Klassisk høstrute

Når det går mot høst, beveger moten seg i retning av Skottland.

Publisert Oppdatert
- Skotskruter er en trend som kommer og går litt, og som vi vil se mye av til høsten, sier moteansvarlig i Henne, Lisbeth Guldbrandsen.

Skottenes rutekilt har lang historie som et plagg med stor symbolverdi. I århundrer har ulike rutekombinasjoner vært et tydelig tegn ulike skotske klaners status og rang. I moderne tid er kilt blitt et eksempel på hvordan plagg kan få nytt liv med et ungdomsopprør - på 70-tallet adopterte britiske punkere plagget, og brukte det som et opprør mot borgerlige verdier.

- Motehøsten har mange innslag av kiltinspirerte skjørt, og lange kjoler med klassiske skotskruter. Stilen er feminin med rysjebluser og knyting i halsen. Parallelt kjøres en mer casual westernaktig stil beregnet for ungdom, med rutete bluser og skjorter, forklarer Guldbrandsen.

Dolce&Gabbana er blant designerne som har mye ruter i høst.

- Dolce&Gabbana har gjort dronning Elizabeth til trendikon i sin kolleksjon, med cardigansett, kiltskjørt, trenchcoater og chiffonkjoler. Vivienne Westwood har alltid innslag av ruter i sin kolleksjon, og også Ralph Lauren har gått for ruter i høst, opplyser Guldbrandsen.

- Fargespekteret er bredt, fra klassiske skotskrutefarger som grønt, rødt og gult, til mer duse naturnyanser, legger hun til.

Hvilken rute du velger, er opp til deg.Høstruter her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning