Få mer lønn:

Dette er de vanligste tabbene i lønnsforhandlinger

Drømmer du om mer lønn? Les dette før du tar samtalen med sjefen.

FÅ MER LØNN: Det hadde vel ikke skadet med litt mer å rutte med å måneden? Forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan har gode råd  før du tar samtalen med sjefen. FOTO: Nordea.
FÅ MER LØNN: Det hadde vel ikke skadet med litt mer å rutte med å måneden? Forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan har gode råd før du tar samtalen med sjefen. FOTO: Nordea.
Sist oppdatert
GIR RÅD OM HØYERE LØNN: Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard. FOTO: Bo Mathisen
GIR RÅD OM HØYERE LØNN: Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard. FOTO: Bo Mathisen

- Det er en myte at det er vanskelig å diskutere lønn med nærmeste leder og at det vil bli dårlig mottatt. Generelt sett foretrekker ledere ansatte med ambisjoner og mål, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard til Kvinneguiden.

Mer penger kan de fleste trenge, og ønsker du å be sjefen om lønnsforhøyelse finnes det flere muligheter der det er naturlig. Den mest åpenbare er ved et jobb-bytte, men lønn bør også være et tema i forbindelse med medarbeidersamtale eller hvis stillingen din endrer seg. Selvfølgelig kan du også ta opp temaet på eget initiativ.

– Den største tabben er å ikke spørre om høyere lønn i det hele tatt.

Lønn kan være mer enn penger

Forbrukerøkonomen har et inntrykk av at mange er for beskjedne når de skal be om høyere lønn.

– En annen tabbe, som nok særlig gjelder kvinner, er å ikke være tydelig i sine forventninger til lønn og lønnsutvikling. Mitt inntrykk er at mange er for tilbakeholden eller ikke konkrete nok. Vær realistisk, men ikke vær redd for å ta i litt ekstra. Slik skaper du et visst forhandlingsrom, sier Picard.

Hun minner også om at lønn kan være noe annet enn det som kommer inn på konto hver måned.

– Hva med pensjonsordningen din? I dag gis det ikke anledning til å forhandle om tjenestepensjon individuelt, men hvis pensjonsordningen er dårlig, kan dette være et argument for å forhandle opp lønnen sånn at du har råd til å spare selv. Andre frynsegoder bør også avklares, spesielt hvis der er snakk om bytte av arbeidsplass, sier hun.

Gjør ekstra innsats

Vil du ha mer lønn vil det i tillegg være en fordel å gjøre seg synlig på arbeidsplassen.

– Ønsker du deg mer lønn bør du vise deg frem der du jobber. Ikke vær redd for å ta på deg ekstra oppgaver, være løsningsorientert, synlig og fleksibel. Du bør også stå på for at bedriften og avdelingen skal nå målene dere har, sier forbrukerøkonomen.

Deretter må du tørre å ta ønsket om lønnsøkning opp med sjefen.

– En mulighet er å gjøre det i forbindelse med medarbeidersamtalen. Da bør du være tydelig på at du mener at du har levert så bra at du fortjener lønnsøkning, og knytt det til konkrete resultater eller oppgaver du har løst, råder hun.

Hvis du selv føler at du tjener for dårlig i forhold til innsats og kvalifikasjoner, bør du ta initiativ til en samtale om lønn.

Styr unna dette

Picard er klar på hva du for all del bør unngå å si.

– Du bør absolutt ikke knytte lønnsøkning til personlige motiver. At du har fått barn, kjøpt nytt hus eller blitt singel er ikke gode grunner til at du skal få høyere lønn.

En annen uting er å snakke ned andres arbeidsinnsats. Det vil slå tilbake på deg en dag. Picard råder også å være realistisk.

– Er du i ferd med å få et tilbud bør du ikke prise deg helt ut av diskusjonen. Går du urealistisk høyt ut på banen kan du fremstå som virkelighetsfjern og i verste fall grådig, sier hun.

Sjekk hva du bør spise før du går på jobb for å være ekstra klar i hodet.

VIL DU HA MER LØNN: Du kommer ikke langt med å ha urealistiske forventninger. Finn ut hvor mye lønn du har krav på i forhold til kompetanse og alder. FOTO: Thinkstock.
VIL DU HA MER LØNN: Du kommer ikke langt med å ha urealistiske forventninger. Finn ut hvor mye lønn du har krav på i forhold til kompetanse og alder. FOTO: Thinkstock.

Fokuserer for lite på prestasjoner

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, sier du er nødt til å ha en plan i baklomma før du tar opp lønnssamtalen med sjefen.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. FOTO: Nordea.
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. FOTO: Nordea.

– En feil jeg tror mange gjør, er å fokusere for lite på egne prestasjoner og for mye på irrelevante faktorer. En annen vanlig feil er å forberede seg for dårlig og ikke sette seg klare mål i forkant av samtalen, sier hun til Kvinneguiden.

Hun sier sjansen for å oppnå det du ønsker, øker om du har konkretisert hvilken type lønn du ønsker.

- Jeg tror spesielt kvinner, men også menn, med fordel kan tørre å stå litt mer på kravene. Men husk for all del å fokusere på prestasjoner, utdanning og erfaring fremfor følelser, sier Reitan.

Få mer lønn

Hun har løsningen for hvordan du best kan forberede deg til lønnssamtalen.

– Gjør deg opp en vurdering av egne arbeidsprestasjoner og vis gjerne frem noen konkrete resultater. Det er nemlig viktig å dokumentere hvorfor du fortjener høyere lønn. Det kan også være en fordel å fokusere på ett eller to sterke argumenter i forhandlingene, sier hun.

Du bør heller ikke være redd for å skryte av deg selv.

– Selv om det er litt unorsk, er det viktig å fremheve sine gode resultater. Det er ikke gitt at din leder er klar over alle oppgavene du utfører eller har fått med seg dine suksessmeritter. Disse bør komme tydelig med i en lønnsforhandling, sier Reitan.

Gode forberedelser

En annen fordel er å gjøre god research i forkant av lønnsforhandlingen.

– Gjør grundige undersøkelser i forkant av møtet. Eksempelvis er det ofte en fordel om du kan legge frem klare fakta om lønnsstatistikken. Bruk gjerne SSBs lønnsstatistikk eller andre bransjestatistikker som utgangspunkt for å få en klar oppfatning av hva de andre i samme bransje med samme jobb, erfaring og bakgrunn som deg tjener, råder Reitan.

Det kan imidlertid være en fordel om det er sjefen som først legger et konkret tall på bordet under forhandlingene. Da vet du hvor lista ligger.

– Du bør også jobbe deg gjennom din egen argumentasjon. Lek med ulike scenarioer slik at du har argumentasjonen i orden om du skulle møte motstand, noe en ofte gjør.

Legg krigshumøret hjemme

 I forkant bør du tenke godt gjennom hvilke prestasjoner du kan vise til, hva du kan tenke deg i lønn samt hvilke argumenter du vil bruke i forhandlingene.

– Det er like viktig å lytte og stille spørsmål. Og unngå for all del å stille i lønnsforhandlinger i krigshumør, det er det ingen som er tjent med.

Noe av det verste du kan gjøre er å begrunne lønnsøkningen i private, økonomiske problemer.

Dette er de største tabbene du kan gjøre hvis du ønsker høyere lønn.

* Du er ikke konkret nok. Alle vil ha høyere lønn. Du må begrunne hvorfor du fortjener det.

* Du har urealistiske forventninger.

* Du knytter ønsket om lønnsøkning til personlige motiver.

* Å snakke ned andres arbeidsinnsats vil aldri lønne seg.

* Du fokuserer for lite på egne prestasjoner og for mye på irrelevante faktorer.

* Du er ikke godt nok forberedt.

* Å stille til lønssamtalen i krigshumør er ingen tjent med.

* Du kommer med trusler, som for eksempel å slutte, hvis du ikke får høyere lønn.

* Du vet ikke noe om bedriftens økonomiske situasjon. I en nedskjæringsfase er det lite gunstig å be om høyere lønn.

– Dette er helt uinteressant for arbeidsgiver, som naturlig nok heller vil fokusere på dine resultater. Jeg ville også ha unngått å bruke andre kollegers nylige lønnsøkninger som argument for egen lønnsøkning. Det kan hende kollegaen din har noen kvalifikasjoner du selv ikke sitter på, sier Reitan.

Det betyr dermed ikke at det ikke kan være hensiktsmessig å sammenligne seg med kollegaer som har samme arbeidsoppgaver, stillingsnivå og ansenitet. Dette kan være veiledende for ditt eget lønnsnivå.

Unngå trusler

Daglig leder for Bemanningsbyraaet Bergen, Mona Lavik Sletten, sier at en god dialog og begrunnede argumenter er det beste utgangspunktet for et godt resultat. Emosjonelle handlinger som trusler og dårlige argumenter kan lede til det motsatte.

LØNNSFORHØYELSE Daglig leder i bemanningsbyrået, Mona Lavik Sletten deler sine beste tips for å be om mer lønn.
LØNNSFORHØYELSE Daglig leder i bemanningsbyrået, Mona Lavik Sletten deler sine beste tips for å be om mer lønn.

– Hvis du truer med oppsigelse hvis du ikke får lønnsøkning kan du sende ut feile signaler. Trives du ikke på arbeidsplassen? Du bør heller være ydmyk og ha en dialog med arbeidsgiver, sier hun til Kvinneguiden.

Hvis du eksempelvis har tenkt til å be om 50.000 kroner mer i året bør du begrunne nøye hvorfor du fortjener det.

– Vær bevisst på hva du ønsker, og kom med forslag til løsninger selv. Man vil alltid ha mer lønn. Lønningen skal føles rettferdig for begge parter, sier Sletten.

En annen vesentlig faktor er å sette seg inn i bedriftens økonomiske situasjon.

– Hvis bedriften din er midt inni en periode med nedskjæringer og vanskelige økonomiske forhold er ikke dette tiden å be om lønnsforhøyning. Du må forstå bedriften, sier hun.

Det må forklares

Hun presiserer at du skal ha riktig lønn for riktig jobb.

– Tenk på alderen og kompetansen din. Ber du om høyere lønn bare fordi du har lyst på det, eller er det noe du faktisk har krav på? Dette må i så fall forklares nøye til arbeidsgiver, råder Slettenhun.

For å øke i lønn, er det flere spørsmål du kan stille som gjør at du fremstår konstruktiv og ydmyk.

– I tilbud om ny jobb er det vanlig å spørre hvordan fordeling av lønn og andre goder foregår her. Spør også om hva du kan gjøre for å eventuelt bli forfremmet ved en senere anledning.

Vil du lese flere saker om jobb og karriere? Følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også