Heller snøhvit enn bronsebrun

Hollywoodtrenden er og blir blek, nå er det harry å være brun.

Publisert Oppdatert
Har du stekt deg kraftig i solen denne sommeren? Da er du ikke så trendy som du kanskje skulle tro.

Blek Hollywoodtrend

Vi nordboere elsker å slikke sol og takker sjeldent nei til en ekstra brunfarge på huden om vi har muligheten til det. Over alt ser vi folk ligge og kose seg i solen, i parken, på stranden, på bybenker, i båten, på svabergene og på hytta. De fleste nyter varmen og satser på å få en lekker farge til høsten intreffer.

Men, både skjønnhetsindustrien, trendsettere og kjendiser blir stadig mer opptatt av solskader. En skikkelig mørk og solbrun hud er for det første ikke sunt, men heller ikke trendy;

Les også: Sjokkert over solariumsbrune jenter

Les også: Myter om solbeskyttelse

Les også: Sommerskjønne "må ha"-produkter- Så solbrent eller brun som man skulle være på 80-tallet er absolutt ikke moderne lenger. I dag kan man virkelig føle seg fresh uten å være solbrun eller brent, sier redaktør for svenske Cosmopolitan, Emma Nybom til Expressen.se.

Lyse kjendiser

En av årsakene til at trenden har vendt kan være alle Hollywoodkjendisene som er bleke hele året.

- Om man ser på mange av de kjendiser som er størst nå, for eksempel Megan Fox, så er de ganske lyse i huden, sier Nybom.

Historiske solfakta
  • Lenge var solfarget hud forbundet med de fattige og for overklassen var det viktig å være blek.
  • I begynnelsen på 1900-tallet vendte moten da de bleke i stedet var de fattige som jobbet inne på fabrikker.
  • De aller første soldyrkerne var skandinaver og tyskere som trodde at sollys var bra for helsen.
  • På 1980-og 90-tallet, da solarium ble populært, var det solbrun hud som var hottest.
  • I dag er nesten alle mennesker bevisste på solariumets kreftfremkallende risiko og mange har erstattet solarium med brun-uten-sol-produkter.
  • Solbrenthet er en tilstand av brent hud som følge av ultrafiolett stråling (UV-stråling) fra sollys eller lampene fra et solarium. Tilstanden fører til erytema, der overflaten blir rød, varm og øm. Andre symptomer kan være generell utmattelse og svimmelhet. Ekstreme mengder UV-stråling kan være en årsak til hudkreft, men kan også være farlig gjennom forbrenning og uttørring av kroppen. Solbrenthet kan også ramme en rekke dyr.
  • En mildere eksponering for UV-stråling stimulerer hudens pigmenter til å danne en mørkere overflate. Den mørkere hudfargen er i mange kulturer fremdeles ettertraktet, og søkes gjennom bevisst å utsette kroppen for sol, å sole seg eller å ta solbad. Personer med mindre pigmentdannelse har større risiko for solbrenthet.


  • Kilde: Expressen.se, Wikipedia
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning