Gammel sminke gjør deg syk!

- Slurver du med oppbevaringen kan sminke være helsefarlig, mener forsker.

Sist oppdatert
Sminke, kremer og salver kan på mange måter sammenlignes med mat - de bør behandles som ferskvare. Slurver du med oppbevaringen kan de representere en helsefare, mener forsker.

Dette skriver forskning.no i dag.

Harskner

Vi har vel alle opplevd at en krem eller sminke kan begynne å lukte vondt, skifte farge eller konsistens. Da bør du definitivt slutte å bruke produktet.

- Kosmetikk og kremer bør oppbevares som ferskvare, for de inneholder blant annet vann og fettstoffer, som kan gi grobunn for bakterievekst, sier forsker Colin Charnock ved Høgskolen i Oslo til forskning.no.

Når kremer og kosmetikk blir gamle vil det skje en naturlig prosess hvor vannet og fettet i produktet kan skille seg, og noen av fettstoffene kan harskne.

Hvis det begynner å vokse bakterier i produktet, vil dette fremskynde prosessen - og det kan også representere en helsefare.

Allergiske reaksjoner, øyeinfeksjoner og kontakteksem er de vanligste problemene.

Tilførsel av luft

Charnock sier til forskning.no at det er tilførselen av luft etter åpning og oppbevaring i varme og fuktige omgivelser, som for eksempel på badet, som kan sette fart på bakterieveksten.

- Det viktig å følge anbefalinger om oppbevaring og å kaste produktet etter angitt tid, sier han.

For når produktet har gått ut på dato, vil konserveringsmidlene som beskytter mot bakterievekst få redusert virkning.

Bakterier må alltid ha vann for å vokse. Jo større andel vann i produktet, jo større blir faren for bakterievekst. Derfor er flytende kosmetikk, som for eksempel maskara, ofte en versting. Og bedre blir det ikke av at øyet er spesielt utsatt for infeksjoner.

- Du bør absolutt unngå å dele kosmetikk med andre, og da spesielt kosmetikk som legges på i nærheten av øynene, sier Charnock til forskning.no . sminkepung220.gif

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også