Japansk gatemote

Hvis du tenker på kimonoer og geishaer når du hører om japansk mote, så har du gått glipp av en enormt variert og dynamisk del av japans kulturarv.

Sist oppdatert
I Japan, og spesielt i storbyene Tokyo og Osaka har det de senere årene blitt viktigere og viktigere for unge mennesker å se "riktige" ut. Harajuku, en bydel i Tokyo som er kjent for gode shopping og underholdningsmuligheter er spesielt frekventert av tenåringer som har brukt timer på å finpusse stilen, og hvis største drøm er å bli fotografert av et trendy magasin, satt på trykk, og deretter bli plukket opp av talentspeidere som leter etter framtidige trendsettere.

Den japanske gatemoten kommer i forskjellige varianter, men det absolutt viktigste for ungdommene i Harajuku er å være unik, å skille seg ut. Klær fra trendy motebutikker kombineres med egendesignede plagg for å få den helt egne individuelle looken.

For de aller fleste "utøverne" er ikke valg av stil bare en måte å kle seg på, men også en livstil. Mange mener at utkledningen er en virkelighetsflukt for de hardt pressede tenåringene som lever i et land hvor de opplever stadig økende krav til suksess, både privat og jobbmessig.

Selv om hovedmålet som nevnt er å være unik kan man dele opp japansk gatemote i flere undersjangre. Disse forskjellige sjangrene går fra å være "nestennormale" til å være hinsides enhver fornuft og forståelse. Man kan dele inn kulturen i fire; fandom, cute, gothic/lolitagothic og den siste varianten som er inspirert av flere forskjellige kulturer.

Fandom har sitt utspring i den japanske animekulturen. Ungdommene som velger denne stilen har ofte enorme solbriller og støvler, voldsom sminke og vanvittig hårfrisyrer. Hovedpersonene i de populære tegneseriene som både trykkes og vises på TV blir ofte en inspirasjon for Harajukutenåringene.
Cute innebærer som navnet tilsier en søt stil, der blonder, rysjer og barnslige effekter spiller en stor rolle. Hello Kitty er populært i disse kretser, og rosa er favorittfargen. Det er stort sett de yngste jentene som følger denne moten, og klærne får de til å se enda yngre ut enn de faktisk er. Jentene ikke bare kler seg barnslig, de prater, tenker og oppfører seg barnslig også.

Gothic/Lolita sjangeren deles noen ganger i to, men gothiclolita og lolita stilene likner hverandre veldig, den eneste markante forskjellen er at gothiclolitaene kler seg i sort, og lolitaene i pastell og særlig rosa. Klærne er også her barnslige, men de har en mer sofistikert og elegant touch over seg. Cute antrekkene kan sammenliknes med "e n hverdag i barnehagen", mens gothic/lolita klærne likner mer på et viktoriansk kirkeantrekk. Mange vil tenke på Vladimir Nabokovs Lolita, begrepet Lolita har etter nevnte bok blitt en betegnelse på et ungt seksuelt pikebarn. Denne betegnelsen stemmer ikke overens med de japanske ungdommenes oppfatning. De er heller mer opptatt av den viktorianske tidens ynde og eleganse.

Den siste hovedsjangeren er et sammensurium av forskjellige kulturer fra hele verden. Eksempler som bør nevnes er inspirasjon fra britisk punk, militærdetaljer, cowboyer, hip-hop, reggae, warmono og ganguro. Her finner man altså alt fra skotskrutete foldeskjørt og nagler til kamuflasje med store knapper via cowboyhatter og spikes på støvlene til dreadlocks, rastafletter og jamaicafarger. Ungdommene velger seg en av retningene, og lesser på med tilbehør, slik at de kjører stilen fullt ut.

Warmono er en betegnelse på det å bruke tradisjonelle japanske klær, som kimonoer og sandaler, i kombinasjon med moderne vestlige klær og tilbehør. Å bruke knallrøde joggesko til en grønn kimono kan være et eksempel.

Gangurostilen er kanskje den mest bisarre av de alle. De asiatiske jentene som forsøker seg på denne stilen gjør det de kan for å likne en barbiedukke, og det er den originale amerikanske vi snakker om. De soler seg brune, farger håret platinablondt og bruker en formue på å se minst mulig asiatiske ut. Det er forventet av unge jenter i Japan er stille, veltalte, tenkende og beskjedne, og Gangurojentene går rett i mot denne stereotype oppførselen.

Som du skjønner er den japanske gatemoten voldsomt kompleks, og selv om alt ser mer eller mindre tilfeldig og vanvittig ut ligger det mange, mange timers arbeid og mye penger bak enhver look. Om du er så heldig at du får besøkt Japan en gang, bruk et par timer på å observere Harajukuungdommene, du vil garantert bli overrasket.
__________________________________________________________________________

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også