Slik velger du riktig parfyme

Les hvordan du finner lukten som passer huden din!

Publisert Oppdatert
De fleste vet at en parfyme kan lukte forskjellig fra person til person, men hvordan skal man vite hva som passer en?

Prøv på huden

Lill Ann Schjeldrup ved Gimle Parfymeri i Oslo mener at mange av dagens "vanlige" parfymer dufter veldig kommersielt og det kan være vanskelig å kjenne forskjellen på luktene.

- Om du vil kjøpe deg en helt ny duft som du aldri har brukt før, er det først naturlig for deg å tenke over hva du har vært glad i tidligere enten det er friske eller krydrede dufter, sier Schjeldrup til Kvinneguiden.

Hun understreker likevel at det ikke finnes noen generelle regler eller fasitsvar på hvordan man finner sin perfekte duft. Men hun tipser om at det er nødvendig å prøve parfymen på huden din fremfor å spraye duften på papir for å få frem den tydeligste lukten.

- I tillegg råder vi kundene våre å gå med parfymen på huden en stund slik at den får utvikle seg og man virkelig får kjenne hva den lukter, sier Schjeldrup.

Dette påvirker lukten

Prøver du på parfymer på armen er det også viktig at du har ren hud som ikke er smurt med for eksempel bodylotion.

- Syrekappen i huden din kan selvsagt reagerer med diverse dufter, men det er sjelden en duft blir sur på huden, sier Schjeldrup.

Hun forteller også at ting som medisin og mat du har spist dagen før du prøver en parfyme kan påvirke hvordan duften lukter på huden din.

Hvordan velge duft i parfymeriet:

  • Prøv kun to til tre dufter av gangen. Nesen klarer sjelden å skille mellom flere dufter.
  • Lukt gjerne på kaffebønner mellom hver duft. Det nøytraliserer luktesansen, og du kan lettere skille mellom de forskjellige duftene.
  • Bruk de edle dråpene! Ofte sparer vi eksklusiv duft til spesielle anledninger, men husk at parfyme forringes over tid.
  • Nesen venner seg til lukter over tid. En duft du hadde et sterkt forhold til, kan derfor virke som den lukter svakere etter hvert. Da er det på tide å bytte godlukt. Etter en pause kan du få samme opplevelse av favorittduften igjen.
  • Riktig parfymering er aldri påtrengende. Hvis det virkelig oser av noen, har de enten valgt feil duft eller tatt på altfor mye.

Visste du dette?

  • Ren parfyme anbefales til bruk på pulspunktene fordi kroppstemperaturen er litt høyere og duften utvikler seg raskere. Blir duften for pågående, unngå parfyme bak ørene eller på brystet. Prøv heller håndleddene, albuer, gjerne ankler og bak knær. Duftmolekylene stiger og kommer til sin rett.
  • Eau de toilette kan sprayes sjenerøst, gjerne over hele kroppen. Et generelt dufttips fra parfymeeksperter, er å spraye duft ut i luften og gå inn i duftskyen. Da setter duftregnet seg som diskret effekt over det hele. Det finnes også egne hårparfyme.
  • Uåpnet duft skal helst oppbevares mørkt med flakongen i innpakningen. En uåpnet duft kan være holdbar i tre år hvis den er forseglet og beskyttet fra lys og varme.
  • Lys kan ødelegge fargen og i kombinasjon med varme kan lukten bli ødelagt. Du bør ikke bruke duften hvis den er blitt misfarget, hvis konsistensen blir grumsete, tykkere eller klissete, eller hvis duften har endret seg.


  • Kilde: Esthetique.no
Parfyme2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning