Unngå kvisearr

Det handler om å rense såret skikkelig. Få gode tips her!

Sist oppdatert
Hvis du fra tid til annen er plaget med kviser, eller dersom du lider av akne, har du kanskje opplevd at kvisene setter spor lenge etter at de er betente. Samtidig er det kanskje enklere enn du tror å unngå stygge arr i ansiktet.

Behandling med arrkrem

Uansett om du sliter med arr etter for eksempel kviser eller en fjernet føflekk, eller du har et sår du er redd vil etterlate seg et arr; det er mulig å forhindre at skaden blir større enn absolutt nødvendig.

Det handler om å ha kunnskap om sårbehandling og hvordan du skal få huden til å lege seg best mulig;

- Rens såret godt og få bort skitt og verk, det er det viktigste for å styre unna stygge arr. Når såret har grodd, er det lurt å smøre på en arrkrem for å hjelpe helingen og forebygge arrdannelse, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Vitusapotek i en pressemelding.

Har du utviklet et sår på grunn av kvisen du har plukket på, bør det fortsatt få oppmerksomhet etter at det har grodd. Du kan nemlig gjøre mye for å unngå at arret blir stygt, og det finnes flere arrkremer på markedet som forebygger arrdannelse;

- Det er fint å bruke en arrkrem for å øke elastisiteten og få tilbake mykheten i huden. Kremen kan gi gode resultater og redusere risikoen for at arret blir stygt. Det er absolutt verdt et forsøk, sier Andresen.

Hun mener at arrkremene som finnes i dag har blitt så bra at de faktisk kan være et alternativ til dyre laserbehandlinger.

- Arrkremene er dessverre en altfor godt bevart hemmelighet for mange, sier hun.

Gode råd mot større arr:


Et skrubbsår på haka kan virke uskyldig, men renser du ikke såret skikkelig kan det lett bli til et stygt arr som følger deg i mange år.

1. Rens såret skikkelig

- Skikkelig rensing er første bud for å unngå at arret blir stygt. Hvis ikke rensingen er gjort skikkelig blir faren for infeksjon større. Infeksjoner i huden gjør blant annet at såret leges saktere og arret blir styggere, sier Andresen.

- Rens såret godt med lunket vann, saltvann eller desinfeksjonsvæsker som Klorhexidin og Pyrisept. Deretter dekker du såret med en sårbandasje eller plaster som forhindrer skorpedannelse og gjør at såret heles raskere, råder Andresen.

2. Større sår bør renses av lege

For mindre skrubbsår, kutt og brannsår kan vi stelle sårene våre selv, men hvis sårene er større bør vi ikke nøle med å kontakte lege.

- Har du fått et stort skrubbsår med stein- og asfaltrester i, så bør du få det renset hos legen. Det gjelder spesielt for skrubbsår i ansiktet, sier Andresen.

3. Rens såret med en gang

- Du bør få renset såret så raskt som mulig, før såret blir betent. Har du fått et dypt kutt på over èn centimeter, så bør det sys innen seks-åtte timer. La det gjerne får blø litt, og skyll deretter lenge med rennende lunkent vann, sier Andresen.

Enkelte hudområder er spesielt utsatte for arrdannelse, og det gjelder spesielt for huden over skuldrene, haken og kjeven, brystbenet og leggen. Årsaken til dette er at huden er godt strukket ut. Når huden er strekt, har hudflatene vanskeligere for å møtes og såret får ikke grodd i ro.

4. Lukk såret godt

- Det er viktig å lukke såret godt, gjerne ved å bruke tape eller strips. Du burde tape såret så lenge som mulig slik at hudflatene får grodd sammen igjen. Dessverre gir noen typer sår styggere arr enn andre. Har du fått rift der det er vanskelig for hudflatene å komme sammen igjen, så er sjansen større for at du får et stygt arr, sier Andresen.

Sol og arr er en dårlig kombinasjon fordi arret kan bli rødt og irritert. På lengre sikt kan soling føre til at arret blir mørkpigmentert.

5. Beskytt arret mot sol

- Du bør beskytte arret mot sol, faktisk så lenge som opptil ett år etter at du fikk såret. Bruk plaster eller sunblock til å beskytte det med, råder Andresen.

6. Bruk arrkrem

Såret bør fortsatt få oppmerksomhet etter at det har grodd. Vi kan nemlig gjøre mye for å unngå at arret blir stygt. Det finnes gode arrkremer på markedet som forebygger arrdannelse, og som også kan ha en effekt på allerede oppståtte arr.

Kvise2-320

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også