Påføre parfyme

Slik påfører du parfyme

De fleste bruker parfyme hver dag, men vet du egentlig hvordan du bruker den riktig?

IKKE HER: Er parfymen sterk kan det være lurt å spraye den andre steder enn på halsen, for eksempel på baksiden av knærne.
IKKE HER: Er parfymen sterk kan det være lurt å spraye den andre steder enn på halsen, for eksempel på baksiden av knærne. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

De fleste av oss bruker parfyme hver dag. Men vet du egentlig hvordan du skal påføre parfyme, og hvilke klassiske "dufttabber" du bør unngå?

- Den beste måten handler om hvordan du ønsker å bære din duft. Coco Chanel sitt kjente sitat er at du skal bære din duft der du ønsker å bli kysset, forklarer marketing manager i Kicks, Zrinka Wergeland.

Wergeland tipser om å påføre duften på pulsområdene, det vil si på hals, håndledd og på baksiden av knærne.

Kraftig duft sprayer du her

- Er det en ren parfyme som påføres med en kraftig duft, kan det være lurt å legge den på baksiden av knærne. Slik vil du få en fin duft som brer seg oppover uten at den blir for kraftig i nesen. Noe den lett kunne blitt om du legger den på halsen.

- Å dusje duften ut i rommet og "gå inn" i dusjen etterpå egner seg fint for lette dufter du ønsker å få over en større del av kroppen, og vil også gi en fin lukt til håret.

Når kan du påføre ny parfyme?

Nstperfume.com er et nettsted dedikert til parfyme. Her understrekes at du bør vente til den gamle parfymelukten er helt borte fra huden din; uavhengig om du har tenkt å tilføre en helt ny duft, eller supplere med den samme.

Det er nemlig slik at en parfyme ikke vil vise sin "sanne karakter" hvis den ligger lagvis.

En duft er utformet for å bli påført naken hud for så å bli der til den tørker helt ut. Hvis du avbryter og kompliserer denne prosessen ved å tilføre mer duft, vil du ikke kunne lukte hele parfymens "historie".

Unngå disse parfymetabbene

- Den vanligste tabben når det kommer til påføring er nok å spraye på innsiden av håndleddet for så å gni håndleddene mot hverandre, forklarer Elisabeth Strøm hos Parfymelle Koch, Kilden.

- Dette er fy fy, da det vil føre til at du knuser og overoppheter duftmolekylene slik at duften ikke får utvikle seg på riktig måte. Spray og la den være i fred.

En annen klassisk feil er ifølge Strøm at mange har en tendens til å bruke for mye av produktet.

- Etter hvert som du selv blir vant til en ny parfyme vil du bli "immun" mot duften, men det betyr ikke at andre ikke kjenner den. To til tre spray er nok, understreker hun.

Lett å velge feil parfyme

Mange er nok også litt for raske med å bestemme seg for en duft.

- Vi anbefaler alltid å prøve duften på huden, la den får sitte 10-15 min før du bestemmer deg så duften får tid til utvikle seg, råder Strøm.

- Vi har vel alle opplevd å forelske oss i en parfyme andre bruker eller som man bare blir servert på en duftpinne for så å oppleve at den slett ikke oppleves like behagelig når vi får den på huden!?

I slike "krisetilfeller" anbefaler Strøm å bruke parfymen på klærne istedenfor på huden, da unngår du den kjemiske reaksjonen mellom kroppens egne stoffer og parfymen, og duften vil mer eller mindre forbli uendret.

Dette påvirker lukten

KAN VARE LENGE: Holdbarhet på parfyme er jevnt over maks tre år, men om duften ikke har ¿vrengt¿ seg og blitt sur er det ikke farlig å bruke den lengre
KAN VARE LENGE: Holdbarhet på parfyme er jevnt over maks tre år, men om duften ikke har ¿vrengt¿ seg og blitt sur er det ikke farlig å bruke den lengre Foto: ILLUSTRASJONSFOT: Thinkstockphotos

En parfyme lukter ulikt fra person til person. Ifølge parfymeekspert og duftprofessor Elisabeth de Feydeau er årsaken til dette ulike hudtyper.

- Hvordan ens egen kroppslukt er, kommer an på hva man spiser og drikker, hva slags livsstil man har, om man trener mye, eller om man lever usunt.

- Ens egen kroppslukt vil også endre seg gjennom hele livet. Når du er syk, vil også ens egen odør endre seg, og dermed vil ikke parfymen lukte det samme på deg som når du er frisk, har Feydeau tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Oppbevaring av parfyme

- Holdbarhet på parfyme er jevnt over maks tre år, men om duften ikke har "vrengt" seg og blitt sur er det ikke farlig å bruke den lengre, opplyser Elisabeth Strøm.

Hun råder deg til å unngå høye temperaturer, så med andre ord er ikke badet det beste stedet for oppbevaring.

Parfyme

Parfyme er en blanding av velluktende eteriske oljer og/eller aromatiske dufter, løsningsmidler som benyttes for å gi menneskekroppen, dyr, objekter og oppholdsrom en «en behagelig duft».

De velluktende kjemiske sammensetningene eller forbindelsene som utgjør parfyme kan bli framstilt syntetisk eller ekstraktet fra dyre- og plantekilder.

Det er kjent at parfyme har eksistert i en del av de tidligste menneskelige sivilisasjoner, enten fra oldtidens tekster eller fra arkeologiske spor. Eksempelvis ble det i graven til den kvinnelige egyptiske farao Hatshepsut funnet en flaske med parfyme

Kilde: Wikipedia

- Ikke oppbevar parfymen i kjøleskapet heller, der er det for lav temperatur, noe som også vil minske holdbarheten.

- Ha den aller helst i et skap eller i esken sin.

Tatt for mye parfyme på?

Skal vi tro nettstedet perfume.org er det ikke noen krise om du har vært uheldig å sprayet på deg for mye parfyme.

Her rådes det nemlig å bruke en blanding av natron og vann:

"Gni det inn over de områdene som har fått for mye parfyme på seg, før du skyller blandingen bort. Våtservietter og antibakteriell gele er også fantastiske hjelpemidler for å bli kvitt den overdrevne parfymelukten.

Reagerer negativt på parfyme

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund(NAAF) sitt faktaark; "Fakta om parfyme- og duftoverfølsomhet", finnes det mennesker som både vil assosiere og reagere negativt på "parfyme".

For denne gruppen mennesker kan en hel rekke dufter vi stilles overfor i hverdagen legge store begrensninger på det daglige liv. Disse menneskene har det vi kaller en miljøhemming.

Les også:

Derfor stinker ånden din om morgenen

Så lett får du fotsopp

Derfor ser du prikker i synsfeltet

Hva er det som skjer når foten sover?

Denne saken ble første gang publisert 31/07 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også