Hvordan få neglelakk til å holde

Neglelakken vil holde en uke eller mer

Fargen du velger, spiller en viktig rolle.

SKAL SITTE LENGE: Når du påfører lakken bør det gjøres i flere steg for å få den til å sitte lengst mulig.

SKAL SITTE LENGE: Når du påfører lakken bør det gjøres i flere steg for å få den til å sitte lengst mulig. Foto: Thinkstock.

Publisert Oppdatert

Freshe, feminine og lekne negler er i motebildet som aldri før.

Og det er lett å bli avhengig av å ha kule negler når man først har begynt å bruke lakk, kunstige negler eller ta manikyr jevnlig.

I tillegg er det lettere å slutte med denne uvanen om neglene er pene.

Gjør det selv

Å få profesjonell hjelp til neglepleien er kostbart - men mye kan man gjøre selv for å få neglene til å se best mulig ut.

Dog er det irriterende når neglelakken skrelles av etter to-tre dager.

Likevel; om du følger riktig metode, kan til og med helt vanlig neglelakk vare opp til en hel uke eller mer.

Ida Malene Jacobsen står bak bloggen Neglelakk.net, der hun har blogget om neglelakk siden 2010.

Hun mener at påføringsteknikken er avgjørende for hvor godt lakken sitter.

- I noen tilfeller kan det være at selve lakken ikke har god kvalitet, men som regel er problemet at man legger den feil. Du bør alltid "forsegle" enden av neglen med lakk. Det er på tuppen av neglen lakken slites først, så begynn alltid med å legge et lag med lakk på tvers ytterst på neglen, har Jacobsen tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Har du hendene mye i vann vil du også slite med å få lakken til å sitte godt.

- Vann er en versting når det kommer til neglelakk. Vannet fukter opp lakken og den flasser dermed lettere. Bruk hansker hvis du gjør husarbeid, og hold hendene generelt lite i vann. Lange bad med hendene under vann er ikke å anbefale for lakkede negler, tipser Jacobsen videre.

Flere eksperttips får du ved å klikke deg gjennom listen under, eller i bildekarusellen øverst!

Husarbeid først

Få unna alt du skal gjøre før du går i gang.

FØRST: Rydd og vask og gjør unna alle andre plikter før du setter deg godt til rette og bruker tid på neglene dine.

FØRST: Rydd og vask og gjør unna alle andre plikter før du setter deg godt til rette og bruker tid på neglene dine. Foto: Thinkstock.

Det burde være en selvfølge, men det er ikke alle som husker på at man bør gjøre det man kan av husarbeid i forveien før man starter negleforskjønningen.

Belønning for strevet

Har du en vask full av skitne kjeler, rotete bed i hagen, klær som må henges opp; få det unna før du setter deg i sofaen for å lakke i vei.

Dessuten, tenk så deilig å få belønning for strevet etter at du har ryddet, vasket og ordnet opp?

Du kan sette seg med god samvittighet og kose deg med egenpleie og gjøre neglene penest mulig mens du har god tid.

Sånn sett sparer du både tid og penger fordi du unngår å legge på lakk på ny eller bruke mer på nye lakker.

Beskyttelse

Når du har lakket neglene bør du la dem tørke godt før du gjør andre ting. Og også i dagene etterpå bør du beskytte neglene og hendene dine.

- Bruk hansker når du gjør husarbeid, så beskytter du lakken i det lengste, sier Agnes Feiger, daglig leder og negletekniker ved Neglehuset i Oslo.

Les også:

Slik får du festens fineste negler

Les også:

Neglene avslører helsen din

Gule negler kan reddes

God grunning

Uten dette, vil lakken garantert skrelles raskt av.

- Om man skal legge en helt vanlig neglelakk har grunnarbeidet alt å si. Det fungerer dårlig å bare legge på et lag vanlig lakk med én gang, sier Feiger.

GRUNNING: En grunningslakk har flere hensikter, blant annet jevne ut neglene slik at det ikke blir så lett for hovedlakken å slå sprekker.

GRUNNING: En grunningslakk har flere hensikter, blant annet jevne ut neglene slik at det ikke blir så lett for hovedlakken å slå sprekker. Foto: Thinkstock.

NEGLETEKNIKER: - Om man skal legge en helt vanlig neglelakk har grunnarbeidet alt å si, sier Agnes Feiger, daglig leder og negletekniker ved Neglehuset i Oslo.

NEGLETEKNIKER: - Om man skal legge en helt vanlig neglelakk har grunnarbeidet alt å si, sier Agnes Feiger, daglig leder og negletekniker ved Neglehuset i Oslo. Foto: Privat.

Neglelakkfjerner uten olje

- Begynn med å dytte neglebåndene på fingrene helt bak før du gjør noe annet, anbefaler Feiger.

- Selv om neglene er helt bare før du skal legge ny lakk, bør du alltid forberede neglene dine ved å påføre en neglelakkfjerner over dem uansett, skriver skjønnhetsblogger og realitykjendis Lauren Conrad på sin blogg.

- Dette vil forsikre at det ikke er noe olje, vann eller fuktighetskrem igjen på neglene når du legger basen.

Og apropos olje;

- Gå over med en neglelakkfjerner som ikke inneholder olje. Mange neglelakkfjernere inneholder olje som skal pleie neglene, men dette virker mot sin hensikt når man påfører lakk etterpå. For at lakken skal sitte best mulig, må neglene være helt rene og fettfrie på overflaten, sier Feiger videre.

Trine Ergan, kursveileder i negldesign ved Tone Lise Akademiet, har tidligere uttalt til Kvinneguiden at lakken vil løsne hvis den kommer i kontakt med fett, noe vi naturlig har i huden og neglebåndene;

- Du bør derfor alltid lakke oppå en helt tørr og oljefri negleplate om du ønsker lang holdbarhet. Sørg for å ha en liten klaring til neglebånd og huden på sidene, så fett fra huden ikke kommer i kontakt med lakken, sier Ergan.

Når alt er renset, legger du så ett lag med underlakk.

- Den er helt blank og skal påføres for å fylle ujevnheter på neglen. I tillegg vil underlakken hjelpe å beskytte neglene mot misfarging fra lakken dersom man bruker neglelakk ofte, sier negledesigneren.

La den ene hånden tørke mens man påfører underlakk på den andre.

Les også:

Dette sier neglene om deg

Dette gjør du feil når du vasker hendene

Velg riktig farge

Hvilken farge du velger på lakken, spiller inn på hvor lenge lakken vil holde.

- Vær smart når du velger farge hvis du vil at lakken skal holde lengst mulig, skriver Conrad videre.

- Billig like bra som dyr

RIKTIG FARGE: Vet du at du ikke får tid til å stelle neglene så nøye kommende uke, velg en farge nær egen hudtone, eller farge med glitter i slik at det ikke vises like godt om det begynner å prelle av neglene.

RIKTIG FARGE: Vet du at du ikke får tid til å stelle neglene så nøye kommende uke, velg en farge nær egen hudtone, eller farge med glitter i slik at det ikke vises like godt om det begynner å prelle av neglene. Foto: Thinkstock.

- Når jeg ikke ønsker å påføre ny lakk på neglene etter noe få dager, velger jeg heller en glitter-lakk eller en lakk som ligner mer min egen hudfarge. Da vil det ikke vises veldig tydelig med én gang dersom lakken begynner å prelle bort, mener bloggeren.

Feiger mener at man ikke bør la seg "lure" av det som nødvendigvis skal være av det mest eksklusive på markedet.

- Jeg mener at du like gjerne kan kjøpe en billig lakk som er like bra som en dyr. Fargen kan holde like lenge uansett. Det viktigste er å ta vare på neglene slik at de holder seg fine, for da sitter også lakken lenger, sier hun.

Forskjell på myk og stiv lakk

Ergan mener at stive lakker flasser raskere enn lakker som holder seg mykere.

- En "stiv" lakk på en fleksibel og bøyelig neglplate kan lett løsne fra neglplaten. Noen lakker er stivere enn andre, det beste er lakker som i større grad følger neglplaten og ikke blir så stive, sier hun.

Les også:

Ti usunne negletegn

Slik holder neglelakken lenger

Vær tålmodig

Så skal fargen påføres og tørkes.

Feiger forteller at når rengjøring og grunning er gjort, skal man legge hovedlakken over neglene, og her kan du bruke god tid.

Du bør nemlig minst legge to lag farget lakk på hver negl.

Bør tørke minst 30 minutter

TA TIDEN TIL HJELP: Først og fremst bør neglene tørke litt mellom hvert lag, men til slutt bør de tørke minst 30 minutter, dessuten tar det opp til 12 timer for lakken å sette seg helt.

TA TIDEN TIL HJELP: Først og fremst bør neglene tørke litt mellom hvert lag, men til slutt bør de tørke minst 30 minutter, dessuten tar det opp til 12 timer for lakken å sette seg helt. Foto: Thinkstock.

- Dette bør tørke litt før du avslutter med en god top coat på neglene. Dette er en blank lakk med ekstra "shine" i som vil forsegle fargen bedre for å få lakken til å holde lengst mulig, sier Feiger.

Alt i alt, skal man altså påføre fire lag med lakk på alle neglene.

Så gjelder det å ha god tid til å vente.

- Neglene bør få tørke i alle fall i 30 minutter uten at man tar i noe. Men, har du dårlig tid, kan du prøve en hurtigtørkende spray som fås kjøpt de fleste steder hvor det selges neglelakk, tipser negledesigneren.

UV-lampe

Har du ekstra dårlig tid eller tålmodighet, kan du investere i en UV-lampe som herder lakken i løpet av mindre enn ett minutt:

- Gelelakk som herdes i UV-lampe sitter i opptil tre uker. Tidligere måtte man til profesjonelle for å få gjort dette, men nå finnes det hjemmeprodukter som lar deg gjøre jobben selv, sier Ergan.

- Settes først etter 12 timer

Conrad mener at en top coat av god kvalitet gjør at lakken holder mye lenger enn om du dropper dette.

- Å la lakken tørke lenge nok mellom hvert lag, er en nøkkel for å få makiyren til å holde. Får den ikke tørket skikkelig, vil den prelles raskt av. Dessuten vil neglelakk sette seg skikkelig først etter 12 timer, så unngå derfor varmt vann på hendene den første halvdel av dagen etter at du har lagt lakken.

Les også:

Redskapene som får lakken til å tørke fortere

Slik slutter du å bite negler

Ikke fyll på

De fleste av oss synder her.

Det er fristende, men ganske dumt å gjøre.

Fjern og begynn på ny

Når fargen på negletuppene først har begynt å prelle av, vil de fleste av oss påføre ny lakk på toppen for å fylle på.

Det er bare dumt.

BORT MED DET: Er lakken allerede skrellet av, fjern heller alt sammen og begynn på nytt.

BORT MED DET: Er lakken allerede skrellet av, fjern heller alt sammen og begynn på nytt. Foto: Thinkstock.

- Har man sterke negler, holder også lakken lenger. Har man myke negler som bøyer seg, vil også lakken flise seg raskere og skrelles av. Da er det ikke lurt å fylle på med ny lakk. I stedet bør du fjerne restene og ta hele prosessen på ny med ny lakk, sier Feiger videre.

Har lakken gode fargepigmenter i seg, er det en viss forskjell på hva slags lakk man velger i forhold til hvilken som holder lengst.

- Men det som betyr aller mest for varigheten på lakken, er kvaliteten på neglene, sier hun.

Les også:

Slik får du sterke negler

Dette sier neglene om helsen din

Ekstra glamour

Få festens fineste negler.

Når du først har lært deg triksene med å få lakken til å holde best mulig, er det større rom for å eksperimentere litt.

Da må du gjerne ta det helt ut med glitter og stas.

- Å dekorere neglene med glitter og diamanter er mitt beste festriks, sier Jacobsen.

Top coat med effekt

Ønsker du en full partylook kan du legge glitteret på hele neglen, men du kan også lage spennende effekter ved å la bare deler av neglen glitre.

GLAM: Det skal ikke alltid så mye til for å gjøre neglene superglamorøse. Et topplag med ekstra shine eller glitter, gjør susen.

GLAM: Det skal ikke alltid så mye til for å gjøre neglene superglamorøse. Et topplag med ekstra shine eller glitter, gjør susen. Foto: Neglelakk.net.

- Du kan for eksempel ha glitter bare på tuppene, eller motsatt - dekorer den lille "månen" nederst ved neglebåndene med glitter, og la resten av neglen være glitterløs, anbefaler hun.

Negldesigner og daglig leder i KICKS, Tove Mette Wold, anbefaler å legge en vanlig lakk, men heller la overlakken stå for effekten.

- Bruk gjerne en overlakk som det er skimmer eller glitter i, som man legger over vanlig neglefarge. Da får du en kjempefin partyeffekt, har Wold uttalt til Kvinneguiden.

En ekstra kul effekt kan du feste strass og "diamanter" på neglene. Og dette er enklere å få til enn du kanskje tror, mener Jacobsen.

- Du trenger bare en overlakk, selve pynten og et redskap til å plukke dem opp med. Putt overlakk på hele neglen, eller kun der du vil ha stenene, putt litt overlakk på enden av redskapet du bruker, for eksempel en såkalt "dotting stick" eller rett og slett en blyant, og plukk opp stenen med verktøyet. Når du har festet det du ville ha på neglen, avslutt med et lag av overlakk. Da holder gjerne pynten litt lenger, sier hun.

Les også:

Forsker jubler over denne trenden

Dette er hudpleierens hemmelige triks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning