Hva er greia med mineralsminke?

Hvis du enda ikke helt forstår hvorfor mineralmakeup er bra - les her!

Publisert Oppdatert
De fleste makeupmerkene har for lengst kastet seg på mineralmakeup-trenden som er kjent for å være det reneste på markedet. Men hvis du enda ikke vet hvordan du bruker det, og hva som egentlig er så bra med det, gir vi deg en liten innføring her!

Hva er det?

Mineralmakeup ble først produsert som foundationpudder fra bareMinerals. Slagordet var at dette skulle være det reneste makeupalternativet på markedet, siden mineralkosmetikk er laget av mineraler og pigmenter som vi finner i naturen. En kombinasjon av mineraler, som for eksempel mica, amethyst, titaniumdioksid og jernoksid, blir brukt til å skape nyansene i fargespekteret. Denne type makeup blir anbefalt av hudpleiere og dermatologer verden rundt grunnet sin rene ingrediensliste.

Etterfølgere som Glominerals, Youngblood, Mineral Essence, Franché, Jane Iredale og Susan Posnick er bare noen av merkene som i dag er velkjent for sine mineral-produkter. I tillegg har også de mer kjente makeup-produsentene, som for eksempel Maybelline og L'Oréal kastet seg på.

Nå finnes det mineralmakeup i alle varianter fra eyeliner, maskara, liplgoss og leppestift, øyenskygger og rouge, foundation og pudder.

Hvorfor bruke?

Produktsjef hos bareMinerals Hedda Rivelsrud, sier til Kvinneguiden at ulempen med vanlig sminke er at det over lang tids bruk kan virke kvisefremkallende, siden en flytende sminke ofte inneholder mineraloljer for at sminken skal sitte godt.

- Du har sikkert merket at det etter perioder med mye sminke kan virke som om huden ikke har det så bra. Ren mineralsminke jobber med huden, ikke mot den. Studier viser at uren hud faktisk blir bedre etter langvarig bruk av mineralmakeup. Men, pass på at mineralmakeupen da er ren og fri for voks, sier Rivelsrud.

Vanlig makeup er syntetisk fremstilt og kan inneholde fyllstoffer som parfyme, talkum, mineraloljer og kunstige fargestoffer. Makeup som inneholder disse stoffene kan tette porer, slite unødig på huden og ligge utenpå som en maske.

Mineralmakeup skal ikke inneholde kunstige stoffer.

- Ved å lese innholdsfortegnelsen på produktene kan man se om produktene er rene, sier Rivelsrud.

Følgende ingredienser i mineralmakeup vil gjøre at den ikke er helt ren:
 • Metylparaben og Propylparaben som er syntetiske konserveringsmidler
 • Octyldodecyl Stearoyl Stearate og Zink stearate som er fettester-forbindelser
 • Dimethicone som er en type silikon
 • Trimethylsiloxysilicate som er en type silikon
 • Carnauba wax som er plantevoks
 • Flere mineralmerker fører produkter som inneholder anti-inflammatoriske ingredienser som motvirker betent hud. Mineralmakeup skal smelte inn i huden og la den puste hele dagen. I tillegg inneholder mineralene naturlig solfaktor og er med på å beskytte huden.

  Noen reagerer på mineraler

  Selv om mineralsminke har et godt rykte på seg for å være det reneste på makeupmarkedet, finnes det èn type mineraler som kan skape hudreaksjoner hos svært mange kvinner som bruker mineralsminke; Bismuth.

  To av de vanligste klagene på mineralmakeup kan knyttes opp mot denne ingrediensen. Om du synes at huden din blir blank og ser "svett" ut på overflaten, om du opplever kløe eller "stikking", rødhet, irritasjon, hovner opp eller merker små klumper eller knopper på huden, kan det hende at du reagerer på bismuth.

  De fleste reagerer ikke på mineralet, men enkelte brukere kan oppleve at sminken klør på overflaten om de blir varme eller svetter i ansiktet.

  En annen effekt som bismuth gir, er "gløden" som noen elsker og andre hater. Det virker som om brukere med ekstra fet hud misliker gløden, og de med tørr hud foretrekker et blankere resultat.

  Om du reagerer på bismuth, kan du prøve en makeup-primer under eller en mineralmakeup uten bismuth.

  Her er noen merker som ikke inneholder mineralen bismuth;
 • Affordable Mineral Makeup
 • Jane Iredale Mineral Makeup
 • Mineral Hygienics Mineral Makeup
 • GloMinerals Liquid Mineral Foundation
 • Illuminare Liquid Mineral Foundations
 • Laura Geller Makeup
 • Mary Kay Mineral Makeup
 • Her kan du lese mer om bismuth i mineralmakeup.

  Hvordan?

  Mineralsminke brukes og påføres som all annen sminke, men mineralsminke i løspudderform krever en mer spesiell bruksanvisning:

  1. Fukte ansiktet først før du lar en dagkrem trenge inn i huden og tørke på overflaten. La det bli helt tørt, er ansiktet for "vått", vil dette smelte mineralmakeupen og gjøre at du ser kakete og tørr ut.

  2. Hell en liten mengde mineralfoundation i boksens lokk. Dette gjør at du ikke bruker for mye.

  3. Bruk en god og stor kost, helst naturhår og kabuki, som du roterer rundt og rundt i pudderet før du banker overflødig pudder av kosten.

  4. Du påfører mineralpudderet med store sirkelbevegelser i ansiktet på de områdene hvor du trenger ekstra dekke.

  6. Begynn helst lett med kosten på kinnene, du bestemmer selv hvor mye dekke du trenger og ønsker å påføre - men poenget er at det skal se naturlig ut.

  7. Når du har fått det dekket du ønsker, kan du avslutte med et transparent og mattende mineralpudder på toppen, et såkalt mineralslør. Uten dette, vil sminken se litt mer ujevn og slitt ut etter en stund. Med det øverste laget, vil mineralsminken holde litt lengre og se mattere ut.

  Kilde: Makeupmekka.no, wikihow.com, Mineral-makeup-reviews.com
Jane_iredale320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning