Unngå solskader

Vær klok i solen og hold deg rynkefri til du er pensjonist! Hudpleier Solvår Hegge gir deg gode soltips.

Publisert Oppdatert
Det er kanskje fint å være ung og brun, men ikke fullt så moro å være gammel og rynkete. Hudpleier Solvår Hegge er klar i talen;

- 90 prosent av hudens aldring skyldes solens virkning på huden. Uten soleksponering vil hudens aldringstegn knapt synes før ved cirka 70 års-alder, sier hun til Kvinneguiden.

Viktig beskyttelse

Hudpleieren understreker derfor at det er uhyre viktig å hele tiden tenke beskyttelse når man oppholder seg i solen.

- Man kan beskytte ansiktshuden sin best mulig ved å unngå å sole ansiktet mellom klokken 10-14 på dagen da solen er sterkest. Bruk høy solbeskyttelse som inneholder UVA/UVB filter fra faktor 25 og opp. Man blir fortsatt brun, det tar bare litt lengre tid, og fargen sitter mye lengre. Smør ofte, er man mye ute i solen, er det lurt å bruke en caps og store solbriller i tillegg, råder Hegge.

Mange kvinner sliter med sart hud, enten acnehud eller tørr hud og kan ikke bruke hvilke som helst kremer da hudens tilstand kan forverres. Hudpleieren mener at solkremer som ikke er for tunge er det beste.

- De skal være så tynne og lette som mulige slik at huden får puste og ikke blir tilstoppet. Vær spesielt nøye med å rense solkremen av om kvelden, og bruk produkter som er tilpasset hudtilstanden, sier Hegge til Kvinneguiden.

De vanligste solskadene

Hudpleieren forteller at det er solens ultrafiolette stråler som skader huden. UVB-strålene, som gir solforbrenning, skader overhuden ved at det dannes såkalte frie radikaler i huden som forandrer cellenes arvemateriale. Celleskadene viser seg som tørr, tynn hud, eventuelt med utvikling av såkalte solare keratoser og i sjeldnere tilfeller hudkreft.

- Solskader finner man nå i huden til unge mennesker fra 25-30 års alder. Mange tar solarium over lengre perioder av året for å holde brunfargen ved like. Strålene går dypt ned i huden og forårsaker skader. Dette straffer seg i lengden, sier Hegge og ramser opp de vanligste solskadene;

 • Tørr og tynn overhud
 • Ujevn pigmentering, fregner eller brune flekker
 • Sprengte blodkar, partier med flassende rød hud
 • Forstørrede talgkjertler som ser ut som gule hudormer
 • Varierende grad av rynker, tap av elastitet, ruhet og læraktig hud
 • Økt fare for hudkreft

  Behandling av pigmentflekker

  Når skaden har skjedd, er det man som oftest rådvill. Mørke pigmentflekker er noe av det som setter tydeligst spor i huden. Hudpleieren forteller at det er flere måter å behandle flekkene på;

 • Intense Pulse Light (IPL)

  - Dette er lysenergi som absorberes i huden, stimulerer til økt kollagenproduksjon, gjør huden fastere, reduserer sprengte blodkar og pigmentflekker. For optimal hudforbedring anbefales det fem behandlinger totalt. Ved alle laserbehandlinger er det viktig at man unngår sol tre-fire uker før, og etter behandling. Dette er viktig for å unngå pigmentforandringer.

 • M.D. Formulations

  - M.D. Formulations er en hudpleieserie produsert av legemiddelfirmaet Allergan. Serien består av spesialprodukter som gir raske og synlige resultater på ubalansert hud og en rekke hudproblemer. Den viktigste ingrediensen i M.D. Formulations er glykosyre.

 • Microdermabration

  - Dette er krystallsliping av huden og kan også brukes før eventuell laserbehandling. De brune flekkene kan komme tilbake dersom man ikke overholder absolutt solbeskyttelse med faktor 50. Et ikke-irriterende vitamin A-syrepreparat kan forebygge etter behandling.

  Trygg selvbruning

  Selvbruning er en tryggere måte å bli brun på. Hegge forteller at selvbruningskremer reagerer med proteiner i huden slik at det dannes et stoff som er beslektet med hudens pigment. Det slites av gradvis, og selvbruningsspray har etter hvert blitt et populært tilbud på menyen hos enkelte hudpleieklinikker.

  - Fargen blir jevnt sprayet på, og resultatet er naturlig. Dette er et klart bedre alternativ enn å ligge i solen. Spesielt for de med sart hud, som lett blir brent i solen. Det positive med selvbruningsprodukter er at de gir en overfladisk brunfarge som ikke går i dybden og skader. Når det gjelder selvbruningsprodukter generelt, bør man undersøke litt på innhold. Pigmentflekker som allerede er mørke i huden, blir for eksempel mørkere ved selvbruningskremer, sier Hegge.

  Hudpleieren mener at noe av det viktigste du kan gjøre, er å følge et godt hudpleieregime hver morgen og kveld for å opprettholde hudens glød.

  - Rens huden godt morgen og kveld, slik at huden blir ren og mottakelig for produkter som påføres! Solkrem om dagen og en god fuktighetskrem om natten. Spør hudpleier for veiledning om riktige produkter. Det kan være lurt å spandere på seg en time til hudpleie før sommeren. De gir deg råd og veiledning, og forbreder huden din for sommer og sol, sier Hegge.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning