Gravidmote

Sommerklær for gravide

Du trenger ikke droppe trendy tøy selv om du er gravid.

BEHAGELIG OG PENT: Visst kan du kle deg trendy selv om magen vokser.
BEHAGELIG OG PENT: Visst kan du kle deg trendy selv om magen vokser. Foto: Foto: SVANGERSKAPET.NO
Sist oppdatert
SOMMERLIG: Velg lette stoffer som ikke strammer, og som puster.
SOMMERLIG: Velg lette stoffer som ikke strammer, og som puster. Foto: Foto: SVANGERSKAPET.NO

Elsker du å kle deg trendy, men syns det er vanskelig når magen stadig blir større?

Ikke noe problem, mener moteekspert hos Mildh Press, Kathrine Kind.

- Det bør ikke være et problem i dag å kle seg trendy og fint selv med en voksende mage. I dag er det så mange plagg som skal være oversized eller som skal sitte løst. Men det er også slik i dag at man ikke trenger å skjule den voksende magen, som man måtte før i tiden, sier Kind til Kvinneguiden.

Og du trenger absolutt ikke kle deg i typiske "mammaklær" selv om du er gravid.

- Alt tøy passer til en voksende mage, bortsett fra Marylin-stilen hvor fokus er midjen, sier moteeksperten.

Komfortabelt tøy

Førsteprioritet bør selvsagt være å ha det så komfortabelt som mulig når du er gravid, spesielt på sommerstid da det kan bli stekende varmt.

Jenny Bruu er daglig leder ved butikken Svangerskapet, som er spesialister innen mammaklær og ammetøy. Bruu har flere eksempler på hvilke klær som fungerer bra for gravide om sommeren.

- Luftige sommerkjoler i lette tynne kvaliteter som bomull og viskose er deilig når det er varmt. Både korte og lange. Det er behagelig å slippe noe som strammer over maven, sier hun.

Bruu mener også at tynne bukser som ikke "sitter fast" i bena når man blir varm, er lurt å velge på sommeren. Se for eksempel etter bukser i tynn demimkvalitet med litt stretch, eller i lin.

- Shorts er også deilig i sommervarmen. Det kan være behagelig med en shorts om går under magen slik at det ikke blir dobbelt stoff som går over magen. Velg en som ikke er for trang i lårene, så er det litt plass når man setter seg ned, tipser Bruu.

Når det gjelder valg av topp, kan en singlet i mikrofiber være et godt valg.

- De sitter godt på samtidig som de ikke strammer. Men du kan også gå for løse og ledige skjorter i tynn bomull, sier hun.

For å kle deg stilig i varmen er det likevel viktigst å tenke på skikkelig støtte og komfort innenfra;

- Velg en bh i riktig størrelse som er fleksibel, men som har god støtte, for eksempel i seemless microfiber, som også kan brukes etterpå til amming, anbefaler Bruu.

KJOLER: Lekre sommerkjoler som passer til magen. Fra venstre: Stella Nova, 1899 kr, InWear, 999 kr, MQ, 499 kr, Lindex, 299 kr.
KJOLER: Lekre sommerkjoler som passer til magen. Fra venstre: Stella Nova, 1899 kr, InWear, 999 kr, MQ, 499 kr, Lindex, 299 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Trendtips

Så hvordan kle seg trendy som gravid?

- Det kan være fint å bruke en tettsittende kjole eller en bukse og en kul bluse eller t- skjorte oppi. Et annet alternativ er de lekre lange sommerkjolene hvor livet starter rett under brystet, tipser moteeksperten.

I tidlig graviditet vil ikke magen synes. Men er du kommet litt lenger, mener Kind at det bare er fint om det synes.

- Det er kjempesøtt! Men jeg ville unngått plagg og tilbehør med fokus på midjen, marker heller rett under bysten, anbefaler hun.

Behagelig i varmen

TOPP: Kle deg i behagelig bomull som puster. Fra venstre: Wiksen, 1299 kr, Dobber, 499 kr, Nina Jarebrink, 1680 kr.
TOPP: Kle deg i behagelig bomull som puster. Fra venstre: Wiksen, 1299 kr, Dobber, 499 kr, Nina Jarebrink, 1680 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Det kan være utfordrende å kle seg som høygravid midt på sommeren, særlig fordi varmen kan gjøre det ekstra ukomfortabelt å være stor.

Kind anbefaler at du bruker plagg laget av bomull siden dette puster godt, og at du unngår syntetiske stoffer.

- Syntetisk bør man unngå da dette ikke puster godt. Nå er det så mange lekre, lange bluser og skjorter i butikken, dette kan man gå med til kule, smale og elastiske tights eller ledige bukser med strikk i livet, gjerne smale bukser til løse overdeler, sier Kind.

Moteeksperten mener også at romantiske, lange kjoler med høyt liv er et godt alternativ.

- Et antrekk kan alltid fiffes opp med kule smykker og en kul veske eller en stor hatt. En lang kjole med en kort skinnjakke eller denimjakke til kalde sommerkvelder er også et fint alternativ, tipser hun.

På føttene bør du også sørge for å gå med det som føles mest mulig komfortabelt.

- Flate skinnsandaler er både fint og komfortabelt. Det så mange lekre sandaler i butikkene i sommer. Det er smart hvis det begynner å bli tungt å gå med hæler. Hvis ikke, er kilehæler et godt alternativ.

Les også:

Unngå disse klestabbene

SKO: Komfortable sommersko som også passer for gravide. Sandaler fra Air Step, 898 kr, småsko fra Fit Flop, 1799 kr, kilehæler fra Lille Vinkel Sko, 998 kr.
SKO: Komfortable sommersko som også passer for gravide. Sandaler fra Air Step, 898 kr, småsko fra Fit Flop, 1799 kr, kilehæler fra Lille Vinkel Sko, 998 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Avslappa mote

Riktig jeans til din kropp

Denne saken ble første gang publisert 23/07 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også