Klamme lår under kjole

Unngå klamme lår

- Spray lårene med silkespray, tipser stylist.

KLAMT: Skjørt og kjole er luftig og deilig å gå med, men i sommervarmen kan man også få problemer med klamme lår når man går uten strømpebukse.

KLAMT: Skjørt og kjole er luftig og deilig å gå med, men i sommervarmen kan man også få problemer med klamme lår når man går uten strømpebukse. Foto: Colourbox.

Publisert Oppdatert
STYLIST: Camilla Kristiansen, stylisten som står bak bloggen Stylistaz.com.

STYLIST: Camilla Kristiansen, stylisten som står bak bloggen Stylistaz.com. Foto: Privat.

Det er sommer og kjoler og skjørt hentes frem igjen.

Når været er varmt nok dropper de fleste også strømpebuksen under.

Men da oppstår det gjerne et problem som kan føles ganske sjenerende og ubehagelig for mange; klamme lår.

Silkespray

Det er jo ganske naturlig at når bare lår gnisses mot hverandre vil de bli klamme og svette etter en stund.

Det kan utvikle seg til ganske heftig svette dersom man sitter lenge i solen.

Da er det ikke akkurat spesielt morsomt å reise seg med svetteflekker både foran og bak på kjolen, og kanskje til og med på stolen man har sittet på.

Men det kan forebygges - og nei, du trenger ikke å bruke strømpebukse.

Camilla Kristiansen, stylisten som står bak bloggen Stylistaz.com, har et tips litt utenom det vanlige:

- Kjøp en silkespray, som de selger på mange skobutikker. Den er beregnet for å spraye inni skoene når du ikke har sokker på og skal gi deg en følelse av silke mot huden, sier Kristiansen til Kvinneguiden.

- Denne er superfin og gjør at kjolen ikke fester seg til klamme og svette lår.

Velg riktig stoff på skjørt og kjole

En som vet ett og annet om problemer som kan oppstå under skjørtet når man går uten strømpebukse, er Odd Henrik Brembo ved Kilt.no.

Han legger først og fremst vekt på at materialet som skjørtet er laget av kan forebygge eller forverre problemet med klamme lår. Dermed mener han at man bør tenke over hva slags stoff skjørtet eller kjolen har for å unngå problemet:

- En kilt er for eksempel konstruert for å gi god utlufting, samtidig som den skal varme opp luften under kilten. Likevel er det en del menn i kilt som sliter med svette lår, sier Brembo til Kvinneguiden og forklarer:

KILT: Odd Henrik Brembo står bak nettsiden Kilt.no og tipser om å bruke anti-perspirant mellom lårene.

KILT: Odd Henrik Brembo står bak nettsiden Kilt.no og tipser om å bruke anti-perspirant mellom lårene. Foto: Privat.

- Dette kommer gjerne av høy aktivitet, overvekt eller "feil" materiale i kilten. Ett av triksene jeg vet om er å bruke anti-persperant, da lukter det godt også. Det finnes også en spesiell roll-on som motvirker gnagsår, sier han.

Brembo forteller at en klassisk kilt er laget av cirka 7,5 meter 100 prosent ullstoff som puster svært godt. Dermed kan det være et tips å for eksempel se etter kjoler og skjørt av ull, det finnes også typre av ull man kan bruke i sommervarmen.

- Dette gjør at man kan gå i kilt en kald vinterdag uten å fryse, samtidig som man kan bruke den på varme sommerdager. Noen billige kilts er laget av polyester og viskose. Dette gjør kilten noe lettere og den isolerer ikke så godt, men det gjør at den heller ikke puster så godt. Resultatet er en kilt som er kald om vinteren og varm om sommeren, og da blir lårene gjerne klamme, sier han videre.

Myte

Brembo forteller at idrettsutøvere i Highland Games (arrangement som holdes året rundt i Skottland og andre land med hensikt å feire skotsk og celtic kultur og arv, journ.anm) bruker gjerne en tights eller shorts under kilten. Dette er mest for å være litt "anstendig" når man ruller rundt på arenaen.

- Det er mest en myte at man ikke skal bruke undertøy under kilten. Denne myten kommer fra de militære avdelingene som brukte kilt som en del av uniformen. Fra gammelt av var det ansett som uhygenisk å bruke undertøy under kilten, og ble derfor forbudt for soldatene. Dette stammer også fra den tiden da skjortene var så lange at de rakk ned til midt på låret. I de tidene var det ikke vanlig med underbukser da skjorta gjorde nytten, forklarer Brembo.

Kjerringråd

Annette Sandstå, stylist hos Mildh Press, har også noen tips på lager.

STYLIST: Annette Sandstå ved Mildh Press.

STYLIST: Annette Sandstå ved Mildh Press. Foto: Mildh Press.

- Et lite kjerringråd er å bruke talkum som man drysser på lårene, sier Sandstå til Kvinneguiden.

- Når det gjelder undertøy er det beste alternativet i varmen undertøy av bomull, sier hun.

Søker du på nettet, er det mange tips og triks å komme over, både når det gjelder klamme lår og gnagsår mellom lårene:

  • Bruk "pettiepants" - søte underbukser i lårlengde, laget av pustende materiale, vanligvis brukt av dansere i korte kjoler.
  • Bruk mamelukk - en gammeldags, lang underbukse i bomull.
  • Smør med vaselin.
  • Bruk zinksalve.
  • Bruk talkum som du drysser på huden.
  • Babypudder har mange lett tilgjengelig, dryss på huden.
  • Lån boxershorts av kjæresten.
  • Vil du gå enda mer drastisk til verks: ta botox mot svette, men dette gjelder helst for dem som har alvorlige svetteproblemer.

Sykkelshorts

Selv om du ikke bruker strømpebukse under kjolen, er det likevel lurt, og for de fleste absolutt nødvendig, å bruke skikkelig undertøy.

Men undertøyet bør være i et materiale som puster godt.

BRUK UNDER: Du kan unngå klamme lår på flere måter. I dag får du tak i ulikt shapeundertøy, men du kan også spraye lårene med spray som selges i skobutikker. Silkespray skal sprayes på bare føtter slik at man unngår svette og glatte føtter, det er dermed trygt å bruke på huden.

BRUK UNDER: Du kan unngå klamme lår på flere måter. I dag får du tak i ulikt shapeundertøy, men du kan også spraye lårene med spray som selges i skobutikker. Silkespray skal sprayes på bare føtter slik at man unngår svette og glatte føtter, det er dermed trygt å bruke på huden. Foto: Produkter fra Gina Tricot,

- Bomull er nok det beste. Men det norske merket Green Square har utviklet undertøy som er laget av fibrene av økologisk bambus. Dette undertøyet skal forebygge vond lukt og er naturlig antibakteriellt, mener Kristiansen.

Vil du ha ekstra god beskyttelse kan du derimot ty til litt mer spesielle metoder.

- Du kan bruke sykkelshorts! Så lenge den ikke synes, sier stylisten.

Syns du det virker i overkant snålt, kan du skaffe deg noen litt større truser i form av en herreboxershort eller litt mer elegante "shapetruser".

- Selv Beyonce bruker jo store "shapetruser" under kjolene når hun opptrer. Ikke vær så redd for å teste ut, forsøk og se om det funker for deg, råder Kristiansen.

Sandstå syns også at sykkeshortsen er en god idé:

- For å unngå klamme lår kan en også bruke en boxershorts eller en kort sykkelshorts i bomull, sier hun mens hun understreker:

- Om kjolen er sort bør du gå for en sort shorts. Om kjolen er lys, så pass på at shortsen under ikke er synlig under!

Les også:

Lege: - Det er mye hype som er bransjestyrt

Slik holder barberbladene lenger - genialt triks

Test av barberhøvler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning