Ti skjønnhetsmyter avlives

Bruker du tannpasta til å fjerne kviser? Dropp det, det hjelper ikke likevel.

Publisert Oppdatert

Vi finner på mye merkelig i jakten på skjønnhet, og det finnes mange myter om enkle triks som skal gjøre deg vakrere eller myter som advarer mot ulike metoder. Berlingske Tidende knuser flere av mytene:

 

Anti-age-krem fungerer best om natten

Dette stemmer som regel ikke. Det finnes dog noen kremer som inneholder retinol, pepider og fruktsyrer, som fungerer best nattestid.

 

Solkrem trenger du kun om sommeren

Egentlig burde du bruke solkrem året rundt. Selv om solen ikke er fremme, kan UVA-strålene påvirke huden din og bidra til at den eldes fortere. En dagkrem med solfaktor gjør nytten.

 

Solfaktor 15 gjør deg rynkefri

Nei, det hjelper nok ikke. Vil du ha en solkrem som kan hjelpe deg å holde rynkene unna, bør du se etter en som inneholder TiO2 eller Mexoryl.

 

Tannpasta fjerner kviser

Ja, tannpasta kan nok tørke ut huden rundt kvisen litt, men borte blir den neppe. I tillegg er ikke fluor kjent for å være spesielt hudvennlig.

 

Økologisk er best

Feil. Bare fordi et produkt er økologisk eller naturlig, følger det ikke med noen "effektivitets"-garanti. Og det er veldig stor forskjell på for eksempel planteoljers effektivitet og deres innhold av essensuielle fettsyrer og næringsstoffer. Derfor er det nødvendig å bruke like mye tid på å finne ut av hva det faktisk er i det du kjøper, som hva det ikke er i dem.

 

Hold deg til ett merke

Dette stemmer ikke. Det gjør ingenting om du bruker produkter på tvers av produsenter, så lenge alle er tilpasset din hudtype. Det eneste unntaket er hudpleieprodukter med innhold av fruktsyrer, ettersom ikke alle fruktsyrer jobber like godt sammen.

 

Mascara gir knekte øyevipper

Feil. Dagens mascaraer inneholder derimot mange pleiende ingredienser som proteiner, som beskytter vippene. Det er imidlertid viktig å fjerne mascaraen før du legger deg, ellers er faren for knekte øyevipper faktisk til stede.

 

Barbering av leggene gir tykkere og mørkere hår

Helt feil. Bruker du høvel, skjæres hårene rett over, og blir verken mørkere eller tykkere. De føles imidlertid tykkere ut fordi stumpene som vokser ut ikke er tynnet ut av slitasje fra klær. Hårene blekes også hvis de blir utsatt for sollys, og kan dermed etter en stund se lysere ut.

 

Håret blir tykkere av å klippes ofte

Dessverre er det ikke slik. Vi må alle leve med den hårtypen vi har, men hyppig klipp bidrar i alle fall til at håret ikke ser slitt ut.

 

Hårfarge er skadelig

Det finnes faktisk ikke noen studier som kan bekrefte dette. I tillegg er stoffer som er oftest mistenkt for å være kreftfremkallende i hårfarge, fjernet fra dagens hårfargeprodukter.

 

Olje fjerner strekkmerker

Det gjør det dessverre ikke. Årsaken er at strekkmerker dannes i lærhuden, og denne kan du ikke påvirke ved å smøre på kremer på utsiden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning