Vakker øyesminke

Trikset gir sotede øyne på ett minutt

Gå fra dag-til kveldssminke på under minuttet.

FESTLIG PÅ MINUTTET: Men en myk kajal med svamp i andre enden, kan du markere rundt øynene samt oppå øyelokket, blunke noen ganger og gni lett med svampen for å få fargen til å sette seg litt. Så har du sotede øyne på under minuttet. Om du heller vil bruke dine favoritt-øyeskygger på en litt mer vågal og festfull måte, kan du spraye en god ansiktsspray rett på skyggene eller påføringskosten slik at skyggene får en kremet konsistens før pålegging. Dette gjør at fargepigmentene blir sterkere og du får en mye mer definert, sotet look rundt øynene.

FESTLIG PÅ MINUTTET: Men en myk kajal med svamp i andre enden, kan du markere rundt øynene samt oppå øyelokket, blunke noen ganger og gni lett med svampen for å få fargen til å sette seg litt. Så har du sotede øyne på under minuttet. Om du heller vil bruke dine favoritt-øyeskygger på en litt mer vågal og festfull måte, kan du spraye en god ansiktsspray rett på skyggene eller påføringskosten slik at skyggene får en kremet konsistens før pålegging. Dette gjør at fargepigmentene blir sterkere og du får en mye mer definert, sotet look rundt øynene. Foto: Foto: DR.HAUSCHKA / OLE HENRIKSEN.

Publisert Oppdatert
MAKEUPARTIST: Karim Sattar, makeupartist for Dr. Hauschka.

MAKEUPARTIST: Karim Sattar, makeupartist for Dr. Hauschka. Foto: Foto: DR.HAUSCHKA.

Det er med øyensminken at du kan gjøre de absolutt største variasjonene på hverdagsstilen din dersom du har gått lei.

Det mener i alle fall makeupartistene.

For om du har funnet dine faste favorittfarger du bruker rundt øynene, kan du absolutt variere stilen alt etter hva slags mengde og tekstur du velger på fargene du legger.

- Har du en trio øyeskyggepalett i sminkevesken din, har du alltid en farge du kan kombinere med din favorittsminke, tipser Karim Sattar, makeupartist for Dr. Hauschka, til Kvinneguiden.

Skimmer og skinn

Sattar mener at det finnes utallige måter å variere sminken rundt øynene på, og du kan få en ny look hver dag:

- For å variere øyesminkelooken i hverdagen, trenger du egentlig bare å bruke litt skimmer og litt mer skinn på skyggen og for eksempel eyelineren. Men husk å legge skimmer der det er flatterende, ikke hvor rynker og linjer synes godt, sier Sattar og tipser videre:

- Du kan også bruke litt av skimmerøyenskyggen på øvre kinnben og i amourbuen over leppene. Har du en matt, mørkere øyenskygge, kan du også fiksere brynene dine, eller bruke den som en svak skygge for å forme ansiktet mer dersom du har lyst å skape et smalere uttrykk, sier han.

Wenche Stageboe Eidissen, ansvarlig makeupartist for Jane Iredale, mener at den enkleste måten å variere sminken på daglig, er ved hjelp av øyeskyggen du velger å legge på selve øyelokket.

- Den mandelformen du har, vises enda bedre når du skyggelegger med selve øye-eplet som mal. Lek med fargene, for eksempel grønn, lilla, plomme, grå, sølv, gylden, rosa. Velg mellom mørke skygger, mellomskygger eller lyse skygger. Legg så en matt, brun i globalen i tillegg, uansett fargevalg på øyelokket, og så en lysere benhvit/rosaaktig, lett highlight under bryn, tipser Stageboe Eidissen til Kvinneguiden og fortsetter:

- Gjør daglig bruk av øyeskygge til en lek og dette blir en enkel måte å jobbe på rent teknisk. Med en god, flat pensel til mandelformen, gir denne teknikken gode resultater uansett. Det er et must med gode pensler, de gjør halve jobben.

SKYGGER: Har du en favorittfarge-eller kombinasjon, har du likevel flere variasjonsmuligheter med øyeskyggen i hverdagen. Fra venstre: Glo Eye shadow trio, 315 kr, Mary Lou The Balm, 198 kr, Dr.Hauschka Eyeshadow Trio palett, 239 kr, Nilens Jord Eyeshadow, 199 kr, Too Faced Boudoir Eyes, 349 kr.

SKYGGER: Har du en favorittfarge-eller kombinasjon, har du likevel flere variasjonsmuligheter med øyeskyggen i hverdagen. Fra venstre: Glo Eye shadow trio, 315 kr, Mary Lou The Balm, 198 kr, Dr.Hauschka Eyeshadow Trio palett, 239 kr, Nilens Jord Eyeshadow, 199 kr, Too Faced Boudoir Eyes, 349 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Naturlige farger i vår

STEG FOR STEG: Slik kan en naturlig og søt hverdagsmakeup sprites opp til å bli hakket mer sexy - kun ved å tilføye mer skygge i ytterkanten, liner langs vippene, skimmer på brynsbenet og mye maskara.

STEG FOR STEG: Slik kan en naturlig og søt hverdagsmakeup sprites opp til å bli hakket mer sexy - kun ved å tilføye mer skygge i ytterkanten, liner langs vippene, skimmer på brynsbenet og mye maskara. Foto: Foto: DR.HAUSCHKA.

Ifølge Sattar er det de naturlige nude-fargene det handler om når det kommer til øyesminken dette året.

- I vår vil du ha mye å velge i mellom av nude-farger. Og nudefarger passer også til alle hudtoner.

- En generell trend vi ser denne våren er at man skal fremheve skjønnheten og det man har; har du små øyne kan du bruke skygge og liner for å gjøre dem større, har du store øyne kan du bruke skygge og liner til å balansere ut looken din. Men husk at fargene skal være naturlige, gjerne litt nude med for eksempel et hint av karamell - det er alt du trenger, tipser makeupartisten videre.

Han er derfor ikke i tvil når han får spørsmålet om hvilken øyensminke han synes det er absolutt viktigst å ha i sminkevesken sin denne våren:

- For å gå for en naturlig farge på øyelokket, kan du mikse en vaniljeskygge sammen med for eksempel mosegrønn. Så kombinerer du dette med en favoritt-kajal. Topp det hele av med maskara, maskara, maskara!

Stageboe Eidissen forteller derimot at vi ser mye av både det dramatisk og sensuelle.

- Naturlige og lett markerte bryn, gjerne askebrune i fargen. Blå maskara er fremdeles gøy. Smokey eyes i alle farger - det handler mest om teknikker. Eyeliner i knallfarger er mye sett på sesongens catwalker. Grønt, turkis, blått og gult er kult! Vi ser også mye bruk av svart eyeliner, spesielt mot fargerike øyeskygger, sier makeupartisten.

Men også Stageboe Eidissen nevner de naturlige, gylne tonene i brunt, bronse og orange.

- Det er en vinner til sommerbrun hud. The nude look er en trend som alltid holder seg, på lik linje med sotede øyne. Sort innramming av blikket er en tydelig trend til disse uttrykkene også, sier hun.

Fra morgen til kveld

MASKARA: Definitivt hovedproduktet når du skal legge den perfekte makeupen for øynene. Fra venstre: Dr.Hauschka Volume Mascara,199 kr, Glo minerals Water Resistant Mascara ,159 kr, bare Minerals Flawless Definition, 200 kr, NilensJord Volum Maskara GOLD, 199 kr.

MASKARA: Definitivt hovedproduktet når du skal legge den perfekte makeupen for øynene. Fra venstre: Dr.Hauschka Volume Mascara,199 kr, Glo minerals Water Resistant Mascara ,159 kr, bare Minerals Flawless Definition, 200 kr, NilensJord Volum Maskara GOLD, 199 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Den dagen du vet at du skal på fest etter jobb og ikke har tid til å stikke hjemom for å skifte og pynte deg litt mer, er det veldig greit å kunne noen skikkelige partytriks som du enkelt kan dra nytte av på toalettet på jobb.

MAKEUPARTIST: Wenche Stageboe Eidissen ved Jane Iredale.

MAKEUPARTIST: Wenche Stageboe Eidissen ved Jane Iredale. Foto: Foto: JANE IREDALE.

Sattar mener egentlig at et hvilket som helst sminkeprodukt kan brukes både på dagen i hverdagen og på kvelden på fest.

Det handler om mengde og stil.

Her er Sattars partytips:

  • En tommelfingerregel er å bare bruke dine to favorittfarger på øyeskyggen om dagen.
  • Og når du har lyst å sminke øynene dine litt sterkere for kvelden, er dette også svært enkelt å gjøre med disse to fargene.
  • Det du kan gjøre da, er å bruke en god ansiktsspray eller litt vann, spraye på skyggebørsten eller øyeskyggene dine og deretter påføre fargene på øyelokket.
  • På denne måten vil du fremheve pigmentene i skyggene slik at de vises sterkere og mer kraftig rundt øynene fordi du har hatt fuktighet på skyggene.

Stageboe Eidissen mener at ved å bruke ton-i-tone-teknikk, vil man fint kunne gå over fra dag-til kveldssminke.

- Det vil si at man benytter seg av to separate farger på øyenskyggene; dette være seg en skygge og en lys highlight. Baseskyggen fungerer i denne teknikken også som en highlight - gjerne glossy og skimrende denne våren. Skyggen som skal legges mykt på lokket/i globallinjen bør være i en naturlig farge og skal avslutningsvis softes godt, forklarer hun og tipser videre:

- Lyst forstørrer, mørkt forminsker. Vil du fremheve og dempe for eksempel dempe tunge øyelokk? Da er det denne teknikken som gjelder, sier hun.

Hun anbefaler å legge til farge i rammen rundt øynene og bruke mer rouge i friske toner, og gjerne mer farger i forskjellige metalliske toner for å få en mer festlig look med sminken.

- Gull-gylne toner vil få deg til å skinne som gudinne i gull! Denne fargen fanger lyset fantastisk. Og du kan også ramme inn blikket i tillegg med gråsort, kremet eyeliner som duses ut til en myk og fin mandelform. Mystisk og lekkert.

Sexy i en fei

I tillegg avslører Sattar et av sine hemmelige sminketriks for damene som har dårlig tid

- Du kan skape en smokey eye look på ett minutt, og du kan få sminken din til å se ut slik som berømte makeupartister gjerne ville brukt rundt ti minutter på å skape, humrer Sattar og forklarer:

GODE KOSTER: Du kan selvsagt påføre skygge med fingertuppene når du har dårlig tid, men vil du legge skyggen mer presist og definert, er det lurt å minst ha én påføringskost til baseskyggen, og én dusekost til å skape mykere overganger. Utenom det, kan du definere med tynnere og vinklede koster. Fra venstre: Dr.Hauschka, Dear Eyes Eye Definer Brush, 159 kr, Nilens Jord, Black Diamond 210 kr, Glo Minerals Eye Base Brush, 295 kr, Bryn- og skyggepensel Nilens Jord, 120 kr, Dr.Hauschka Eyeshadow Blender Brush, 189, Glo minerals smudge pensel,149 kr.

GODE KOSTER: Du kan selvsagt påføre skygge med fingertuppene når du har dårlig tid, men vil du legge skyggen mer presist og definert, er det lurt å minst ha én påføringskost til baseskyggen, og én dusekost til å skape mykere overganger. Utenom det, kan du definere med tynnere og vinklede koster. Fra venstre: Dr.Hauschka, Dear Eyes Eye Definer Brush, 159 kr, Nilens Jord, Black Diamond 210 kr, Glo Minerals Eye Base Brush, 295 kr, Bryn- og skyggepensel Nilens Jord, 120 kr, Dr.Hauschka Eyeshadow Blender Brush, 189, Glo minerals smudge pensel,149 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

- Hemmeligheten er å bruke en myk kajal, gjerne en som inneholder marolaolje, over hele øyelokket og rundt øye langs nedre vippekant. Deretter kan du blinke hardt med øynene noen få ganger for å få fargen til å spre seg litt. Så bruker du en svampekost til å gni resten av kajalen utover mot innerste hjørnet av øyet. Slik får du sotede øyne på under minuttet, sier den tyske makeupartisten.

LEK MED KAJAL: Ida Engstrøm, makeupartist for Lancôme Norge, viser her hvordan man kan leke seg med kajal som en skygge på øyelokket.

LEK MED KAJAL: Ida Engstrøm, makeupartist for Lancôme Norge, viser her hvordan man kan leke seg med kajal som en skygge på øyelokket. Foto: Foto: LINN M. ROGNØ

Stageboe Eidissen forteller at uansett hvilken øyesminke man har lagt for dagen, kan man også variere med en dyp og blå kajal på våtlinjen og også litt mellom vippene.

- Dersom øynene er små kan man legge for eksempel en lys grå eller brun kajal. Dette skaper et veldig fokus på blikket, og en eventuell sliten og rødlig våtlinje blir gjort om til et mer våkent blikk.

Invester i kajal

Også Ida Engstrøm, makeupartist for Lancôme Norge, mener at kajal er en smart sminkeinvestering.

Den myke eyeliner-pennen er ypperlig til å variere sminkeuttrykket med hver dag, og superenkel å bruke.

- De fleste har ikke tid og lyst til å eksprimentere med makeupen en tidlig morgen før jobb. Men små ting som å bytte fargen på kajalpennen, er veldig lett, har Engstrøm tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Nå er fargeutvalget blant merkene svært godt. Skaffer du deg fire-fem kajalpenner i ulike farger, har du nesten alt du trenger for å variere øyesminken.

Her har du ulike måter å bruke en myk kajal på:

  • Langs øvre vippekant, enten en tynn strek eller en tjukk strek.
  • Du kan legge kajalen i ytterste delen av øvre vippekant for å åpne opp blikket mer, eller dra streken lenger ut for å få en 60-talls-look.
  • Legg kajalen langs nedre vippekant hvis du ønsker å gå for en "smokey eye"-look. Blir streken for markant, kan du duse den ut med en tykkere kost.
  • Legg kajalen på nedre og/eller øvre våtkant for å skape mer dybde og intensitet i blikket.
  • Bruk den myke kajalen på hele øyelokket for så å duse den ut med en tykk kost for en øyeskygge-effekt.

Riktig maskara til dine øyenvipper

Vibrerende maskara, tubemaskara, kulebørste og gummibørste. Maskaraen har utviklet seg de siste årene og finnes nå i alle tenkelige former for å passe til ulike øyne og øyenvipper for å gi maks lengde, volum og separasjon.

Lurer du på hvilken type maskara du skal velge for dine vipper?

Her får du en guide:

Gummibørste

EYELINER: Velger du en liquid-liner, vil du få en skarp og definert strek langs vippene. Dette passer ypperlig om du vil gå for en 60-talls-katteøyne-look. Ønsker du kun å definere våtkanten nede for å skape dybde i blikket, passer det fint med en myk kajal. Velg en ekstra myk kajal med tilhørende svamp om du vil bruke kajalen til å sote hele øyet. Fra venstre: 3 way triple eyeliner tool, 299 kr, Nilens Jord flytende eyeliner, 149 kr, Nilens Jord eyeliner 99 kr, Dr.Hauschka Eyeliner, 176 kr, Glo Precition Eye Pencil, 149 kr, Barry M Waterproof Eyeliner, 99 kr.

EYELINER: Velger du en liquid-liner, vil du få en skarp og definert strek langs vippene. Dette passer ypperlig om du vil gå for en 60-talls-katteøyne-look. Ønsker du kun å definere våtkanten nede for å skape dybde i blikket, passer det fint med en myk kajal. Velg en ekstra myk kajal med tilhørende svamp om du vil bruke kajalen til å sote hele øyet. Fra venstre: 3 way triple eyeliner tool, 299 kr, Nilens Jord flytende eyeliner, 149 kr, Nilens Jord eyeliner 99 kr, Dr.Hauschka Eyeliner, 176 kr, Glo Precition Eye Pencil, 149 kr, Barry M Waterproof Eyeliner, 99 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

+ Bra for deg som synes det er vanskelig å legge på maskara uten at det blir klumpete. Gummibørsten fordeler maskaraen jevnt og kommer godt til på alle vipper.

- Børsten kan kjennes litt hard sammenlignet med en vanlig børste.

Pleiende maskara

Maskara som for eksempel inneholder føolje fra blåbær, skal virke pleiende på vippene.

+ Om man har følsomme øyne eller skjøre vipper, kan det være bra å bruke en maskara som inneholder pleiende ingredienser.

- Visse pleiende maskaraer kan være vanskeligere å fjerne enn vanlig maskara.

Volumbørste

Volummaskara karakteriseres av en stor, tykk og tett børste.

+ Om man er god til å legge på maskara og er ute etter fyldige vipper, så bør man satse på en volummaskara.

- Om man har små korte vipper eller vipper som sitter tett mot globelinjen, kan det være vanskelig å legge på en volummaskara fordi børsten er så stor. Det er også vanskeligere å komme til på de små vippene.

Vibrerende

Den vibrerende maskaraen er det siste på markedet. Børsten vibrerer cirka 7000 ganger i minuttet, noe som medfører at maskaraen legger seg rundt hele vippen og når selv de minste vippene.

+ Fordeler maskaraen jevnt over vippene og dekker dem helt med farge. Morsomt for dem som vil prøve noe nytt.

- I begynnelsen kan det føles ubehagelig at børsten vibrerer mot vippene.

Rund børste

Den kuleformede maskaraen fokuserer på færre vipper om gangen, noe som gir mer volum og bedre separasjon.

+ Den runde børsten krever litt mer teknikk for å få et pent resultat. Det gjelder å trene litt, men når man først får det vil, vil alle vipper bli lange og være hver for seg.

- Vanskelig å legge på i begynnelsen. Ingenting for den som har det travelt om morgenen.

Totrinnsmaskara med tubeteknologi

En totrinnsmaskara består av en tube med primer og en tube med maskara. Tubeteknologien innebærer at maskaraen legger seg som en tube rundt vippene og er derfor svært lett å fjerne. Vask ansiktet med lunkent vann, så skylles maskaraen av.

+ Gir fint volum og er enkel å legge på. Enkel å vaske bort uten sminkefjerner.

- Tar litt lengre tid, fordi man på legge på i to omganger. Tips fra makeupartisten! Sikksakk med børsten over vippene, slik at du når alle vipper. En åpnet maskara holder i rundt fem måneder. Deretter vil den begynne å tørke ut og inneholde mye bakterier og smuss som du ikke bør få i nærheten av øynene dine.

(Kilde: Kicks.no)

Les også:

Sminketabbene norske kvinner gjør

-Sjekk fargen på trærne før du sminker deg

Sminken som gir deg kviser

Ikke gjør disse tabbekjøpene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning