Nye ferietrender

- Vi søker unike opplevelser og vil ha maksimalt ut av tiden. Få tipsene her.

Publisert Oppdatert
Solferien tilbringes under fjerne himmelstrøk som Egypt og Thailand, men hvem sier at ferie er ensbetydende med avslapping?

Ny feriefremtid i møte

Fremtidsforskningsinstituttet Kairos Future International og Dukoral vaccine står bak en omfattende undersøkelse om fremtidens ferie. Fjellklatring, yogakurs og humanitære reiser er noen av de nye reiseopplevelsene.

Japan, Cuba eller Cambodia

Fjerne reisemål spås stor fremtid ifølge Dukoral-rapporten. Fremfor alt Asia, Australia, Japan, Vietnam, Cambodia, Ny Guinea, Tonga, Samoa og Østtimor tror man vil bli store reisemål. India er også interessant og det samme blir Iran som inviterer til opplevelser og fordypelse i en rik kulturarv.

USA og Canada vil fortsatt være populære, men også det kommende OL-vertslandet Brasil vil trekke fremtidens turister. Jamaica og Cuba, Sentralamerika og Karibia åpner for muligheter til å oppleve det eksotiske, det originale og det ekte.

Det er imidlertid ikke bare drømmene våre som avgjør hvor vi vil tilbringe ferien i det kommende tiår. Turister vurderer i høy grad i forhold til landets politiske stabilitet og infrastruktur før de velger.

Fokus på miljø

For mange er ferien den viktigste tiden på året og vi ønsker å få maksimalt ut av disse dagene.

Som en konsekvens av klimadebatten stiger interessen for lokale, ekte hoteller og lokale retter. 26 prosent av de Skandinaviske deltagerne sier i undersøkelsen at de tenker på å reise miljøvennlig de kommende årene. Det betyr ikke nødvendigvis at alle realiserer sine planer, men det gir likevel en klar indikasjon på et sterkere fokus på miljøet.

Soneva Kiri Ressort i Thailand nevnes som et eksempel på en resort som er økologisk trendsettere i luksussegmentet.

Holistisk helse

Et økt fokus på holistisk helse er en annen sterk tendens, som også understøtter reisemål i Asia. Skandinavene stresser av på SPA ferie, en ferieform som vokser rakst. I undersøkelsen svarte 11 prosent av kvinnene at de hadde vært på SPA-ferie i perioden fra 2006 til 2008. Nesten dobbelt så mange ønsker å pleie seg selv og sine nærmeste med en SPA-ferie i 2010 - 2011.

Yoga -kurser er meget populære og selv om vi kan få det på de fleste turisthoteller med SPA-avdelinger, så finner vi de ekte og originale helse- og yoga-destinasjonene i Asia, Thailand og India.

Ny luksus eller frivillig

Samtidig med at vår hverdag i høyere grad gjennomsyres av det globale og det virtuelle lengter stadig flere mennesker etter det ekte og det autentiske. Fremtidens turist vil derfor heller leve med lokalbefolkningen og lære noe nytt om deres virkelighet. De vil gå i fjellene og komme i kontakt med lokalbefolkningen.

I takt med globaliseringen blir det med å besøke venner og slekt også en populær ferieform. Mange nordmenn bosetter seg i utlandet for en kortere eller lengre periode for å studere eller arbeide, og vi benytter ferien for å besøke disse.

Kilde: Pressemelding Crucell/SBL Vaccines

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning