Selvbruning

Dropp gulrot-looken

Her er vårens store selvbruningsguide.

KONTRAST: Christina Aguilera er ikke alltid like heldig med selvbruneren sin.

KONTRAST: Christina Aguilera er ikke alltid like heldig med selvbruneren sin. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Publisert Oppdatert

Unngå fargesøl

Selvbruning kan lage stygge flekker både på klær og interiør. Her får du noen gode tips:

- Vent alltid til du er helt tørr før du kler på deg. Timene etter påføring bør du bruke mørke klær som ikke sitter for stramt.

- Skaff deg en selvbrunings-pysj! En pysj du ikke er redd for, som det er greit å legge seg i selv om kroppen er full av selvbruning.

- Velg deg ut ett sengesett du ikke er redd for, og bruk dette de nettene du har selvbruning på kroppen.

- Beskytt badet med håndkle på gulvet hvis du bruker selvbruningsspray. Heng gjerne et håndkle bak deg også. Skyll av badekar, servant og andre flater raskt etterpå.

- Unngå lyse møbler rett etter påføring!

Vårværet og følelsen av sol på kroppen frister til lettkledde dager og bar hud. Men den blåhvite huden demper kanskje lysten til å kaste klærne?

Sats på selvbruning! Den gir deg frisk glød på få timer. Og nei, du kommer ikke til å se ut som en gulrot. Du må bare gjøre det på riktig måte.

- Selvbruningsprodukter har utviklet seg og blitt mye bedre de siste årene, og den oransje fargen vi er så redde for har så å si blitt helt borte, mener hudpleier ved Skin In Klinic, Ina Haakensen.

Et minne fra en mislykket selvbruningsaffære for flere år siden er derfor ingen grunn til å la være å prøve igjen. Denne gangen kommer det garantert til å bli annerledes.

Forbered deg til selvbruning

Noe av det viktigste du gjør i forbindelse med selvbruning er å forberede deg godt.

- Den vanligste feilen man gjør er ikke å "preppe" huden godt nok i forkant. Det er helt avgjørende å bruke en peeling for å gi huden en fin overflate, som igjen gir et godt og jevnt resultat, forteller Haakensen.

Også hudpleier ved Make Up Artistskolen, Therese Mikalsen, mener peeling er viktig for å få en fin farge. For å få maks ut av selvbruningen anbefaler hun å gjenta peelingen med jevne mellomrom.

- Det kan ta bort litt av fargen, men den fargen som er igjen blir mye finere. Peel huden en gang i uken og smør deg jevnlig med selvbruning. Det gir et jevnt og fint resultat, forteller Mikalsen.

Hvilken selvbruning bør du velge?

Det finnes et hav av produkter når det gjelder selvbruning. Noen skal smøres på, andre sprayes og enkelte kommer i serviett-form.

- Det går mye på smak og behag hva man bør velge. Men en krem inneholder mer pleiende ingredienser og gir mer fukt enn en spray, som kan gi litt tørr hud. Hva du velger bør derfor avhenge litt av hudtypen din, sier Mikalsen.

Hun anbefaler også å benytte seg av ekspertisen i butikken når du kjøper selvbruning.

- De som selger produktene vet som oftest hvordan de ulike produktene virker. De kan gi deg tips om hvilke typer som gir mye eller lite farge og kan anbefale deg et produkt etter dine behov, forteller Mikalsen.

For at du skal få en bedre oversikt over de ulike variantene av selvbrunere, gir hudpleier Haakensen deg en liten beskrivelse av de ulike typene.

Spray:

- Den største fordelen med spray er at den er enkel å bruke for et jevnt resultat på hele kroppen. Man kommer lett til over alt og jobben går raskt. En ulempe er at den kan sette noe merker rundt brynene. Smør derfor vaselin eller en fet krem over brynene før du sprayer. Fordi den ikke skal smøres ut er det lettere å unngå merker på hendene.

Krem:

- Dette er kanskje den mest kjente formen for selvbruning. Den passer de fleste hudtyper og er lett å fordele. Fordi den smøres ut med hendene kan den skape merker. Et tips er å bruke hansker når du smører kroppen og ta hendene til slutt. Behold hansken på den ene hånden mens du smører inn den andre. Vask deretter forsiktig på innsiden av håndflatene.

Gel:

- En gel har de samme egenskapene som krem. Forskjellen er at den har en lettere konsistens som gjør den passende for en fet hud.

Servietter/hansker:

SOLBRUN: Jennifer Aniston har alltid en nydelig, varm brunfarge.

