Sjokkert over solariumsbrune jenter

- Norske jenter er vakre, men kommer til å se ut som gamle skinnvesker før de er 40, mener amerikansk hudlege.

Publisert Oppdatert
Det er liten tvil om at vi nordmenn elsker å brune oss i solen, gjerne også om vinteren i solarium. Dette er den amerikanske hudlegen, dermatolog og spesialist på hudkreft, Dr. Jennifer Linder, helt forferdet over.

- Solarium er tidsmaskiner

Vi traff legen da hun var på fagmessen på Lillestrøm for noen uker siden for å engasjere og lære hudterapeuter om hudkreft. Hennes spesialområder er blant annet hudlidelser, anti-aldring og hudkreft.

- Norske kvinner er utrolig vakre, men svært mange er veldig brune og det sjokkerer meg! I USA er solariumstrenden en trend som døde for minst femten år siden. Når man blir veldig brun, fungerer pigmentene i huden som en stor parasoll over hele kroppen som forsøker å beskytte mot solbrenthet. Når man fortsetter å brune seg selv på en slik intens måte flere ganger i uken, kommer rynkene svært fort, og enda verre, man risikerer å få føflekkreft, sier Linder til Kvinneguiden.

- Hvis unge jenter fortsetter å ta så mye solarium som de tar nå, vil de se ut som gamle skinnvesker før de er 40 år. Man vil se mer enn dobbel så gammel ut! Solarium fungerer som tidsmaskiner og de bør definitivt forbys, mener legen.

Les også: Glød i vinteren

Les også: Sminke beskytter huden

Les også: Vakker uten sminkeHun forteller at Skandinavia og USA ligger på hudkrefttoppen. Hun tror at kvinner i Norden ser på den brune fargen som et slags statussymbol fordi man for eksempel kan forbinde dette med å ha ressurser og tid til å feriere i utlandet eller å være på sjøen.

- Men, om man ønsker å være trendy i dag, skal man vite at trenden handler om en sunn, frisk og vakker hud, noe som innebærer en blekere hud, sier Linder.

Hun er i liten tvil om at det aller viktigste og beste du kan gjøre for å beskytte deg mot for tidlig aldring, er å bruke solfaktor, minumum faktor 15 og gjerne 30 hver eneste dag hele året. Bruk gjerne en fuktighetskrem med faktor, de fleste mineralmakeupene inneholder også beskyttelse og er i tillegg milde mot huden.

- Husk på at UVA-stråler går gjennom vinduer, og derfor er det nødvendig å beskytte seg selv mot solen selv om man sitter inne store deler av dagene, sier legen.

God hudpleie

For å ta vare på huden og beholde det unge utseendet så lenge som mulig, handler det om rutiner.

- Det finnes mange gode produkter, det viktigste er å rense morgen og kveld, bruke masse god fuktighetskrem og syrekremer for å jevne ut hudtonen. Jeg elsker produktene fra PCA-Skin, i tillegg er solbeskyttelsesproduktene fra Neutrogena gode. Av mineralmakeup vil jeg anbefale Jane Iredale. Men det viktigste, uavhengig av merker, er å se etter kremer og sminke som inneholder antioksidanter, anbefaler Linder og fortsetter;

- Om vinteren skal du bruke en litt fetere krem, men pass på at den passer din hudtype. Om vinteren mister huden mye vann i kulden og begynner gjerne å flasse, og det er lurt å variere litt avhengig av hvilken sesong vi er i, sier hun.

Hudlegen mener at kvinner mellom 20-30- årene skal konsentere seg om å forebygge mot aldring og miljøskader. Det gjør du gjennom å beskytte deg hver dag med solkrem og fuktighetskrem morgen og kveld som inneholder antioksidanter. I 30-40-årene mener Linder at du skal konsentrere deg om å rette opp i skader, og bruke kremer som inneholder peptider. Dette hjelper mot fine linjer, i tillegg er kjemiske peelinger noen ganger i året i følge hudlegen fantastisk for å få en jevn hudtone.

Reversere skader?

- Man kan fjerne pigmentflekker som har kommer på grunn av solen med laser, men om pigmentflekkene skyldes hormonelle endringer i kroppen, skal du unngå laser da dette kan gjøre flekkene enda mørkere. Da er det kjemisk peeling som fungerer. Det hjelper også å bruke krem med glyserolsyre eller alphahydratic syre. Bruk også fuktighetskremer som inneholder vitamin A, C og E. Gode rutiner er gull verdt, og et skikkelig hudserum under fuktighetskrem morgen og kveld er også noe jeg anbefaler, sier legen.

Hun mener at kvinner bør ta en hudanalyse minst en gang i året.

Les også: Skjønne gaver

Les også: Naturlig sminket- Det er aldri for sent å begynne med skikkelig hudpleie, og det er mulig å reversere skader, men det tar tid, sier Linder.

dr220 PCA-SKIN-pHaze-7-Protecting Jane-Iredale-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning