Slik unngår du pigmentflekker

Hudlege Jon Langeland gir deg sine beste tips.

Publisert Oppdatert
Pigmentflekker er en pest og en plage når de først har dukket opp, og de dukker gjerne opp der de synes mest - i ansiktet. Områdene som har fått flekker, blir ved soleksponering mye raskere brunt enn den andre huden, noe som føles svært sjenerende for mange.

- Ikke laser på hormonelle flekker

Hudlege ved Hudklinikken.no, Jon Langeland, forteller at man må være svært forsiktig med soleksponering for å unngå å få hormonpigmenteringer i ansiktet, melasma.

- Dette gjelder spesielt for dem mellom 20 og 35 år, særlig om våren og sommeren og når du bruker p-piller, er gravid eller tar andre hormontilskudd. Slike pigmentflekker observeres gjerne første gang ved påsketider og er vanskelig å få bort, sier han.

Les også: Perfekt kamuflasje

Les også: Stram hud gjennom livet

Les også: Sjokkert over solariumsbrune jenterHvis du først har fått pigmentflekker i ansiktet, kan dette være svært vanskelig å fjerne eller få redusert. Langeland forteller at såkalte leverflekker kan fryses eller behandles med laser. Men, dersom du har fått pigmentflekker på grunn av p-piller, altså på grunn av hormoner i kroppen, er dette vanskeligere.

- På hormonpigmenteringene Melasma bruker vi først og fremst blekemiddel og ikke laser. Det er fordi Melasma kan bli verre med laser på grunn av at huden har en tendens til å reagere med pigmentdannelse ved forskjellig behandling og kan bli enda mer sjoldete. De siste årene har det vært forsøkt med laser med veldig lav styrke, men man ser en stadig tendens til at flekkene kommer tilbake, forklarer hudlegen til Kvinneguiden.

Vedvarende problem

Hormonelle pigmentflekker danner seg som regel midt i pannen, utover øyenbryn, på tinningen, ved nesevingene og på overleppen. Hudlegen mener at det er vanskelig å skjule dette med annet enn med dekkende foundation.

Bruker du foundation som inneholder solfaktor og i tillegg har minimum faktor 30 på området, kan du iallefall forebygge mot flere og mørkere flekker.

Finnes det i det hele tatt noe håp for alle de fortvilte kvinnene som har fått pigmentflekker i ung alder? Kan flekkene bli bedre med årene, eller vil det bare utvikle seg til det verre?

- Flekkene kan gå gradvis tilbake, men mange er dessverre plaget med dette resten av livet, sier Langeland.
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning