Festantrekk

Én kjole, fem fester

Slik kan du bruke den samme kjolen hele sommeren igjennom.

Publisert Oppdatert

Skal du ha ny kjole til alle sommerens fester, må du belage deg på å grave dypt i lommeboka.

Gjør heller kjolene du har "nye" ved hjelp av tilbehør som vesker og sjal - og ingen kommer til å legge merke til at du har brukt dem før.

- Det er helt greit å bruke samme kjole flere ganger. Alle er jo ikke laget av penger, så det er absolutt et fornuftig alternativ hvis du ikke har råd - eller lyst til - å kjøpe en drøss nye kjoler, sier Cecilie Eggen, redaksjonssjef for Klikk Mote.

Vil du ha en kjole som passer til de fleste anledninger, er det fornuftig å gå for et klassisk snitt, i en farge som er godtatt i alle anledninger.

Jo enklere kjolen er, jo lettere er det å style den om til en annen look.

Det er helt greit å bruke samme kjole flere ganger. Alle er jo ikke laget av penger.

Ny med tilbehør

For å fornye kjolen din enklest mulig, kan tilbehør som smykker og vesker gjøre mye.

- En kjole kan skifte helt karakter dersom du tilfører et belte, og sko kan også gjøre mye med et antrekk. Små jakker er også perfekte å fornye med - enten en nett bolero eller en kort, pyntet dressjakke, mener Eggen.

Designer Rikke Wiksén oppfordrer deg til å tenke kreativt, og dermed endre uttrykket på antrekket.

- Det er ikke alltid kjolen som avgjør om du har en 60-tallsstil eller en sporty stil, tilbehør kan definere så mangt. Om det er en stilren kjole er det enkleste å bruke kjolen med andre accessoires. Du kan gå fra en plain stil uten tilbehør til masse smykker, knæsje sko eller en markert sminke, sier Wiksén.

"Ny" kjole for lite penger

- Smykker kan også brukes for å gjøre antrekket nytt. Store øredobber à la lysekroner gir ett uttrykk, og et stort statementsmykke gir et annet.

- Hvis du må gå til innkjøp av en kjole, velg en klassisk kjole i en nøytral farge, i et snitt som kler deg.

- Gå for rimelig tilbehør, da blir det ikke så dyrt å fornye antrekket. Smykker og vesker fra billigbutikkene kan fungere vel så bra som merkevarene.

- Et annet tips for å få et helt "nytt" antrekk er å bruke fin genser over en kjole så det ser ut som du har fått deg et nytt skjørt. Eller du kan bruke et langt halskjede som belte i midjen, oppfordrer designeren.

Belter og blomster

Også Annette Sandstå, moteansvarlig i Polhem PR, foreslår at du fornyer kjolen ved hjelp av tilbehør.

- Du kan fornye antrekket på mange måter, slik som for eksempel ved å bruke et belte i midjen, et sjal over skuldrene eller tilfør en blomst i stroppen. Er du en av de vågale kan du også slå til med en elegant hatt. Du finner mye fint i billigbutikkene, sier hun.

For å gi antrekket ytterligere nytt liv tipser Sandstø om at du kan prøve deg frem med forskjellige uttrykk på hår og sminke.

- Hadde du håret løst forrige gang, kan du forsøke med en flette neste gang. Et annet tips for å forandre litt på uttrykket er å gå for knallrøde lepper, tipser hun.

Kjøp brukt

Føler du allikevel at ingen av kjolene du har i skapet passer, trenger ikke det bety at du må blakke deg helt.

- Å kjøpe ny kjole behøver ikke bety at den må være splitter ny. Mange selger kjoler som har vært brukt én gang på Bazar.no eller Finn.no for eksempel. Her finner du for øvrig også andres bomkjøp som aldri har blitt brukt. Det betyr fort 50 % til 70 % av utsalgspris spart. Eller du kan dra på skattejakt i bruktbutikker eller låne av en venninne, sier Eggen.

Alternativt kan du gjøre om på kjolene du har:

- Om du er en av de som har masse kjoler i skapet, men aldri noe som passer kan du ta frem symaskinen eller levere den inn til en skredder for å forandre på den. Lag den kortere, tilfør blonder, perler eller sy den inn, anbefaler Sandstå.

Les også:

Menyen som gjør deg vakker

Slik går du med høye hæler

Trendkjolene til alle fasonger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning