Sjekke skatten

Nå kan du sjekke om du får igjen på skatten

... Og forberede den eventuelle baksmellen.

SMELL ELLER PENGER IGJEN?: Skatteoppgjøret er klart i mars og april, men allerede nå kan du sjekke hvordan du ligger an. FOTO: Skjermdump skatteetaten.no
SMELL ELLER PENGER IGJEN?: Skatteoppgjøret er klart i mars og april, men allerede nå kan du sjekke hvordan du ligger an. FOTO: Skjermdump skatteetaten.no
Sist oppdatert
Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard. FOTO: Bo Mathisen
Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard. FOTO: Bo Mathisen Foto: Bo Mathisen
SKATTEBEREGNING: I dette eksempelet må personen belage seg på en restskatt på 11 000 kroner. På tide å begynne sparingen? FOTO: Skjermdump skatteetaten.no
SKATTEBEREGNING: I dette eksempelet må personen belage seg på en restskatt på 11 000 kroner. På tide å begynne sparingen? FOTO: Skjermdump skatteetaten.no
SAMBOERE: Du må også ha kontroll på partneren din sine opplysninger hvis dere er registrerte samboere eller ektefeller. FOTO: Thinkstockphotos
SAMBOERE: Du må også ha kontroll på partneren din sine opplysninger hvis dere er registrerte samboere eller ektefeller. FOTO: Thinkstockphotos

Nå er vi igjen kommet til den tiden av året der vi får vite om vi har betalt for mye eller for lite inn til statskassa. Det kan virke avansert å sjekke dette på nettet selv, og mange nøyer seg med å motta brevet i posten i juni med informasjon om hva du får igjen eller må tilbakebetale.

Likevel kan det være smart å gå inn allerede nå og få en viss kontroll over hvordan du ligger an. På nettet kan du i forkant rette opp feilberegninger og unngå at baksmellen slår deg i ansiktet. Kvinneguiden forklarer deg hvordan du går frem for å regne ut om du får igjen på skatten eller om du må betale inn et sviende beløp.

Selvangivelsen blir sendt ut i tre puljer: De som har registrert seg for å få selvangivelsen elektronisk, får den 19. mars. De som ikke har gjort det, får selvangivelsen tilgjengelig på nett 24. mars. For de som ikke bruker internett blir det enda lenger å vente på selvangivelsen. I år blir den sendt ut 7. april.

Men du kan allerede i disse tider selv regne ut om du vil få restskatt eller penger tilbakebetalt. På Skatteetatens nettsider kan du finne et skatteberegningsverktøy som kan være til hjelp for å finne ut av hva du skulle ha betalt i skatt i fjor.

Dette gjør du for å sjekke skatten

Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, har oppskriften klar.

– Det enkleste er å gå inn på Skatteetaten sine hjemmesider og velge kategorien for enkel skatteberegning for inntektsåret 2014 . Før du gjør det, bør du ha en del opplysninger klare, sier hun til Kvinneguiden.

Hvilke opplysninger du trenger, kommer frem i skatteberegneren underveis, men disse punktene bør du i hvert fall ha på plass:

  • Oversikt over totale lønnsinntekter i 2014.
  • Oversikt over renteutgifter og renteinntekter i 2014. Altså hvor mye renter du har betalt inn på lån du har, eller renter du har tjent på å ha penger i banken.
  • Verdi på eventuell formue.
  • Cirka ligningsverdi på bolig hvis du eier egen bolig.
  • Er du gift eller har samboer må du ha disse opplysningene om partneren din også.

– Hvis du har rett til spesielle fradrag får du også muligheten til å fylle inn dette. Jo mer nøyaktig opplysningene er, jo riktigere blir naturlig nok beregningen, sier Picard.

Denne skatteberegneren regner ut hvor mye du skulle ha betalt i løpet av 2014, men den vet ikke hvor mye du faktisk har betalt. Det kan du se på lønnsoppgaven du får fra arbeidsgiver, eller så kan du spørre lønningskontoret om hvor mye du er trukket gjennom året.

– Resten er nokså enkelt. Har du betalt mindre enn det du skal, får du baksmell. Har du betalt mer, får du penger tilbake, sier forbrukerøkonomen.

Kan forberede baksmellen

Picard sier det er både positive og negative sider med at en kan sjekke alt dette selv over internett.

– Hvis du oppdager tidlig at du kan forvente en baksmell, har du tid til å forberede deg og starte med å spare eller legge til side penger allerede nå. Betaler du det du skylder i skatt innen mai måned, slipper du også renter på restskatten, selv om dette ikke utgjør den store summen, sier hun og fortsetter:

– Den negative siden med dette er derimot at du kan risikere å gjøre en feil. Plutselig er det inntekter du har glemt å registrere eller at du ikke riktig har helt oversikt over alle tallene. Derfor kan det lønne seg å ikke planlegge for store økonomiske utskeielser før du vet hva oppgjøret faktisk blir, råder Picard.

I løpet av mars måned får vi selvangivelsen. Da får du første pekepinn på om du får penger tilbake til sommeren eller ikke.

–  Er opplysningene på selvangivelsen din riktig, kan du gå ut ifra at den skatten som er beregnet her også er riktig, forteller forbrukerøkonomen.

Likevel understreker hun at du ikke må ta for gitt at alt stemmer.

– Det er lurt å sjekke alle beløpene nøye og se om du har rett til noen fradrag som ikke er med. Har du mange endringer i selvangivelsen, vil Skatteetaten beregne skatten på nytt ut ifra de nye opplysningene du kommer med. Det endelige svaret kommer da først til sommeren, forklarer hun.

Vær nøye

Selve skatteoppgjøret blir fordelt utover sommeren og høsten. Første pulje kommer 25. juni, og neste mulighet er 6. august. Deretter blir det løpende oppgjør frem til 14. oktober. Merk at du får oppgjøret tidligst i august hvis du leverer selvangivelsen på papir.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, sier det er viktig å være nøye når du regner ut om du får restskatt eller penger igjen.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Foto: Nordea

– For å få et så nøyaktig tall som mulig, forutsetter det at du har mottatt alle årsoppgavene du trenger. Noen av disse kommer i posten, mens andre hentes ut på nettet. Lånekassen sender for eksempel årsoppgaven elektronisk. Det er viktig å sjekke at alle oppgavene stemmer, og melde fra eventuelle feil så fort som mulig, sier Reitan til Kvinneguiden.

Når du mottar selvangivelsen din i mars er det viktig å sjekke alle postene.

– Dette er det mange som ikke gjør. Du bør sikre at selvangivelsen er korrekt utfylt, fylle inn det som mangler samt sjekke fradragsmuligheter, sier hun.

Det er nemlig du selv som er ansvarlig for at alle opplysningene er korrekte, også på de feltene som er forhåndsdutfylt.

– Sjekker du ikke selvangivelsen nøye, kan du gå glipp av mange tusenlapper og også bli straffet dersom Skatteetaten oppdager feil eller mangler i ettertid, forteller Reitan.

Her kan du finne ut hvilke skattefradrag du har krav på. Forbrukerøkonomen anbefaler å legge litt tid i dette fordi det kan spare deg for en god del penger.

– Kanskje har du rett til pendlerutgifter? Jobber du langt fra folkeregistrert adresse, kan du ha rett til å få trukket pendlerfradrag fra skatten. Du må reise hjem i gjennomsnitt minst hver tredje uke for å få dette fradraget. Det er sikkert mange som ikke er klar over disse reglene, men det kan være en del å hente her, også for studenter, sier Reitan.

Obs: Denne posten er aldri forhåndsutfylt til tross for at du la inn disse dataene i fjor.

– Sjekk også om renteutgiftene mellom deg og din samboer eller ektefelle er riktig fordelt, at ligningsverdien på boligen stemmer. Andre spørsmål kan være om du har gitt gaver til frivillige organisasjoner, om du har lånt ut penger privat eller om du har solgt aksjer, forteller Reitan.

Sjekk skattetrekksmeldingen

TILBAKEBETALING: Blir sommeren ekstra god økonomisk? Finn det ut på skatteetatens hjemmesider. FOTO: Thinkstockphotos
TILBAKEBETALING: Blir sommeren ekstra god økonomisk? Finn det ut på skatteetatens hjemmesider. FOTO: Thinkstockphotos

Presseansvarlig i skatteetaten, Anne Kirkhusmo, sier at det er viktig å bruke riktige begreper.

Skattekortet forteller arbeidsgiver hvor mye skatt som skal trekkes av lønnen. Selvangivelsen kommer i mars/april og skal sjekkes, eventuelt endres, slik at alle relevante opplysninger er inkludert og korrekte. Deretter regner Skatteetaten ut skatten for fjoråret, og du får skatteoppgjøret som forteller hva skatten ble og om du har penger til gode eller må betale restskatt, forklarer hun til Kvinneguiden.

Pressekontakt i Skatteetaten, Anne Kirkhusmo. Foto: Skatteetaten.
Pressekontakt i Skatteetaten, Anne Kirkhusmo. Foto: Skatteetaten. Foto: Skatteetaten

Dersom du kommer til å tjene mer enn 50 000 kroner i år, skal du ha et skattekort. For at riktig skatt skal bli trukket fra lønnen må du sjekke at skattetrekksmeldingen blant annet har riktig forventet inntekt, formue og fradrag.

– Det er viktig at alle på denne tiden av året sjekker om informasjonen i skattetrekksmeldingen er riktig, sier Kirkhusmo.

Det sjekker du HER. Arbeidsgiveren henter deretter skattekortet elektronisk fra Skatteetaten.

Denne saken ble første gang publisert 09/02 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også