SOLBRUN: Jennifer Aniston har alltid en nydelig, varm brunfarge. Foto: Stella Pictures

- Servietter og hansker har også samme egenskaper som krem og gel. Fordelen her er at produktet, hansken spesielt, gir mer kontroll ved påføring.

Mousse:

- Et selvbruningsskum har også en lettere konsistens enn en krem og skal derfor også passe for de som ikke liker fete konsistenser. Et skum kan være litt vanskelig å fordele. Vær derfor ekstra nøye med påføringen, spesielt i ansiktet.

Bodybutter:

- Et bodybutter med selvbruningseffekt er et produkt tilpasset de som har ekstra tørr hud. Bodybutter har en ekstra rik konsistens, så hvis man ikke liker fete kremer bør man velge noe annet. Et tips er å bruke dette kun på de stedene man føler seg tørrest, for eksempel på leggene, og velge et annet produkt på resten av kroppen.

Slik går du fram

Skal du få et godt resultat er det viktig å gå fram på riktig måte. Her får du hudpleiernes råd om hvordan du påfører selvbruningen.

Tips til nybegynnere

Har du lyst til å prøve selvbruning, men er litt skeptisk? Det er ingenting å være redd for! Her får du fire gode tips fra hudpleier Therese Mikalsen.

- Det finnes mange gode selvbrunere som gir en gradvis og diskret farge. Disse passer perfekt for nybegynnere som er redde for at fargen skal bli for sterk.

- Bland selvbruningsproduktet ditt i en bodylotion. Det gjør fargen mildere og lettere å påføre jevnt.

- Bruk hansker når du påfører selvbruningen. Avslutt med å smøre hendene.

- Smør knær, albuer, hender og føtter med bodylotion før du påfører selvbruning. Da blir det lettere å få et jevnt resultat.

1. Peel huden

2. Smør gjerne fuktighetskrem på tørre partier som albuer og knær for å unngå at de blir mørke.

3. Ta på deg hansker, som du bruker mens du smører på selvbruning. Til slutt bruker du en hanske av gangen for å få smurt håndbakene.

4. Påfør selvbruning. Bruker du en krem er det viktig å påføre litt av gangen så kremen blir jobbet godt inn i huden.

5. Få hjelp av en venninne eller av kjæresten hvis du synes det det er vanskelig å komme til på ryggen. Bruk eventuelt en spray.

6. La selvbruningen få tørke godt før du kler på deg. Bruk mørke og løse klær, så ikke plaggene ødelegger fargen, eller omvendt.

7. La selvbruningen virke så lenge som anbefalt på flasken.

8. Dusj uten å gni for mye på huden

9. Smør deg inn med en mild og god bodylotion.

Få selvbruningen til å vare

Selvbruning holder selvsagt ikke så lenge som brunfarge skapt av sol. Men er du flink til å pleie fargen, er det større sannsynlighet for at den holder seg godt.

- Smør huden jevnlig med en god fuktighetskrem. Da holder fargen lenger, anbefaler Haakensen.

Føler du at fargen begynner å se litt skjoldete og ujevn ut etter noen dager, er det viktig å fortsette med gode rutiner.

- Begynner fargen å se dårlig ut hjelper det ikke å fylle på med mer selvbruning. Da må du gjøre hele prosessen på nytt for å sikre deg et godt resultat, råder hudpleieren.

Les også:

Hudpleien du lager selv

Ønsker du deg langt hår?

GYLDENBRUN: Kate Hudson ser alltid glødende vakker ut. Velg en selvbruning som passer for deg. (F.v.) Le tan Foam Mousse Deep Bronze, TanTowel Plus Half Application Self-Tan Towelette for Face & Body, Thalgo Self-Tanning Cream, Fake Bake Tanning Butter For Dry Skin, L'Oréal Paris Sublime Bronze Self-Tanning Dry Mist, St. Tropez Everyday Gradual Tan, Clarins Self Tanning Instant Gel.

GYLDENBRUN: Kate Hudson ser alltid glødende vakker ut. Velg en selvbruning som passer for deg. (F.v.) Le tan Foam Mousse Deep Bronze, TanTowel Plus Half Application Self-Tan Towelette for Face & Body, Thalgo Self-Tanning Cream, Fake Bake Tanning Butter For Dry Skin, L'Oréal Paris Sublime Bronze Self-Tanning Dry Mist, St. Tropez Everyday Gradual Tan, Clarins Self Tanning Instant Gel. Foto: Stella Pictures og produsentene

Smink deg som stjernene

Vårens heteste dufter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning