Single damer med vonde sko!

Single kvinner har mest vondt i føttene sine. Les hvorfor her!

Publisert Oppdatert
En undersøkelse gjort av analysebyrået Visendi på oppdrag fra Ara sko, viser at fire av ti nordmenn sliter med å finne riktig skostørrelse. Og single kvinner lider mest!

Vonde konsekvenser

Tre av ti nordmenn har for brede føtter til å finne komfortable sko. Norske føtter er generelt bredere enn føttene i land der det produseres sko, som for eksempel Italia. Høy vrist og forskjellig størrelse på venstre og høyre fot er andre problemer, skriver Apeland Informasjon i en pressemelding.

Dette får konsekvenser som gnagsår, smerte i hælen og ankler og kramper i føttene. Smertene kan også forplante seg til ryggen og nakken.

Kvinner sliter mest med å finne sko som passer. Vi har også langt flere skorelaterte plager enn menn. Single kvinner bruker mest penger på sko, men er også den gruppen som sliter mest.

- Noe av grunnen er nok at de single kvinnene er i en aldersgruppe som generelt er mer opptatt av design. Det er vel også naturlig å bry seg mer om utseendet når man er singel enn når man har fast partner, sier Svein Lundbye i Ara sko til Kvinneguiden.

Han sier også at det skyldes delvis økt fokus på designsko som er produsert for utseende og ikke komfort.

God såle hjelper

Skomoten er ikke alltid tilpasset norske føtter. Dameskoene er ofte spisse og smale eller så smale over vristen at de hindrer blodsirkulasjonen.

- Til fest og fint er det ikke så farlig, men sko som du skal bruke til daglig bør ha god plassforhold og en middels høy hel slik at du unngår økt svai nederst i ryggen. Mange har så vondt i føttene at joggesko er det de trives best i, sier spesialist i ortopedi Lorentz Rolfsen til Helsenytt.no.

Rolfsen sier likevel at gode sko ikke trenger være joggesko. Kjøper du sko i en vanlig skobutikk bør du gjøre skoforhandleren oppmerksom på om du har fotlidelser.

- Det er ingen grunn til å gå og plages, sier Rolfsen. Veiledning om fottøy og avlastning ved hjelp av en god spesialtilpasset såle som omfordeler trykket på fotsålen er ofte nok til at smertene forsvinner.

- Noen produserer sko i hele og halve størrelser. Det finnes også sko i et fleksibelt materiale som utvider seg der hvor foten trenger mer plass, det gjør at man kan få smarte sko med god passform, sier Lundbye.

Finurlige årsaker

  • I Oppland sliter de med deformerte tær og sier stygge tær er det største hinderet for å finne riktige sko.
  • Aust-Agder og Sør- Trøndelag er det inngrodde negler som er problemet.
  • I Sogn og Fjordane er for små føtter det største problemet, ingen andre i Norge oppfatter dette som et stort problem.
  • Hedmarkinger og nordlendinger er mest opptatt av at skoene er gode å gå med.
  • Innbyggerne i Nord-Trøndelag er mest opptatt av pris når de velger sko, de bruker også minst penger på sko.


sko2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning