Slitt hår

Nei, dette skal ikke spises

Men ingrediensene til kuren finner du på kjøkkenet.

HJEMMELAGET HÅRKUR: Denne er enkel og god, oppskriften får du på side 5 i vår artikkel. FOTO: Linn M. Rognø.

HJEMMELAGET HÅRKUR: Denne er enkel og god, oppskriften får du på side 5 i vår artikkel. FOTO: Linn M. Rognø.

Publisert Oppdatert
HYPPIG VASK: - Noe av det verste du kan gjøre mot håret er å vaske det hver dag. Jeg anbefaler å vaske det annenhver eller hver tredje dag, sier Camilla Algrøy Hansen frisør Visit Your Hair. FOTO: Privat.

HYPPIG VASK: - Noe av det verste du kan gjøre mot håret er å vaske det hver dag. Jeg anbefaler å vaske det annenhver eller hver tredje dag, sier Camilla Algrøy Hansen frisør Visit Your Hair. FOTO: Privat.

FINN ÅRSAKEN: Sølvi Bjørnevoll, frisørlærer ved Norsk Frisørskole i Bergen mener at om du har problemer med fet hodebunn, bør du se på hva som er årsaken til dette;
- Kosthold, psykisk stress kan ha en innvirkning, feil produkter og lite søvn kan alt være årsaker til dette, sier Bjørnevoll. FOTO: Privat.

FINN ÅRSAKEN: Sølvi Bjørnevoll, frisørlærer ved Norsk Frisørskole i Bergen mener at om du har problemer med fet hodebunn, bør du se på hva som er årsaken til dette; - Kosthold, psykisk stress kan ha en innvirkning, feil produkter og lite søvn kan alt være årsaker til dette, sier Bjørnevoll. FOTO: Privat.

Etter mye saltvann og sol har sommeren gjort sitt for å tære på håret. Men vinteren er ikke særlig nådig, den heller. Kulde og tørr luft skaper for eksempel statisk og slitt hår.

Med andre ord; du bør ikke slutte å pleie lokkene dine selv om sommeren for lengst er over.

Ikke vask hver dag

Camilla Algrøy Hansen, frisør og stylist hos frisørkjeden Visit Your Hair, mener at noe av det verste du kan gjøre mot håret er å vaske det hver dag.

- Det kommer an på hvor mye stylingrester som ligger i håret, om det er tykt, langt, svett eller fint hår. Men jeg anbefaler å vaske det annenhver eller hver tredje dag, sier Hansen til Kvinneguiden.

Frisøren råder deg først og fremst å tenke på hodebunnen.

- Det aller viktigste er at hodebunnen har det bra. Det er jo roten til lengdene. Vi glemmer ofte hodebunnen. Er den tørr, er garantert lengdene tørre. For mye vasking av håret er ikke bra. Det stimulerer talgkjertlene i hodebunnen vår til å produsere mer, noe som resulterer i fett hår. Fet hodebunn fører til fett hår, oppsummerer hun.

Velg tørrsjampo

Sølvi Bjørnevoll, frisørlærer ved Norsk Frisørskole i Bergen og dama bak bloggen Salongen, er enig;

- Selv vasker jeg håret hver andre-tredje dag og synes det er helt OK. Bruker du milde produkter, kan du vaske det oftere, men er det nødvendig? Tørrsjampo er en fantastisk oppfinnelse og kan utsette hårvasken en dag, sier Bjørnevoll til Kvinneguiden.

Hun mener at om du har problemer med fet hodebunn, bør du se på hva som er årsaken til dette i stedet for å vaske det hver dag.

- Kosthold, psykisk stress kan ha en innvirkning, feil produkter og lite søvn kan alt være årsaker til dette.

 - Det finnes flere gode hodebunnssjampoer som kan løse dette. Spør frisøren din! Ta en hår- og hodebunnsanalyse for å få med deg riktige produkter hjem, anbefaler frisøren videre.

I tillegg til at håret og hodebunnen har godt av  å få litt pause kan Hansen kan fortelle at håret er mye lettere å style "dagen derpå";

- Dagen etter at du har dusjet, er håret lettere å fikse. Det finnes også utallige produkter som skal gi deg denne " next day hair"-følelsen, noe du kan være med på å skape selv hvis du ikke vasker håret hver dag, sier frisøren.

Ifølge nettsiden Listotic.com kan en annen vanlig grunn til fett hår være feil bruk av balsam.

- Hvis du ikke har veldig tørr hodebunn, skal du ikke bruke en fuktighetsgivende balsam i røttene. Hodebunnen produserer naturlig fuktighet hver dag, så dersom du tilfører ekstra fuktighet ofte, vil dette resultere i fett hår. For best resultat bruker du balsam i tre fjerdeler av håret, konsentrer deg om tuppene, skriver nettsiden.

Vil du unngå å slite ut håret ditt, og i verste fall knekke og miste hår? Bla deg videre i listen under eller i karusellen øverst og få gode pleietips!

Ikke gjør dette etter dusjen

Tabbene vil raskt ta knekken på håret.

Gnikker du håret i et håndkle når det er vått og børster det etterpå?

Det er noe av det verste du kan gjøre mot håret.

Forholdsregler

 -Det er viktig å tenke på at håret er svakest når det er vått, så ta noen forholdsregler etter vask, sier Hansen og tipser:

 • Ikke børst håret når det er klissvått.
 • Bruk gjerne en børste med myk pute som er mindre belastende.
 • La det lufttørke og så kan du føne den siste delen om du behøver det.

Klem ut vannet

Bjørnevoll advarer mot å rufse håret tørt med et håndkle. Her bør du heller klemme ut vannet så godt du klarer.

- Når håret er vått, kan det også bli lettere slitt. Å børste det med feil børste, eller å være hardhendt med håret gir også slitasjeskader. Å starte føningen før du har trukket ut mesteparten av vannet med et håndkle er kanskje ikke skadelig, men du føner dobbelt så lenge, sier frisøren.

Selve formen du gir håret etter føningen kommer helt på slutten.

- Er du flink å føne med børste er dette spesielt viktig. Håret skal fønes hundre prosent tørt og du bruker kald luft til slutt for å låse den nye formen din, sier Bjørnevoll og råder;

- Ikke bruk kam i langt hår. Bruk en langhårsbørste. Start nederst på tuppene og så jobber du deg oppover. Bruk gjerne en balsamspray eller hårolje i lengdene for å øke «kambarheten».

Pleie etter dusjen

Stikkord: Kur.

Etter at du forsiktig har klemt ut overflødig vann fra håret, anbefaler Bjørnevoll å ha i en hårkur.

NEI: Det er ingen god idé å gre håret mens det er vått. FOTO: Linn M. Rognø.

NEI: Det er ingen god idé å gre håret mens det er vått. FOTO: Linn M. Rognø.

Pass på så kuren ikke renner ut

- La virke ut tiden som står på pakken, skyll - og i noen tilfeller, avslutt med balsam. Det er vel ganske få som gidder å knipe ut overflødig vann før de har i kuren. Men gjør du ikke dette vil det meste av kuren forsvinne med vannet som drypper av håret ditt, ned i sluket, sier hun videre.

For å få en fyldig look når håret er tørt, anbefaler Bjørnevoll å fordele et godt volumskum i bunnen og stryke over lengdene med en oppbyggende krem.

- Nå kommer det helt an på hvilket utgangspunkt du selv har, men på denne årstiden er det bare bra med ekstra fuktighet og pleie, mener Bjørnevoll.

Varme på håret

Det behøver ikke å være skadelig.

I dag finner du flust av varmebeskyttende produkter på markedet, og varmeverktøy behøver ikke være så skadelig på håret som du kanskje tror, mener Hansen.

Varmeaktiverende produkter

KNIP: Etter dusjen bør du knipe ut så mye av vannet som du klarer fremfor å rufse-tørke med håndduk. FOTO: Linn M. Rognø.

KNIP: Etter dusjen bør du knipe ut så mye av vannet som du klarer fremfor å rufse-tørke med håndduk. FOTO: Linn M. Rognø.

- Varmestyling er ikke så "farlig" som det var før, vi har jo så mange gode produkter som kjemper kampen om varmen, som jo er kjernen til slitasjen, sier hun og forklarer;

- Mange tenker at hårføner og varme på håret er fy-fy, men hvorfor ikke pleie håret mens du føner det i stedet? Dette gjøres med varmeaktiverende produkter, men det må ikke forveksles med varmebeskyttende, sier Hansen.

Varmeaktiverende produkter får ikke den optimale virkning før de faktisk får varme på seg;

- Varmen trekker inn i skjelllaget og pleier, men varmebeskyttende ligger som en hinne utenpå, forklarer frisøren.

Krøller uten varme

Du har samtidig mange måter du kan style håret på uten å bruke noe varme på det.

For eksempel kan du lage ulike krøller i håret.

Noe så enkelt som å tvinne håret ditt rundt et hårbånd og sove med dette, vil gjøre at du våkner opp med krøller. Ekstra effekt og hold får du om du sprayer litt saltvannsspray eller vanlig hårspray på "tvisten" før du legger deg.

Selvsagt kan du også flette det for å få litt mer romantiske krøller lenger nede mot tuppene.

Løs flokene

Her finnes det mange gode råd.

Floker er noe herk, og det er noe de aller fleste med langt hår opplever fra tid til annen. Enkelte floker er såpass vanskelige å løse at man enten må gre håret i mange minutter og samtidig rive bort mye hår, eller i verste fall klippe ut floken.

Årsaken til flokene

Men om du sliter med floker, er håret  mest sannsynlig litt skadet av slitasje fra før, mener Hansen.

PLEIE MED VARME:- Mange tenker at hårføner og varme på håret er fy-fy, men hvorfor ikke pleie håret mens du føner det i stedet? Dette gjøres med varmeaktiverende produkter, men det må ikke forveksles med varmebeskyttende, sier Hansen. FOTO: Linn M. Rognø.

PLEIE MED VARME:- Mange tenker at hårføner og varme på håret er fy-fy, men hvorfor ikke pleie håret mens du føner det i stedet? Dette gjøres med varmeaktiverende produkter, men det må ikke forveksles med varmebeskyttende, sier Hansen. FOTO: Linn M. Rognø.

Hun tipser derfor:

 • Påfør litt olje i håret cirka 10 minutter før hårvask. Da tilfører du håret pleie før hårvask, og det blir mer motstandsdyktig.
 • Børst håret før du går i dusjen.
 • Bruk balsamspray før du børster det etter at det er tørt.
 • Klipp håret jevnlig, det hjelper å holde håret sunt og friskt og fritt for floker.

 • Sov med flette. Men her anbefaler jeg at håret er tørt før det flettes.

 • Man bør også kure håret jevnlig 1-2 ganger i uka

 • Pre-sjampo høres kanskje ut som smør på flesk, men håret må vi vaske og selv om vi får sjampoer som gir fukt, proteiner eller det vi måtte trenge, er ikke dette alltid nok. Dette er rett og slett en "kur" som skal pensles på håret før vask. Det er veldig fuktighetsgivende.

 • Hovedregelen er å hjelpe håret til å bli sterkere, dermed tåler det mye mer etterbehandling som varme, styling og vask.

- Olje er det beste

Også Bjørnevoll anbefaler en god hårklipp.

- Gode produkter som gjenoppbygger og gir fuktighet, er samtidig viktig. Her er hårolje mitt beste triks. Det bruker jeg alltid cirka 5 centimeter ned i tuppene og litt i lengdene. Jeg har også en utglattende krem med keratin som bygger opp hårstråene, tipser frisøren.

Hun anbefaler at du bruker en kur 1-2 ganger i uken for å gi håret nok fuktighet og for å lukke skjellaget.

- Da blir håret mykere og floker seg ikke så lett. Balsamspray, hårolje og serum er gode midler du kan bruke.

Hjemmelaget hårkur

Enkelt og genialt.

Håroljer og kurer man får kjøpt hos frisøren, kan derimot bli for dyrt for mange.

Da er det nyttig å finne ingredienser på kjøkkenet som kan gjøre mye av samme nytte.

Du kan for eksempel teste ut denne hårmaske-oppskriften for å få bukt med splittede tupper:

Bland sammen:

 • En eggeplomme
 • Tre teskjeer olivenolje
 • En teskje honning.

Påfør masken på hårtuppene og la det virke i en time før du vasker håret. Påfør masken to ganger i uken, annenhver uke.

Tilbehør til håret

FLOKETE: En av de enkleste måtene å løse floker på, er å børste håret godt før du dusjer. FOTO: Linn M. Rognø.

FLOKETE: En av de enkleste måtene å løse floker på, er å børste håret godt før du dusjer. FOTO: Linn M. Rognø.

Noe bør du slutte å bruke med én gang.

Det finnes mange remedier, dingser og tilbehør som du kan bruke i håret for å lage kule frisyrer, men noen av disse tingene kan virkelig slite på håret.

Hårstrikken ødelegger

Noe så "uskyldig" som hårstrikk kan være en av hårets verste fiender.

- Det kalles "mekaniske skader" når man påfører dem med strikk med metallbit på, kam og klemmer, sier Bjørnevoll og fortsetter;

- Jeg har selv fått øynene opp for Lindex' sine hårstrikker uten metall- wow så gode de er! Perfekt til lengre lengder! Ellers bruker jeg også tynne, små strikker om jeg bare skal holde en flette i tuppene. De fås kjøpt i de fleste burtikker nå, tipser frisøren.

Hun forklarer at om håret ditt er kjemisk behandlet og tørt, har det lettere for å knekke enn et normalt hår. Bruker du strikk daglig er det derfor svært viktig at du bruker strikk uten metall.

Varier frisyren

HJEMMELAGET HÅRKUR: 1 eggeplomme, tre te-skjeer olivenolje og en te-skje honning puttes i håret for å pleie og forebygge splittede tupper. FOTO: Linn M. Rognø.

HJEMMELAGET HÅRKUR: 1 eggeplomme, tre te-skjeer olivenolje og en te-skje honning puttes i håret for å pleie og forebygge splittede tupper. FOTO: Linn M. Rognø.

Hansen anbefaler også strikk uten metall, men samtidig understreker hun at det er viktig å variere frisyren fra dag til dag.

- Jeg fokuserer på å gjøre forskjellige ting hver dag. Ikke belast håret på samme plass hver dag. Lag flette en dag, hestehale en dag, krøller en annen dag og så videre, sier hun.

Riktig børste

Jo, det spiller en viktig rolle hvilken børste du velger.

Apropos floker; her kan riktig børste gjøre underverker for håret.

Tangle teezer

-Du bør absolutt bruke en børste som er  tilpasset ditt hår. En såkalt "tangle teezer" er noe veldig mange bruker for å få bukt med flokene, tipser Bjørnevoll.

Hansen anbefaler også dette:

- Tangle teezer får tommel opp av meg. Dette er en snill flokebørste som er helt genial. Superpopulær hos små og store, sier hun.

Børster til ulike hårtyper og bruk

Før du går til anskaffelse av ny børste, er det lurt å finne ut av hva slags behov håret ditt har. Deretter kan du lete etter børsten som passer best for håret ditt.

Her har du noen eksempler:

 1. Flatbørste:  Dette er den mest allsidige børsten, men den er spesielt nyttig hvis du har langt og / eller tykt hår. Det grer masse hår på en gang og jevner det for et mer elegant utseende. Hvis du mangler volum, kan det være lurt å vurdere en annen type børste.
 2. Bred kam: Fordi tennene har store mellomrom, er denne kammen ideell for å gre ut floker av vått hår uten at det forårsaker skade. Det kan også være lurt å bruke denne børste i tørt hår hvis du har krusete hår.
 3. Fintannet kam: Denne kammen er genial for å skape volum med tupering, den brukes gjerne for å skape et nøye skille og ellers style detaljer.
 4. Rundbørste: Du bruker denne børsten når du føner håret for å skape volum og låse formen på håret med varmen. Dessuten hjelper børsten deg med å tørke håret raskere, lage en fin vipp innover eller utover nederst på håret, samt glatte det underste håret.
 5. Glansbørste: Denne børsten er skånsom mot håret og skaper ekstra glans i lokkene. Den passer best for dem med normalt til fint hår.
 6. Tynn rundbørste: Denne børsten er god for å skape volum, hold og form på kort hår. Den jevner ut håret under føningen og bidrar til enklere styling av håret.
 7. Stor rundbørste: Denne børsten passer godt for dem med krøllete hår som ønsker å rette dem ut. Du bruker den på håret mens du føner det, men den er også ideell for å skape ekstra mye volum i et ellers så flatt hår.
 8. Halvrund: Denne børsten er perfekt for kortere stiler som en bob når du liker å ha håret buet opp eller under på endene.
 9. Ventilert børste: Denne børsten er ideell når du føner håret for å skape mye luft og naturlig luftig volum i håret.
ENKEL HÅRSTRIKK: Styr unna strikkene med metallbit på. FOTO: Linn M. Rognø.

ENKEL HÅRSTRIKK: Styr unna strikkene med metallbit på. FOTO: Linn M. Rognø.

ULIKE TYPER: Finn ut hva slags behov du har, og velg børsten som passer deg best. FOTO: Liistotic.com.

ULIKE TYPER: Finn ut hva slags behov du har, og velg børsten som passer deg best. FOTO: Liistotic.com.

TANGLE TEEZER: En enkel og rimelig anti-flokebørste som har blitt svært populær blant floke-frustrerte damer. FOTO: Linn M. Rognø.

TANGLE TEEZER: En enkel og rimelig anti-flokebørste som har blitt svært populær blant floke-frustrerte damer. FOTO: Linn M. Rognø.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning