S.O.S kvisehjelp

Sliter du med kviser? Hudekspert hjelper deg her.

Publisert Oppdatert
Å få kviser i ansiktet føles som et enormt problem som kan tære på kroppen psykisk såvel som fysisk. Men, det er mulig å holde huden i sjakk.

Derfor skjer det

For å få kontroll på kviseutbrudd og acneproblemer, kan det hjelpe å vite årsaken til hvorfor dette skjer.

Ingrid Fallet ved ACO Hud Norge AS, forteller at den underliggende årsaken til kviser skyldes økt mengde mannlige kjønnshormoner, testosteron, som stimulerer produksjon av talg. Dette fører til økt talgproduksjon, økt produksjon av bakterier, bakterien propioni acne, og tette porer.

- Når talg og bakterier ikke kommer ut fordi porene tettes blir det liggende inne i porene og irritere, vi får kviser og tette porer, sier Fallet til Kvinneguiden.

Hva er det som gjør at enkelte kvinner sliter med akne etter at de har fylt 20 år og oppover helt til 40-årene?

- Mange får kviseproblemer også i voksen alder, særlig i forbindelse med menstruasjon. Dette skyldes blant annet hormonforandringer i denne perioden. Også stress og psykiske påkjenninger kan forverre hudproblemer, sier Fallet.

Om du blir kvitt kvisene, men opplever at urenhetene kommer tilbake, kan også dette skyldes stress eller hormonforandringer, men også enkelte legemidler og sykdommer kan være årsaken, forteller eksperten.

Få kontroll

Så hvordan skal man lettest mulig få bort urenhetene en gang for alle? Vel, så lenge hormonproduksjonen fortsetter å være høy, klarer man dessverre ikke å bli kvitt acne. Men, det finnes en rekke produkter og legemidler som kan dempe eller holde hudens situasjon i sjakk.

- Produktene som fåes uten resept virker ved å hemme bakteriene og holde porene åpne slik at talg og bakterier kommer ut. Dersom det blir skikkelig betennelse med gule kviser og røde byller, er det mange som får antibiotika, Tetracykliner, fra legen sin. I de mest alvorlige tilfellene benyttes et reseptbelagt legemiddel som heter Roaccutan. Disse får man kun hos spesialister i dermatologi, forteller Fallet.

- Det viktigste man selv kan gjøre er benytte gode produkter spesielt utviklet for denne hudtypen. Rens morgen og kveld i tillegg til å benytte produkter som holder porene åpne og hemmer bakteriene. Det er også viktig å bruke gode fuktighetskremer uten fett, tipser eksperten.

- Du bør se etter produkter som inneholder gode virkestoffer, blant annet salisylsyre som både virker bakteriehemmende og åpner porene i tillegg til å rense effektiv uten å tørke ut huden. Mange renseprodukter bare rengjør, men inneholder ikke aktive stoffer slik som salisylsyre, sier Fallet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning