Hudspørsmålene dere lurer på

Les rådene som gir deg vakker hud. Her kommer svarene fra Olays hudekspert!

Publisert Oppdatert
Forrige uke ba vi leserne våre sende inn spørsmål til Olays hudekspert, hudlege Sian Morris. De 30 beste spørsmålene premieres i dag med Olay Regenerist 3 Point Daily Treatment Cream. Sjekk vinnerne på vår Facebookside!

Doktor Morris har svart på spørsmålene fra våre lesere. Her får du tipsene:

1. Hvordan få bukt med store porer?

Mange tror at store porer er et tenåringsproblem. Det er derimot ikke tilfelle. Mange kvinner har fortalt oss at dette blir et større og større problem jo eldre de blir. Dette kommer av at porene blir mer definerte med årene og derfor virker som om de er mer synlige. Her er noen tips som hjelper deg i kampen mot store porer:

Hvis du har hudormer som gjør porene veldig synlige er det viktig at du har en god rutine for å rense huden din. Forsikre deg derfor om at du renser godt og bruker en eksfolierende peeling. En grov ansiktsvask og en ansiktsskrubb annenhver dag er anbefalt.

Fuktighetskremer som inneholder Vitamin B3 og Salisylsyre passer godt til yngre jenter, samtidig som den reduserer porene hos eldre kvinner. Vitamin B3 har vist seg å redusere talgproduksjonen. Begge ingrediensene vil øke celleproduksjonen.

Hvis du har fet hud eller blandingshud kan det være fristende å droppe fuktighetskremen. Fet hud trenger allikevel fuktighet på samme måte som tørr hud. Derfor er det viktig å finne en lett krem, for eksempel en lotion eller et serum.

2. Er det ok å bruke vaskeservietter til å rense ansiktet, eller må jeg bruke rensemelk eller lotion?

Det er helt ok. Vaskeserviettene er utviklet spesifikt for ansiktet og er derfor en ideell løsning for å rense huden og vaske av sminke.

3. Hva skjer hvis jeg bruker antirynkekremer for tidlig (altså før jeg får rynker)?

Forebyggende hudpleie vil aldri skade og er alltid den mest effektive løsningen, så fremt du velger det rette anti-aldringsproduktet. Velg den kremen huden din trenger. Du trenger ikke nødvendigvis kjøpe kremer med flest virkestoffer hvis huden din ikke har behov for det. Er du ung kan det lønne seg å kjøpe en krem med virkestoffer som passer din hud, og som jobber for å motvirke flere aldringstegn om gangen.

4. Jeg er i alderen for å bruke produkter som hjelper mot aldringstegn, men så langt har jeg ikke funnet noen produkter som virkelig fungerer. Hvordan skal man finne frem i denne "jungelen" uten at man ruinerer seg og finner noe som faktisk virker?

Det er en forvirrende myriade av informasjon der ute. Forskning har gitt oss mange nye muligheter, men det vil også si flere valg og avgjørelser å ta. Det er ikke sikkert jeg kan gi deg et hundre prosent svar her da jeg ikke vet nok om din hud, men her er noen generelle tips:

Glem alt om produktene og tenk heller på hva huden din trenger. Hvilke problemer har du med huden din, hva er du fornøyd med og hva er det du vil endre. Besvarer du disse spørsmålene, vil valgene bli enklere med en gang. Har du en fast hud trenger du ikke oppstrammende produkter, og kan derfor glemme hele raden med oppstrammende produkter i butikken.

Velg deretter det merket du liker og stoler på, og gjør litt research. Internett er en stor ressurs da de fleste merkenavn har internasjonale sider hvor du kan finne informasjon om produktene. Da kan du automatisk eliminere flere produkter på bakgrunn av denne informasjonen.

I butikken anbefaler jeg å prøve produktet. Du får bare resultater hvis du bruker produktet regelmessig. Derfor er produkttesting så bra - liker du ikke teksturen eller applikasjonen av produktet, ekskluderer du det fra listen.

Vær realistisk om hvem du er. Liker du enkle rutiner om morgenen så må du se etter et produkt med flere funksjoner. Ikke fall for fristelsen til å kjøpe tre eller fire produkter som du vet innerst inne at du aldri kommer til å bruke.

Hvis du finner en butikk med god service der du kan få informasjon av betjeningen, bruk den!

5. Bør man begynne med en antirynkekrem etter fylte 30?

Jeg liker ikke å anbefale en alder for å begynne med produkter da kvinner er forskjellige og fødselsdatoen samsvarer ikke alltid med hudens alder.

Hvordan huden vår er, kommer an på genene våre og den livsstilen vi fører. Merker du endringer i huden, som små linjer som viser seg når du er dehydrert, slappere hud eller ujevn hudtone, ville jeg vurdert å begynne med en antialdringskrem. Glem alder og se heller nærmere på din egen hud for å finne ut om det er noen markante endringer som tilsier at man burde prøve et antialdringsprodukt.

6. Jeg bruker krem med solfaktor. Trenger jeg da ekstra solbeskyttelse eller holder det?

Til daglig burde en fuktighetskrem med solfaktor 15 være nok. Husk at SPF beskytter kun mot UVB-stråler. Det er viktig å beskytte huden mot UVA-stråler også. Ikke alle fuktighetskremer inneholder beskyttelse mot UVA-stråler.

7. Hvilken styrke på solfaktoren bør jeg bruke når jeg er ute i solen?

Man bør bruke et produkt med solfaktor hver eneste dag, og en fornuftig holdning til soling og tid tilbrakt i solen vil hjelpe deg langt på vei. Hold deg unna solen når den står høyest på himmelen, ikke tilbring alt for lang tid i solen og bruk hatter, parasoller og skygge som beskyttelse. På en vanlig dag burde en SPF15 med beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler være nok.

Hvis du vet du skal tilbringe lang tid ut i solen bør du vurdere en høyere faktor. Skal du på stranden er det viktig å bruke en vannfast solkrem. Det er også viktig å smøre seg grundig inn over hele kroppen for å unngå solbrenthet.

8. Huden under øynene blir fort tørr og skrukkete. Jeg ønsker et godt, lurt og effektivt tips om hvordan jeg unngår dette.

I England lærer de fleste av oss fra våre mødre at en avkjølt skive med agurk kan oppfriske og tilføre fuktighet til huden vår. Dessverre så klarer ikke agurken å bevare fuktigheten og kan dermed få huden til å føles dehydrert. I stedet vil jeg anbefale å bruke en øyekrem eller gele. Påfør kremen/gelen ved å trykke den forsiktig rundt øyeområdet. Metoden gjør at man unngår å dra i huden og gjøre linjene mer synlige. Det vil være den beste løsningen så lenge man gjør påføringen til en daglig rutine. Hvis jeg har god tid, foretrekker jeg å legge øyekremen i kjøleskapet i 10 minutter for å avkjøle den. Når kremen er avkjølt oppnår man den samme avslappende følelsen som med en agurkskive, og man kan påføre mer krem/gele enn normalt ved å bruke en bomullsdott til å forsegle kremen på huden og tilføre mer fuktighet.

9. Jeg er en gutt som har et spørsmål. Selv ser jeg på huden min som veldig bra, hverken kviser eller rynker av noe slag. Allikevel føler jeg at den er litt fet. Hva skal jeg som gutt bruke for å minske fettnivået i huden, om det er ønskelig i det hele tatt?

Først og fremst må jeg få si at det er kjempebra at du er opptatt av å ta vare på huden din. Flere og flere menn har begynt å forstå hvor viktig det er å ta vare på huden sin. Min anbefaling er å prøve en lett eksfolierende ansiktsvask til å begynne med. Da vil huden din få skrubbet vekk følelsen av fet hud og etterlater huden din med et sunnere utseende. Hvis du barberer deg vil ansiktsskrubben tilføre fuktighet til huden din og hjelpe til med å løsrive hår fra underhuden. Som en lett dagkrem vil jeg anbefale deg å se etter en fuktighetskrem med solfaktor 15 i.

10. Har fått endel store pigmentflekker i ansiktet etter graviditet, og lurer på hvilke produkter som kan hjelpe?

Det finnes noen ingredienser som vil redusere synligheten av pigmentflekker. Under en graviditet kan kroppen overprodusere melanin. Du burde derfor se etter produkter som inneholder Vitamin B3 som er kjent for å redusere synligheten av pigmentflekker. I tillegg bør du alltid sørge for at fuktighetskremen har minimum solfaktor 15 i tillegg til at den beskytter mot UVA- og UVB-stråler. Hvis flekkene er ganske store vil jeg anbefale å få en lege til å se på dem for å utelukke melanose.

11. Er det ok å bruke samme krem (f.eks. antirynkekrem) både på huden rundt øynene og på den "vanlige" ansiktshuden?

Som en generell anbefaling oppfordrer jeg alle til å lese instruksene på emballasjen. Noen anti-aldringsingredienser er veldig kraftige og bør ikke brukes rundt øyeområdet. Øyekremer er også viktig å bruke for å unngå unødig slitasje på huden ved å dra i huden rundt øynene. Ingrediensene i øyekremer har også en tendens til å tilføre huden mer fuktighet enn vanlige kremer.

12. Jeg bruker rensekrem og lotion hver morgen før jeg tar på dagkrem. Er det da nødvendig å bruke det igjen på kvelden?

Så absolutt. Jeg har stor tro på å rense huden morgen og kveld i tillegg til å påføre fuktighetskrem. Renserutinen fjerner støv, skitt, sminke og forurensing av huden. Morgen- og kveldsrutinen trenger ikke å være den samme. Hvis du liker å vaske ansiktet med vann om kvelden kan du for eksempel bruke en mild ansiktsskrubb. En nattkrem er vanligvis utviklet for å kunne tilføre ekstra fuktighet over natten. Er ikke huden din veldig tørr anbefaler jeg heller å bruke den vanlige fuktighetskremen da også.

13. Jeg har store poser under øynene, og ganske mye "kråketær" på overleppen. Har dere et råd til hva som er effektivt mot dette?

Kråketær oppstår ofte på grunn av skader i hudens struktur, som for eksempel mangel på kollagen eller stresset vi utsetter området for på grunn av spising, latter, snakking og røyking. Hvis du i tillegg har det samme problemet rundt øyeområdet vil jeg anbefale å se etter produkter som bruker penta-peptideteknologi. Den er kjent for å øke kollagennivået i huden din.

14. Hvis man har fått pigmentflekker mens man gikk gravid, er det noe triks for å minske synligheten av disse?

Det høres ut som om du har opplevd hva vi kaller melasma eller graviditetsmasken, noe som er svært vanlig blant kvinner. Prøv et produkt som inneholder Vitamin B3 i tillegg til solfaktor og beskyttelse mot UVA- og UVBstråler. I tillegg kan man også se etter produkter som en farget dagkrem eller selvbruner som kan jevne ut hudtonen din. Jeg har ikke sett huden din og synes derfor det er vanskelig å gi deg råd. Hvis tilstanden er virkelig plagsom kan du vurdere å prøve en medisinsk krem, det finnes flere reseptbelagte midler som er effektive mot pigmentflekker. Bestill time hos lege eller dermatolog som kan gi deg rett diagnose før bruk.

15. Finnes det noe å gjøre med rynkene i pannen uten å sprøyte noe inn? Eller må vi eldes med "stil"?

For rynker i pannen eller rundt øyeområdet kan Botox eller fyllere ha en stor effekt. Allikevel vet vi at mange kvinner har en motvillighet til å ty til slike drastiske skritt. Hvis du foretrekker å bruke hudprodukter vil jeg anbefale å se etter en krem med oppstrammende effekt i tillegg til kosmetiske produkter som skal fylle ut linjene. Fillerene inneholder små partikler som gjør at furene virker mer overfladiske og glatter ut hudens utseende. Flere merkenavn har slike produkter.

16. Hvordan kan man få lysere hud?

Jeg finner dette spørsmålet vanskelig å besvare da både mitt og Olays synspunkt er at enhver hudfarge er vakker. Vår forskning har funnet ut at det viktigste er å opprettholde en jevn hudtone. En jevn hudtone vil få huden til å se vakrere ut, sunnere og yngre. Det finne flere måter å oppnå dette på. Bruk av produkter som reduserer synligheten av pigmentflekker (Vitamin B3) eller ved å påføre en selvbruner eller farget dagkrem. En annen måte er å være nøye med renserutiner av huden. Ved å fjerne døde hudceller vil huden vise sin naturlige glød og farge.

17. Skal man helst ikke bruke make-up om sommeren? Tenker på om det er noe uønskelig reaksjon mellom foundation og sol?

Det er ingen grunn til at du må bruke mindre sminke om sommeren eller at det vil være noe problem med sol. Vi vet allikevel at mange kvinner foretrekker å bruke mindre sminke om sommeren. En farget dagkrem eller en lett selvbruner kan derfor være en god løsning om sommeren. Du får en jevnere og dypere farge uten at huden føles sminket. I tillegg anbefaler jeg alltid å bruke et produkt med full solbeskyttelse og en minimum solfaktor på SPF15.

18. Finnes det noen gode økologiske/hud- og miljøvennlige ansiktskremer som ikke er så fete? Og vet du om det er mulig å få tak i økologiske ansiktskremer med solfaktor? Jeg har brukt bl.a. dag- og nattkrem fra o.n.e., men de blir litt for fete for min hudtype.

Dessverre har jeg ingen anbefalinger å komme med her.

19. Jeg har tørr hud. Noen fuktighetskremer bare trekker inn i huden min og etterlater huden like kjip som før, andre legger seg utenpå som film. Nå bruker jeg sistnevnte og blir blank i ansiktet utpå dagen, men jeg har bare ikke tid til å smøre og smøre 15 lag med den andre typen krem for å mette huden før jeg tar på foundation om morgenen. Tips til en god ansiktskrem en student kan ha råd til?

Jeg ville anbefale Olay Complete Lotion eller Complete Multi Radiance. Produktene er utformet for å gi full UV-beskyttelse men fremdeles føles like lett som en vanlig dagkrem.

20. Er de dyreste ansiktskremene best, eller kan en ansiktskrem som ikke koster så mye være like bra?

Dette er alltid et like vanskelig spørsmål å besvare. Det finnes dyre kremer som er utmerket og det finnes billige kremer som er like bra. Min anbefaling er å se etter det merkenavnet du har mest tillit til. Mine produkter trenger ikke å være verken de dyreste eller billigste så lenge de er utviklet på bakgrunn av god forskning.

21. Jeg blir aldri solbrent, hvor viktig er det da å bruke solkrem?

Huden kan bli påført skader som potensielt kan lede til alvorlige hudsykdommer selv om den ikke er synlig brent. Derfor anbefaler vi alle å bruke produkter med sol- og UV-beskyttelse. Du er sannsynligvis en av de heldige som sjelden blir solbrent. Det kan allikevel bety at du er mer utsatt for skadelige stråler. Derfor bør du være proaktiv og bruke solfaktor. Skadene på huden trenger ikke å synes med en gang. Aldring av huden utvikles senere og er så absolutt noe du vil unngå.

22. Inneholder produktene fra Olay mineralolje?

I Europa er alle produkter pålagt å ha en innholdsfortegnelse. Dermed er det den enkleste løsningen å hjelpe deg med å identifisere mineralolje på listen. Vanlige ingredienser er ofte oppført under sine latinske navn. Mineralolje er som regel oppført som Parrafinium Liquidium.

23. Når bør jeg bruke solkrem i tillegg til fuktighetskrem med faktor hvis jeg ikke går inn for å sole meg?

Hvis du skal være ute over et lengre tidsrom bør du vurdere å bruke ekstra beskyttelse. Det samme gjelder hvis du er veldig aktiv. Sportsprodukter eller strandprodukter er ofte å foretrekke da.

24. Får man bedre effekt ut av ansiktspleie hvis man har alle produktene fra samme fabrikant, eller kan man mikse mellom flere?

Regelmessig bruk av de samme produktene er bra for huden, fordi de inneholder de samme ingrediensene. Det er derfor en fordel å bruke en dagkrem, nattkrem eller øyekrem av samme merke, fordi produktene er utviklet slik at de fungerer sammen. Det er allikevel viktig å bruke produkter man er fornøyd med, så hvis du liker produkter fra ulike merker vil jeg heller anbefale deg regelmessig bruke av de produktene du liker, og ikke velge noe du ikke kommer til å bruke eller ikke liker i utgangspunktet.

25. Kan man bli brun under en lys foundation?

Ja, det kan du. Med mindre produktet inneholder solfaktor, vil du fortsatt bli brun.

26. Hvor ofte bør man bruke peeling i ansiktet?

Det avhenger av hudtypen din. Kvinner med fet eller kombinert hud, vil være tjent med å bruke et peelingprodukt flere ganger i uken. En kvinne med tørr hud bør ikke bruke det oftere enn én gang i uken.

27. Finnes det en krem som hjelper mot små, tynne synlige blodårer i ansiktet? Er mye ute i all slags vær og har dessverre ikke vært nok flink til å beskytte.

Mange kvinner sliter med at de har små røde årer som er synlige, og disse blir av Dermatologer kalt Telangiectasia. Sett i forhold til bruk av kremer, vil den beste måten å bekjempe disse på, være å bruke en krem som styrker hudens struktur og gjør den fastere. Ingredienser som penta-peptider er kjent for å være effektive virkemidler. Dette vil hjelpe å minimere synligheten, men den vil ikke eliminere synlige årer. Den eneste løsningen for å fjerne årenes synlighet 100% vil være å snakke med en dermatolog eller en kosmetisk kirurg som kan anbefale deg en alternativ behandling.

28. Hvor tidlig er det lønnsomt å begynne med antirykekremer? Jeg har hørt at disse kremene kan virke skadende på for ung hud. Jeg er 21, hva bør jeg gjøre for å motvirke rynker i fremtiden?

For maksimal hudbeskyttelse er det viktig å begynne så tidlig som mulig, og hvis du velger riktig antirynkekrem er dette ikke noe problem, uavhengig av hvor gammel du er. Hvis du ikke ser noen tegn til at aldringsprosessen har begynt, burde du i stedet fokusere på å holde huden din frisk og sunn slik at når aldringsprosessen starter vil huden din være klar for å møte den. For deg vil jeg anbefale en effektiv og fuktighetsgivende krem med vitaminer og UV-beskyttelse (SPF15).

29. Finnes det noe alternativ til Botox osv. for å mildne bekymrings/sinna-rynkene i overkant av nesen?

Botox er veldig effektivt hvis man har dype linjer og rynker, og dessverre er det ikke kosmetiske produkter som fungerer på samme måte. Hvis du ønsker å myke opp linjene og rynkene uten botox, bør du bruke en veldig fuktighetsgivende krem som inneholder Sodium Hyaluronate eller Hyaluronic acid sammen med for eksempel Glycerin. Produktene inneholder ingredienser som fyller linjene fra utsiden og som hjelper å minske rynkens synlighet. Noen inneholder også polymer som fungerer som et plaster som drar i hver av sidene til linjen, slik at linjen glattes ut.

30. Kan man skade huden ved å vaske ansiktet i såpe og vann?

Ja, både såpe og vann kan skade huden din. Ved bruk av for sterk såpe vil man fjerne partikler som sørger for at huden holder seg frisk og fuktig - noe som kan føre til tørr hud. Det er derfor utviklet såper som er laget spesielt med tanke på vasking av ansiktet. Du kan også bruke produkter som vil gi deg en frisk og ren følelse, samtidig som de inneholder ingredienser som renser huden.

31. Kan man bli brun i ansiktet av å gå ute i solen eller må man fjerne all sminke for at man skal få farge?

Ja, sminkelaget vil danne et lite beskyttelseslag, men huden blir absolutt påvirket av solen selv om du har sminket ansiktet, med mindre sminkeproduktene inneholder UV-filtre.

32. Finnes det produkter som gjør at man får en jevnere ansiktsfarge slik at det ikke er partier i ansiktet som er rødere enn andre?

Noen fuktighetskremer har vist at de reduserer rødhet i huden. Fuktigheten kan redusere mulig irritasjon i huden, noe som derfor minsker rødheten i ansiktet. Jeg vil derfor anbefale deg å bruke en nattkrem (fordi den inneholder høy fuktighet) eller å øke hudens fuktighet ved kombinasjon av serum eller dagkrem.

Du kan også prøve å spise flere vitaminer, som for eksempel Vitamin B. Det er vist at denne vitaminen reduserer rødhet fordi den styrker hudens fuktighet. Du kan også prøve produkter som ikke trenger inn i huden, men som i stedet jevner ut hudtonen.

33. Begynte veldig tidlig å dra til Syden og ligge der i 2-3 uker uten solfaktor da det rett og slett ikke fantes slike greier på den tiden. Har ikke så mye rynker etter alderen, men over munnen og på halsen skulle jeg gjerne ha strammet opp. Tips?

Hvis jeg skal anbefale en Olayrutine må det bli å bruke Olay Regenerist Daily UV lotion på nakken din og decolletage om dagen, for deretter å sørge for ekstra fuktighet på begge områdene ved bruk av Daily 3 Point Treatment Cream om natten.

34. Jeg er gravid for første gang, og har anlegg for å få strekkmerker, har allerede noen etter en vektøkning. Kan du anbefale en god krem/olje som kan forebygge strekkmerker under graviditeten?

