Kvisekrise...

Hvorfor får du kviser, og hvor vanlig er kviseplager?

Sist oppdatert
Akne vulgaris, bedre kjent som kviser, er en av de vanligste hudsykdommene i befolkningen. Men hvorfor får man egentlig kviser?

Les også: Slik unngår du pigmentflekker

Les også: Vær naturlig vakker

Les også: Unngå voksenakne


Nettstedet Lommelegen.no forteller at kviser på ett eller annet tidspunkt rammer hele 80 prosent av personer mellom 11 og 30 år. Det er men andre ord svært vanlig.

Ubehandlede kviser kan føre til arr, depresjon og sosiale problemer for dem som er hardest rammet. Det er dermed all grunn til å ta kviseplagene på alvor.

Kviser er mest vanlig for jenter mellom 16-17 år og gutter mellom 17-18 år. Man tror at cirka 20 prosent av personer med akne i tenårene også vil være plaget i voksen alder.

I tenårene er gutter hardere rammet enn jenter, mens kvinner er ofte mer rammet enn menn i voksen alder. Man regner med at cirka tolv prosent kvinner og fem prosent menn over 25 år har kviser. Hos voksne kvinner kan dette skyldes bruk av kosmetikk, men med riktig behandling kan de fleste få god hjelp.

Hvorfor kviser?
Det kan være flere grunner til at du får kviser. De vanligste er:
  • 1. Tilstopping av utførselsganger fra talgkjertler og hårsekken med dannelse av hudormer (mikrokomedoner)
  • 2. Påvirkning av hudbakterier
  • 3. Overproduksjon av talg (sebum)
  • 4. Frigjøring av signalmolekyler som fører til betennelse i huden
"Kviser starter med at utførselsgangene til talgkjertlene tettes mer eller mindre igjen. Her vil det dannes en liten plugg som kan utvikle seg til en hvit eller svart hudorm (komedon) eller en betent rød kvise", skriver Lommelegen.no.

Oppsamling av talg fører til overvekst av bakterien Propionibacterium acnes, som igjen skaper betennelse. Akne går ofte i arv i familier, så en arvelig komponent er også medvirkende.

Påvirket av ytre faktorer eller mat?
Mange sliter med kvisene sine og synes at det er kosmetisk skjemmende. De bruker derfor kosmetikk og dekkremer, noe som i seg selv kan fremprovosere kviser. Såkalt kosmetikkakne er en egen diagnose.

Det finnes ingen bevis for at sjokolade, fett eller salt gir kviseplager. Den amerikanske foreningen for hudleger har ikke funnet noen grunner til å anbefale endringer i diett hos personer med kviser.

Sliter du?
Det er ikke uvanlig at de som er plaget med mye kviser også sliter med psykiske problemer. Studier viser at både angst, depresjon og sosiale problemer er assosiert med kviseplager. Det er viktig at man oppsøker lege, for best mulig behandling.

Vanligvis tar man ingen laboratorieprøver hos personer med kviser. Men i visse situasjoner vil en lege gå videre med testing. Hormonprøver tas hvis man har mistanke om unormale hormonelle årsaker til kviseplagene, altså tegn på for høye nivå av mannlige kjønnshormoner.

Hos voksne damer ser man etter tegn som uregelmessig menstruasjon, økt hårvekst, mannlig hårtap i hodebunnen og barnløshet. I denne gruppen vil en lege vurdere å teste med hormonprøver.

Kilde: Lommelegen.no kvise_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også