Råkult interiør!

Fornye hjemmet ditt med disse lekre godbitene!

Publisert Oppdatert
I år relanseres den femte av etterkrigstidens Scandia-stoler. Møbelhistoriens klassikere har fått forlenget levetid.

De var på vei inn i møbelhistoriens glemmebok, til tross for begeistret mottakelse i norske hjem etter andre verdenskrig. Men de siste årene har det vist seg: Fortiden er på ingen måte forbi. Nå står Scandia, City, Pony og Planet igjen på produksjonsplanen. Design fra midten av 50-tallet til slutten av 70-tallet har gjort comeback på hjemmearenaen.

- På 2000-tallet har flere modeller kommet til heder og verdighet igjen. Møblene er rene og enkle, med lite fiksfakseri og ornamentikk. Det er funksjonalisme på sitt beste, sier informasjonssjef i Møbelrådet, Knut Skoe.

Gjenoppbygging og frigjøring

Gjenoppbyggingen etter krigen preget "Scandinavian Design"-møblene, som knyttes til 50- og 60-årenes modernisme.

- Litt beskjedne møbler var passende. De skulle være for alle, sier seniorkurator på Nasjonalmuseet, Widar Halén.

Epoken kjennetegnes av runde og ukompliserte former, med et noe organisk preg. Trematerialer var spesielt fremtredende. Denne enkle, "naturlige" stilen ble rotet til mot slutten av 1960-tallet da popdesign kom brasende, hånd i hånd med rockemusikk og studentopprør. Etterkrigstidens demokratiske og allmenngyldige design måtte kjempe mot skinn, stål og plast i knallfarger.

- Popdesign var en bevegelse innenfor alle kulturområder, det innebar en slags frigjøring, forklarer Halén.

Individuell møblering

Ønsket om individualisme er synlig i møbelvalgene. Vi leter frem eldre årganger, og bruker de historiske møblene på nye måter.

- Nå er det en flora av trender, og alle kan selv velge hvilken stil de vil ha. Før fantes til enhver tid ett gjeldende trenduttrykk. Folk var kollektive i sine valg, alle ville ha det samme som naboen. Nå er det et poeng ikke å ha det. I produktutviklingen ser vi at mye lages slik at vi kan sette sammen delene selv, sier Knut Skoe, informasjonssjef i Møbelrådet.

En Scandia-stol kan for eksempel leve godt i selskap med møbler fra andre epoker. Likevel er det et mindretall av oss som plukker én stol herfra, en annen derfra, og sofaen fra et tredje sted. Skoe vet at de fleste velger "trygge" møbelkombinasjoner som matcher på tradisjonelt vis:

- Oppsettene i butikkene selger mest. Men vi har i det minste illusjonen om individualisme.

Stoler som sitter her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning