene i København og Firenze var det tradisjonsrike elementer som utpekte seg. For eksempel så vi mye til åttebladsrosen, som er et velkjent gammelt strikkemønster. Det er mye norsk-inspirert strikk i utlandet, forteller Astrid Lundvang, salgs- og markedssjef hos Dalegarn.

Hun kan opplyse at naturfarger fortsatt er aktuelt, gjerne med effektfulle innslag av sterke farger som lime, gult, lilla og knallblått. Helhetsinntrykket skal likevel være dust.

Men den dagen teppet er ferdig og den siste tråden festes, kan det selvsagt være helt andre trender som råder.



Hekla pynt her!





Denne saken ble første gang publisert 26/08 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også