Hvor farlig er parabener egentlig?

Det er nå foretatt en ny vurdering av EUs vitenskapskomité rundt konserveringsmidlene i kosmetikk. Men, det hersker fremdeles usikkerhet rundt parabener.

Sist oppdatert
Parabener er en gruppe omdiskuterte kjemikalier som blant annet brukes som konserveringsmidler i svært mange kosmetikk- og pleieprodukter både til voksne og barn. Alle parabener står på EUs kandidatliste for hormonforstyrrende stoffer i kategori 1. Det betyr at parabenene har vist hormonforstyrrende effekter i minst ett dyreforsøk.

Ny vurdering

I de siste årene har flere kosmetikkprodusenter gjort det til en trend å ekskludere parabener som konserveringsmidler i sine produkter på grunn av usikkerheten rundt hvilken virkning disse har på kroppen.

Konserveringsmidler er nødvendig for å hindre produktforringelse, og spiller en viktig rolle for å sikre kvaliteten på kosmetiske produkter og sikkerheten for brukerne i deres daglige bruk av produktene. Parabener er i dag godkjent som konserveringsmidler i kosmetikk av EU-Kommisjonen og andre myndigheter.

Les også: Miljøvennlig skjønnhet

Les også: Ren hudpleie; dette skal du passe på!

Les også: De beste øyenskyggene



Men, parabener har vært til risikovurdering hos EUs vitenskapskomité for kosmetikkk (SCCP og SCCS) ved flere anledninger. Nylig foretok vitenskapskomitéen en ny vurdering av parabener og det foreslås at grenseverdiene for propyl- og butylparaben bør senkes.

Når det gjelder isobutylparaben og isopropylparaben, mener SCCS at det foreligger for lite kunnskap til å kunne si noe sikkert om stoffene er farlige eller ikke. SCCS' forslag er lagt ut til høring med frist i slutten av januar.

Regnes som trygt

Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet foretatt en foreløpig vurdering av helserisiko og konkluderer med at dagens bruk av parabener i kosmetiske produkter kan regnes som trygg.

- Parabener tas opp gjennom huden, men brytes ned i underhuden. Vi mangler imidlertid kunnskap om nedbrytningsgraden. Vår foreløpige risikovurdering, basert på høyeste dose paraben som ikke gir effekt i hanndyr og den faktiske bruk av parabener i kosmetikk, viser en akseptabel sikkerhetsmargin og at dagens bruk er trygg for både voksne og barn, skriver FHI på sine sider.

Fagansvarlig for hudpleieprodusenten REN, Paul Morgen Vinje, har tidligere fortalt til Kvinneguiden.no at de jobber med å utvikle produkter hvor alle ingrediensene skal kunne gjøre noe for huden.

- Men alle ingrediensene kan ikke forsikre at det ikke oppstår problemer selv om de er rene og økologiske. RENs produkter inneholder ikke petrokjemikalier, syntetisk duft og farge, silikoner, parabener og sulfater, fordi vi mener disse kan lage problemer, forklarer Vinje.

- Dette er ikke kun grunnet toksilogisk eller allergisk historikk, men også kunders generelle ønske om renere vaner. Mange av ingrediensene er tatt ut fordi de ikke har noen effekt på huden men kun er tilsatt for følelse, farge og oppbevaring.

Tar avstand fra parabener

Det blir mer og mer fokus på hvilke konserveringsmidler som virker skadelig på huden og som faktisk kan gjøre hudens tilstand verre enn den var i utgangspunktet.

- Parabener er et av stoffene som har fått mest presse og mange merker velger å fjerne dette fra sine produkter, sier Vinje.

Også Grønn Hverdag anbefaler foreløpig forbrukere å unngå alle typer parabener. Miljørådgiver i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl, sier til Kvinneguiden.no at parabener ikke gir noen helseskadelige effekter på kort sikt, med mindre man er blant de veldig få som reagerer allergisk på dem.

- Problemet med parabener er at de på lang sikt, gjerne i kombinasjon med andre hormonforstyrrende stoffer, kanskje kan bidra til blant annet redusert fruktbarhet, tidlig pubertet og visse former for kreft. Sammenhengen er ikke bevist, men ut fra det man vet i dag, kan ikke slike skadelige effekter utelukkes, sier Lindahl.

Organisasjonen skriver i tillegg dette på sine sider;

- EUs vitenskapskomiteer har så langt vurdert de enkelte parabenene isolert og enkeltvis. De har ikke tatt hensyn til den såkalte cocktaileffekten - at hormonforstyrrende stoffer kan virke sammen. Det som foreligger av forskning på kombinasjonseffekter, viser at det er sannsynlig at man må legge sammen effekten av forskjellige hormonforstyrrende stoffer for å finne den virkelige risikoen.

Produkter uten parabener

Dersom du ønsker å styre unna produkter som inneholder konserveringsmidlene, råder Lindahl deg å lese innholdsdeklarasjonen, og unngå produkter som inneholder stoffer med navn som slutter på - paraben. Vanlige navn på parabener er for eksempel methylparaben, propylparaben og butylparaben;

- Det enkleste er å se etter svanemerkede, NAAF-merkede eller sertifisert økologisk kosmetikk og hudpleie. De er garantert uten parabener. Du kan også velge en av testvinnerne i våre kosmetikktester, som du finner her, sier han.

Kilde: Grønn Hverdag, Kosmetikkleverandørenes forening, Folkehelseinstituttet Hudkrem220

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også