Rekordbillige klær

Klær er billigere enn på lenge og norske kvinner er shoppinglade!

Sist oppdatert
- Folk handler som aldri før og det er konstant mye kunder hos oss, sier Runa Bigset ved Bik Bok i Bergen.

Stor pågang

Ifølge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) er det den sterke kronen som gir rekordbillige klær. Prisene har falt seks prosent i år sammenlignet med samme periode i 2006.

De ansatte hos Bik Bok på Torgallmenningen i Bergen merker absolutt at klesprisene har sunket siden i fjor.

- Vi opplever spesielt at kvinner kjøper mye basisplagg og forbruksvarer som singletter, enkle gensere og topper. Det er også større etterspørsel etter merkevarejeans, forteller Bigset.

Billige basisplagg er også det som er mest populært hos Vero Moda, men kleskjeden opplever en jevn pågang sammenliknet med i fjor;

- Vi merker nokså lik strøm av kunder i år som i fjor, men vi merker at det selges spesielt mye jakker, jeans og topper, sier Beate Schefstad hos Vero Moda i Oslo City.

Lave kostnader

Sett i lengre perspektiv må vi tilbake til 1981 for å finne like billige klær som nå.

- I august i år var klesprisene 44 prosent lavere enn i august 1995. Vi må helt tilbake til august 1981 for å finne lavere priser på klær i norske butikker, sier direktør i HSH, Leif Olsen.

Olsen viser til at mens klesprisene er de samme som tidlig på åttitallet, er lønnen for et normalårsverk mer enn tredoblet siden den gang. Det betyr at kleskurven - eller årsforbruket av klær for en person i år - kan anskaffes for mindre enn en tredel av arbeidsinnsatsen sammenlignet med i 1981. I dag må man gjennomsnittlig arbeide 45 timer for å anskaffe kleskurven, mens du i 1981 måtte arbeide hele 144 timer.

Direktøren tror utviklingen vil fortsette.

- Forklaringen er en sterk norsk krone, produksjon i lavkostland, bortfall av importkvoter, lavere tollsatser, frihandel med flere land og konkurranse i markedet, forklarer Olsen.

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2007, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også