Ren pleie

Nordmenn spiser stadig mer økologisk mat. Nå skal også huden gis næring med økologiske produkter.

Sist oppdatert
"La oss si at du begynner dagen i dusjen, med såpevask, sjampo og kanskje balsam. Deretter blir det en runde med krem og sminke, eller med barbering og aftershave. Dermed har du antakelig utsatt deg for mellom 50 og 100 oppgavepliktige kjemikalier - og det før du var ute av baderommet."

Slik skriver miljønettverket Grønn Hverdag på sin hjemmeside. Og mange nordmenn har begynt å tenke på hva de egentlig serverer huden om morgenen.

- Folk er blitt mer bevisst. Norge har ikke fulgt andre lands interesse for verken økologi eller spa, men oppmerksomheten har tatt seg opp veldig de siste årene, sier daglig leder i Liten & Stor Spa, Aina Engman Lyckander.

Salongen startet opp for et år siden, og satser på å bli Norges første heløkologiske spa.

- Mitt prinsipp er å være grønn på alle de områdene det er mulig: Fra å bruke økologiske vaskemidler og håndklær av økologisk bomull, til økologiske pleieprodukter på resirkulerbare flasker, forteller hun.

Trendprodukt

I USA har det naturlige og økologiske lenge vært en trend. Allerede rundt årtusenskiftet skal Julia Roberts ha fått en rekke kjendiser til å begynne med Dr. Hauschkas kremer, et merke som reklamerer med naturlige og biodynamiske ingredienser. Oprah Winfrey skal ifølge ryktene ha falt for merket Weleda. Mens atter andre, som Stella McCartney, satser på å lansere sine egne økologiske merker.

- Jeg fikk interesse for innholdet i kosmetikk da sønnen min fikk atopisk eksem. Selv produkter for barn er fulle av kunstige stoffer, sier Engman Lyckander.

- Folk flest har ikke forutsetninger for å forstå ingredienslisten på kremtubene, men de fleste produkter inneholder mange stoffer som ikke har annen funksjon enn billig fyllstoff. Et godt produkt bør være basert på økologiske, kaldpressede råvarer som har et høyt innhold av vitaminer og fettsyrer, mener hun. Selv bruker hun det svenske merket Dermanord i sin salong.

Ifølge Grønn Hverdag ligger Norge ligger på verdenstoppen i forbruk av kosmetikk og hygieneartikler. Flere kjemikalier som er tillatt brukt i kosmetikk, står på advarselslistene til norske og europeiske helse- og miljømyndigheter.

- Det er vanskelig for forbrukerne å orientere seg. De fleste produsenter vet å spille på kundenes ønske om "naturlige" produkter og bruker ord og forpakninger som gir assosiasjoner til noe sunt og rent, sier miljørådgiver i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl.

- Ofte inneholder en vare "basert på ekte aloe vera" kanskje 1 prosent aloe vera, resten er syntetiske stoffer.

Merkeforvirring

Selv om emballasjen lover et økologisk produkt, har man ingen garantier.

- I utgangspunktet er det krav om at produktene skal være sertifisert. I praksis er det ofte ikke sånn. Og selv om enkelte av ingrediensene er økologiske, kan det hende produktet inneholder kjemiske stoffer i tillegg, forklarer Lindahl.

Foreløpig finnes ikke et eget godkjenningsmerke for økologiske hudpleieprodukter i Norge. Dr. Hauschka og Weleda er for eksempel merket med det tyske BDIH-merket, som stiller krav om naturlige ingredienser som om mulig skal være fremstilt biodynamisk.

Men selv om produktet er garantert økologisk og naturlig, kan det ifølge Lindahl være betenkeligheter ved å smøre det på huden..

- Produkter basert på økologisk dyrkede ingredienser er bedre for miljøet, og man unngår også de fleste skadelige stoffene som kan være i kosmetikk. Men produktene er ikke nødvendigvis bra for allergikere - naturlige stoffer kan også være allergifremkallende, sier han, og nevner som et eksempel eteriske oljer, som brukes som parfyme.

Et allergivennlig alternativ, er svanemerkede kremer og kosmetikk, som det også blir stadig større utvalg av.

- Blant annet har Coop sin egen svanemerkede hudpleieserie. Svanemerket garanterer at produktet ikke inneholder visse miljø- og helseskadelige stoffer, sier Lindahl.

Uansett kan du ikke forvente mirakler, selv om du velger økologi av høyeste kvalitet.

- Med milde og naturlige produkter tar det litt tid før resultatene kommer. Fordelen med kraftige behandlinger som kjemisk peeling er jo at man ser resultatene med en gang, sier Engman Lyckander.

- Og jeg skal vel ikke lure noen - det skal mer til enn riktig hudpleie dersom du vil fjerne rynker.

Økologiske hudpleiemerker:

Noen økologiske merker som selges i Norge:

  • Dr. Hauschka
  • Sante
  • Speick
  • Alva Naturkosmetikk
  • Care by Stella McCartney
  • Dermanord
  • Melissa
  • Weleda
  • Aveda

    Grønn Hverdags tips til kosmetikkbruk

  • Bruk minst mulig. Bruk først og fremst vann når du vasker deg, og begrens bruken av kosmetikk.
  • Se etter miljømerker. Produkter merket med "Svanen" eller "Bra Miljöval" er generelt tryggere valg både for deg og miljøet.
  • Hårfarge er den produktgruppen innenfor kosmetikk som inneholder flest betenkelige stoffer.
  • Solkrem er en annen produktgruppe som ofte inneholder betenkelige stoffer. Grønn Hverdag har tips til trygge valg.
  • Våtservietter etterlater en rekke mer eller mindre helse- og miljøbelastende stoffer på huden, og bør bare brukes unntaksvis.
  • Hårbalsam inneholder ofte miljøbelastende stoffer. "2 i 1"-produkter, altså sjampo og balsam i ett produkt, inneholder som regel mindre miljøbelastende stoffer enn ren balsam.
  • Les innholdsdeklarasjonen, og unngå disse stoffene: triklosan, yclopentasiloxane, cyclomethicone, cyclohexasiloxane, butylparaben, isobutylparaben, propylparaben, isopropylparaben, BHA, BHT og enkelte konserveringsmidler og parfymestoffer.

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2008, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også