Gratulerer så mye! Dessverre eksisterer det ikke en metode for å fjerne strekkmerker som jeg kan anbefale deg. Å holde huden din fuktig og kroppen i god form er nok det beste rådet jeg kan gi deg, og du bør derfor bruke en god og rik bodylotion som vil pleie huden og øke velværet ditt.

35. Jeg renser huden morgen og kveld, men i det siste har den tynne huden under øynene mine blitt tørr og jeg har fått små rød nupper. Det blir bare verre dersom jeg tar på meg sminke, selv om jeg bruker mineralsminke. Hva kan jeg gjøre for at det skal roe seg?

Jeg blir litt bekymret over problemene du beskriver, og jeg vil derfor råde deg til å besøke en lege eller dermatolog som kan undersøke deg og gi deg produkter som vil hjelpe deg å bli kvitt problemene. Det er viktig å ta dette på alvor.

36. Hører så mye rart om anti-rynkekremer. Er disse kremene noe å satse på?

Absolutt. Vi i Olay er kun fornøyd hvis kundene våre kjøper produktet for andre gang, fordi da vet vi at produktene har en positiv effekt. Vi gjennomfører for eksempel kliniske studier som analyserer rynker og linjer over 4 til 6 måneder, og panel med kvinner fra hele verden tester produkter og forteller oss hva de synes.

37. Jeg har i alle år brukt vaskeklut og rent vann til å "rense"/vaske ansiktet mitt, både morgen, kveld og før påføring av hudkrem og sminke. Er dette skadelig for huden? Kan det medføre for tidlige rynker o.l.? Dette er noe jeg er litt bekymret for, men i og med at jeg sjelden orker å styre med ansiktsrens, ansiktsvann, peeling og så videre, synes jeg vaskeklut og rent vann fungere bra for meg.

Det høres ut som rutinene dine fungerer for deg og huden din, og det er kjempebra. Vaskeklut gjør at huden mister noen av de døde hudcellene og dette gjør at huden har godt av fuktighet. Min eneste bekymring at du kanskje gnir litt for hardt, spesielt hvis man har på sminke. Du burde derfor ta på litt ansiktsvask på kluten slik at det blir lettere å fjerne sminken og vaske ansiktet ordentlig. Hvis du ikke ønsker å bruke en ansiktsvask ville jeg vurdert å i alle fall bruke en maskara-fjerner til å ta bort øyensminken. Ved å dra for mye i huden kan du nemlig skade den, som kanskje vil fremme linjer og rynker senere i livet.

38. Jeg burde vært over "kvisealderen" for lengst, men jeg får stadig kviser og jeg syns jeg får enda flere når jeg bruker solkrem. Fins det en solkrem som ikke er så fet? Og har dere en anbefaling til dag/nattkrem som ikke er for fet?

Det første jeg kan si er at du er ikke alene. Mange kvinner sliter med kviser som er litt annerledes enn de kvisene vi gjerne får som tenåringer. Jeg vil anbefale deg å bruke en lett dag- eller nattkrem.

39. Jeg sliter veldig med fet hud i t-sonen og tørr hud i resten av ansiktet. Har prøvd det meste, men det blir ikke bedre, er ganske opprådd nå! Har du noen tips til hvilke produkter jeg kan bruke og hvordan rense rutine jeg bør ha?

Vitamin B3 er en god og balanserende ingrediens - fordi den hjelper å redusere oljer samtidig som den er fuktighetsgivende for huden. En fuktighetskrem og en cleanser som inneholder vitamin B3 vil derfor være perfekt for deg.

40. Bruker solfaktor 15 i ansiktet. Svarer det seg å bruke høyere faktor bare på "pigmentflekkene"?

Hvis du har mange pigmentflekker som bekymrer deg, kan det være lurt å bruke solfaktor med SPF30 i hele ansiktet. Det eneste problemet med høyere solfaktor er at disse kremene kan være litt vanskeligere å smøre på, samt at kvinner generelt bruker mindre mengde krem. Derfor kan det ofte være like smart å bruke SPF15, hvis du er fornøyd med dette produktet. Det er allikevel viktig at du forsikrer deg om at du bruker rikelig med krem slik at du dekker pigmentflekkene.

41. Grove porer later det til at det er umulig å bli kvitt, spesielt rundt nesepartiet er dette en plage. Noe jeg kan gjøre for å få en glattere hudoverflate med mindre porer?

Her har du noen forslag:
 • For å gjøre de mindre synlige kan du bruke en grundig vask som innholder peeling. Det kan være smart å bruke en ansiktsvask etterpå, samt en scrub et par ganger i uken. Produkter som varmes opp når de kommer i kontakt med vann, er fint. Dette åpner porene dine slik at de får puste, noe som gjør vasken mer effektiv.
 • Hvis det dreier seg om spesifikke områder i ansiktet kan det være smart å bruke en vaskeklut som du kan påføre litt peeling. Pass på at du ikke skrubber for hardt.
 • Ingredienser som Vitamin B3 og Salisylsyrer i fuktighetskremer er på hver sin måte med på å gjøre porene mindre synlige.

 • 42. Er det tilfelle at man ikke må kombinere kremer med c-vitamin med kollagen/antirynke-kremer? At dette rett og slett kan være skadelig for huden?

  Vitamin C er en effektiv antioksidant som reduserer skade på hudtonen. Det er en kjent og respektert ingrediens blant dermatologer, og du vil finne den i de fleste anti-rynke kremer. Hvis produktet/ene er fra et merke du kjenner og som du mener er bra, burde det ikke være noe problem å bruke vitamin C. Vitamin E og C gir bedre effekt sammen enn hver for seg, så det er smart å se etter produkter som inneholder begge.

  43. Eg brukar å rense huda med vatn, og brukar bodylotionen i fjeset for tida (har ikkje so mykje penger) er det bra? Eller burde eg sjå råda til både rensekrem/servietta og ein sikkerlig hudkrem?

  Mitt råd er å kombinere en vask med en fuktighetskrem. Det trenger ikke å være dyre eller kompliserte produkter. Noen ganger trenger man å holde det enkelt. Du kan også bruke en vaskeserviett. Begge er eksempler på at du kan få produkter som gir two-in-one effekt. Og husk - som student er det bra å passe på at ikke lommeboken får svi alt for mye når man skal kjøpe hudprodukter.

  Jeg vil også anbefale deg å investere i en fuktighetskrem med UV-beskyttelse, uavhengig av din alder. Det er bedre å begynne tidlig, fordi man få ikke skrudd tilbake tiden!

  44. Jeg sliter med tørr hud i hele ansiktet og vann hjelper ikke, hva kan hjelpe?

  Det å drikke masse vann er veldig bra for kroppen, men det ser ikke ut som det har stor effekt på huden. Det beste du kan gjøre er derfor å gi huden ekstra fuktighet ved bruk av en fuktighetsgivende krem. Hvis du har veldig tørr hud, bør du bruke produkter som tilfører huden mye fuktighet. Jeg vil også anbefale deg å bruke en nattkrem, samt å sjekke om renseproduktet du bruker er veldig sterkt. Det kan hende det er denne som gjør huden din så tørr.

  45. Jeg har fått en del bittesmå milier i kinnene etter mye medisinsk behandling - hva er den beste fremgangsmåten for å bli kvitt disse og samtidig hindre dannelse av nye?

  Jeg håper formen din er bra igjen og at du ikke skal gjennom flere behandlinger. Dessverre er det ingen enkel løsning på ditt problem, eller et produkt som jeg enkelt kan anbefale deg. Du burde absolutt diskutere mulighetene dine i samråd med en dermatolog i tilfelle problemet skyldes andre faktorer. Hvis du er sikker på at dette ikke er tilfelle, mener jeg den beste løsningen er å sørge for at huden er i fin form ved å gi huden en jevn tone. Dette vil ikke fjerne problemet, men gi deg et sunt og ungt utseende. Dette er jo noe vi alle ønsker!

  46. Tilfører solkrem nok fuktighet til huden eller skal man bruke fuktighetskrem i tillegg på sommerstid? I såfall hva skal påføres først?

  Fuktighetskrem med solfaktor er utviklet for å tilføre huden fuktighet og beskyttelse. Bruker du en kombinasjon, er det veldig bra. Hvis dette er en vanlig solkrem, burde du allikevel bruke en vanlig fuktighetskrem ved siden av. Jeg vil anbefale deg å påføre den vanlige fuktighetskremen først, for så å vente et par minutter før du påfører solkremen.

Sjekk hvilke 30 spørsmål vi har plukket ut som vinnere av ansiktskremen på vår Facebookside!

Ansiktspleie220 Ansikt220
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning