Unge kvinner utsatt i solen

Overdreven soling tidlig i 20-årene vil straffe deg senere.

Publisert Oppdatert
Foto: Riktig hudpleie og beskyttelse er alfa-omega gjennom hele livet for å unngå sliten, tørr, vond og rynkete hud. Solfaktor 50 + La Roche Posay Anthelios,veil.189,-, lett fuktighetskrem med antioksidanter fra Vichy, Aqualia Antiox, veil. 219,-, kjølende og pleiende øyenstift fra Vichy, veil. 219,-, pleiende aftersun fra La Roche Posay Anthelios, veil. 189,-

Det er fantastisk når solen dukker opp på vårhimmelen og vinteren er i ferd med å si takk for seg, men om du er blant dem som løper ut for å sluke til seg hver stråle så lenge solen varmer, og du i tillegg ikke beskytter deg, ja da vil dette kunne få alvorlige konsekvenser for deg senere i livet.

Beskytt med antioksidanter

Vi er nemlig omgitt med UV-stråler gjennom hele året, de stråler til og med gjennom vinduer og setter for alvor i gang aldringsprosessen dersom du ikke sørger for å beskytte deg. UV-strålene gir deg ikke bare solbrent hud, rynker og kanskje pigmentflekker, men fler og fler får hudkreft.

Les også: Sjokkert over solariumsbrune jenter

Les også: Hold huden ungDette fortalte Maria Lundstrøm, Produktsjef for Vichy, da produsenten holdt pressekonferanse forrige uke.

- UVA-strålene står for 95 prosent av de skadelige strålene som setter i gang hudaldring, noe som igjen danner frie radikaler og skaper ubalanse i huden, forteller Lundstrøm.

Unge kvinner utsatt

Hun forteller at UV-stråling også gir svekket immunforsvar, noe som igjen kan merkes om man har blitt forkjølet på en sydentur for eksempel, men i verste fall kan strålingen også gi hudkreft.

Anne Nordestgaard, Produktsjef ved La Roche-Posay, sier at Danmark ligger på 7.plass i verden i forhold til antall hudkrefttilfeller. Soleksem rammer cirka 15 prosent av befolkningen i Skandinavia, ofte unge kvinner.

- Unge jenter er spesielt utsatt for solen. Årsaken er usikker, men det kan ha med hormonsvingninger å gjøre på grunn av p-pillen, andre medisinske behandlinger og gener. I tillegg må gravide kvinner passe ekstra godt på, siden disse har hormonsvingninger som kan resultere i dramatiske pigmentendringer i pannen, kinnene og over munnen, sier Nordestgaard.

Nordestgaard forteller at kvinner fra 25 og over som regel opplever synlige tretthetstegn, som grå og trist hud som etterhvert mister sin glød.

- Denne aldersgruppen trenger en fuktighetskrem som gir mye fukt, for å unngå tørrhetslinjer. Samtidig vil jeg anbefale alle å smøre seg med solkrem annenhver time når man er ute hele dagen.

Unngå reaksjoner

Skal du beskytte ansiktet mot solen bør du gå til anskaffelse av en solkrem spesielt tilpasset ansiktshuden. Velg gjerne en krem spesielt tilpasset sensitiv hud, og har du problemer med kviser bør du velge en oljefri variant.

Les også: Huden repareres om natten

Les også: Sminke beskytter huden

Les også: Dette gir deg strålende hudEn myte er også at kviser og akne skal bli bedre når man er i solen fordi kvisene tørkes ut. Dette er noen mange brenner seg på, bokstavelig talt;

- Solbeksyttelse er ekstra viktig når man har akne. Det kan kanskje se ut som solen tørker ut kviser og gir deg en jevnere hudtone, men det som egentlig skjer, er at du ofte får tilbake et dobbelt så stort problem om høsten når solen forsvinner, nettopp fordi immunforsvaret svekkes i solen, sier Nordestgaard.

- Husk også at faktor 30 ikke betyr at du kan være ute i solen tre ganger lengre enn om du bruker faktor 10, det handler om hvor mange UV-doser huden din tåler. Bruk minimum faktor 15 til 30 hver dag, avslutter Nordestgaard.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning