Fridager i jula

Tror du at du har fri på julaften?

Å neida, du har nok krav på langt færre fridager enn du tror.

KALENDEREN: Lykketenkning eller er det fri julaften? Hva med lille julaften?
KALENDEREN: Lykketenkning eller er det fri julaften? Hva med lille julaften? Foto: FOTO: Ina Stavrum
Sist oppdatert
ADVOKAT: Frode Samuelsen har arbeidsrett som spesialitet. FOTO: Privat.
ADVOKAT: Frode Samuelsen har arbeidsrett som spesialitet. FOTO: Privat.
Det er en vanlig misforståelse at man har krav på fri på helligdager og fem uker ferie.
Advokat Frode Samuelsen

Johoo! Snart er det jul. Røde dager ligger foran oss i en herlig rekke.

Men stopp en hal. Noen sier at lille julaften teller som en hel dag og at vi til og med må jobbe julaften! Til ville protester fra andre. Forvirringen råder. Vi ringer ekspertene for å få svar:

- Det er kun to dager som er lovfestet. Det er 1. og 17. mai. Det er bare disse dagene som du har krav på fri med lønn, forklarer advokat Frode Samuelsen til Kvinneguiden.

Fridager i jula

- Om du har fri eller ikke på de røde dagene i jula, beror på avtalene inngått i virksomheten du er ansatt i. Vi skiller mellom individuelle avtaler og tariffavtaler. Virksomheter med tariffavtaler har stort sett fri med lønn på alle røde dager. Eventuelt kan folk ha forhandlet seg frem til individuelle avtaler for første og andre juledag, pinsen og så videre.

Hva så med julaften og nyttårsaften? De er nok de dagene de fleste ønsker å være hjemme.

- Det er i utgangspunktet vanlige arbeidsdager, men lovverket sier at du på disse dagene kan slutte litt tidligere, forklarer Samuelsen.

- Inngåtte avtaler avgjør om du kan avspasere, eller får fri med eller uten lønn. Det er en vanlig misforståelse at vi har krav på fri på helligdager. Fordi så mange offentlige ansatte som har de rettighetene, tar folk det som en selvfølge. Mange arbeidsgiver lever også i den villfarelsen. Det skorter litt på kunnskapen, sier han.

Viktige avtaler

Advokaten understreker betydningen av å forhandle frem gode avtaler hvis du begynner å jobbe et sted som ikke har tariffavtaler.

ADVOKATFULLMEKTIG: Grethe-Alina Krogstad, Advokatfirmaet Krogstad. FOTO: Privat
ADVOKATFULLMEKTIG: Grethe-Alina Krogstad, Advokatfirmaet Krogstad. FOTO: Privat

- Veldig mange virksomheter i Norge er ikke bundet av slike avtaler. Det kan for eksempel være håndverksbedrifter som rørleggervirksomhet, byggmestre, elektrikerfirmaer og butikker som ikke er en del av en kjede. I slike virksomheter må arbeidstakeren selv ivareta sine interesser gjennom forhandlinger. Det gjelder ikke bare om du får fri på bevegelige helligdager, men også den såkalte "femte ferieuka".  Det er en vanlig misforståelse at man har krav på fri på helligdager og fem uker ferie.

Hva om jeg ikke vil ta ferie?

I disse dager er det mange som lurer på om arbeidsgiver har rett til å si at du ta ferie i julen.

- Svaret på dette er ganske enkelt ja, forklarer advokatfullmektig Grethe-Alina Krogstad til Kvinneguiden.

- I loven står det at arbeidsgiver må snakke med deg og forsøke å bli enig om når du skal ta ferie. Men blir dere ikke enige, er det arbeidsgiver som bestemmer. Det betyr at sjefen faktisk kan si at du ta ferie i julen. Sjefen kan likevel ikke tvinge deg til å ta mer ferie i julen enn to uker. Dette skyldes at du har krav på å få ta tre uker sammenhengende ferie i fellesferien. Med fem ukers ferie kan dermed ikke arbeidsgiver bestemme at du skal ta mer enn to uker resten av året.

Og jobber du skift, må du dessverre belage deg på at du må jobbe julaften to år på rad.

- Dessverre for de som jobber skift er det ikke noen lovregel som sier at de har krav på julefri annethvert år eller lignende. Siden julaften ikke er en offentlig fridag, er det den samme regelen i ferieloven som gjelder her, altså den om at sjefen må snakke med deg, men at han har siste ordet. Men hvis du blir pålagt å jobbe julaften hvert år, kan det jo lønne seg å ta en prat med tillitsvalgte i bedriften.

De får ekstra i november

Camilla Eeg Skogstad er HR-direktør i Rambøll Norge, og har ansvar for cirka 1450 ansatte.

HR-DIREKTØR: Camilla Eeg Skogstad, Rambøll Norge. FOTO: Privat
HR-DIREKTØR: Camilla Eeg Skogstad, Rambøll Norge. FOTO: Privat

- Den vanligste misforståelsen blant folk flest er at julaften er en fridag, sier hun til Kvinneguiden.

Det er stille i byggebransjen i jula, så Rambøll Norge har valgt å gi alle ansatte fri med lønn fra og med julaften til og med første nyttårsdag. I tillegg får de fem ferieuker og fri i påskeuka.

- Vi har veldig gode ordninger og vet at vi er ekstremt heldige. Men så gode ordninger er ikke uvanlig i store selskaper i vår bransje. Det som også er vanlig, er styrt ferie, som vi har. Vi ønsker at våre ansatte tar ut mest mulig ferie om sommeren, og krever at de tar ut minimum tre uker sammenhengende. Det handler om å ha folk på jobb når det skjer noe i markedet og heller gi dem fri når det er stille.

De lukrative ordningene i byggebransjen har vokst frem de siste tiårene.

- Det har med hele samfunnstrukturen å gjøre. Ledere i dag ønsker jo også å være hjemme julaften. Nordmenn verdsetter det å ha fri. Og Norge som land har råd til det. Men du kan ikke stå med loven i hånd og kreve fri i jula. Bedriften har styringsrett. I de fleste bransjer er det ofte få problemer å få fri på helligdager, men du har ikke noe å slå i bordet med hvis du får beskjed om at du må jobbe, understreker Skogstad.

Råd til deg uten tariffavtale:

Generelt er det lurt å være litt ydmyk når du begynner i ny jobb.

Pass på at du blir kjent for andre ting, som kompetansen din eller å være hardtarbeidende, før du begynner å diskutere rettigheter. Ellers er det lett å bli stemplet som en kranglefant.

Når du først har gjort et godt inntrykk, er det lettere å få ønsker imøtekommet.

Arbeidsgivere ønsker ansatte som jobber fordi de ønsker å bidra og levere, ikke de som kun er der for å innkassere lønn eller er mest opptatt av fridagene sine. Innstillingen din er viktig hvis du ønsker bedre arbeidsvilkår.

Om du vil endre arbeidsvilkår så kan det være lurt å melde seg inn i en fagforening. Du står sterkere sammen med andre, fagforeninger står sterkt i Norge, og det oppfattes mer seriøst enn hvis du kun er opptatt av å bedre dine egne vilkår.

Husk at arbeidsgiver har siste ordet når du kan ta ut ferie.

Kilde: HR-direktør Camilla Eeg Skogstad, Rambøll Norge

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også