Alternative sminketips

Dette leppetrikset er genialt

Sminketipsene litt utenom de vanlige.

LEPPESKRUBB: Før du legger første lag med leppestift, kan du bruke en babytannkost til å skrubbe leppene dine med. FOTO: Linn M. Rognø.

LEPPESKRUBB: Før du legger første lag med leppestift, kan du bruke en babytannkost til å skrubbe leppene dine med. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Publisert Oppdatert
HUDEN FØRST: Makeupartist Ida Engstrøm syns det er viktig med et sunt grunnlag før man legger sminken. FOTO: Linn M. Rognø

HUDEN FØRST: Makeupartist Ida Engstrøm syns det er viktig med et sunt grunnlag før man legger sminken. FOTO: Linn M. Rognø

SMARTE LØSNINGER: Line Alm, produktsjef for bareMinerals, anbefaler blant annet å starte med øyesminken først hvis man skal legge en sotet makeup.
- Deretter legger jeg foundation på ansiktet, sier hun. FOTO: Privat.

SMARTE LØSNINGER: Line Alm, produktsjef for bareMinerals, anbefaler blant annet å starte med øyesminken først hvis man skal legge en sotet makeup. - Deretter legger jeg foundation på ansiktet, sier hun. FOTO: Privat.

Festsesongen er i gang, og det er tid for glitter, glamour, høye hæler, oppsatt hår - og ikke minst dramatisk og sexy sminke.

Men, med festing ut i sene nattestimer er det ikke alltid like lett å holde sminken på plass. Ei er det heller enkelt å dra med seg en stappfull sminkepung på fest.

Ansiktsmassasje

Men for at sminke skal se vakkert ut, gjelder det å først og fremst ha et godt, rent og sunt underlag å legge den på.

Makeupartist Ida Engstrøm legger derfor størst vekt på huden;

- Jeg synes alltid at det viktigste med en fin sminke er å ha en god hudpleierutine. All sminke blir finere om huden har et godt fuktnivå og er peelet fri for døde hudceller, sier Engstrøm til Kvinneguiden.

En av hennes hemmeligheter for å få frem god glød og sunn hud, er massasje.

- For å få i gang blodsirkulasjonen i ansiktet bruker jeg alltid litt tid på å massere inn hudpleieproduktene i ansiktet før jeg legger makeup, tipser hun.

Eyeliner hører med på fest

Til en ekstra festlig anledning bør du ty til smarte løsninger, samt passe på å se classy ut selv om du kanskje bruker mer sminke enn du pleier.

- Nå i festsesongen er det mange som legger litt mer makeup enn de gjør til daglig, eller som kanskje eksperimenterer litt. Uansett om man for eksempel skal legge en markert eyeliner eller en sotet makeup, så er det viktig å få eyelineren helt inntil vippekanten. Pass på å ha en spisset eyeliner, og start godt inntil vippekanten når du skal legge eyelineren, sier Line Alm, Produktsjef hos bareMinerals, til Kvinneguiden.

Hun tipser videre om å påføre eyeliner også i punkter mellom vippene der det trengs for å fylle eventuelle små mellomrom i vipperaden.

- Det er lettere å starte på denne måten og jobbe seg utover hvis man ønsker en tykk eyeliner, enn å fylle på inn mot vippekanten til slutt. Man kan ha lagt en superfin øyemakeup, men så blir helhetsinntrykket litt dratt ned fordi det er en «glippe» mellom eyelineren og vippene som viser bar hud. Det kan også være veldig fint å legge eyeliner på våtkanten på øvre vippekant slik at man skaper en illusjon av enda tykkere vipper, sier Alm videre.

Så eyeliner er altså typisk sminke som passer godt i festsesongen.

Samtidig finnes det flust av spennende tips og triks du kan ty til om du ønsker en ekstra effekt, eller rett og slett praktiske råd for å slippe å fylle veska.

Bla deg videre i listen under eller bildekarusellen for tipsene!

Sotet skygge først

Unngå griseriet.

Alm anbefaler å starte med øyesminken først hvis hun skal legge en sotet makeup.

- Deretter legger jeg foundation på ansiktet.

Fjerner skygge som har drysset

- På denne måten kan jeg enkelt fjerne skygge fra huden før jeg legger foundation dersom det har drysset mens jeg holdt på, tipser hun.

I tillegg har hun et hemmelig våpen for å få foundationen til å sitte hele dagen og kvelden;

- Jeg bruker alltid en primer både under øyenskyggen og under foundationen slik at den garantert sitter, sier Alm videre.

 

Test fargen på halsen

For å finne riktig farge på foundation skal du ikke teste den verken på kinnet eller hånden.

GRISETE: Å legge en sota look kan bli grisete. Derfor anbefaler Alm å legge skyggen før foundation slik at du kan "rydde opp" under øynene etterpå. FOTO: Linn M. Rognø.

GRISETE: Å legge en sota look kan bli grisete. Derfor anbefaler Alm å legge skyggen før foundation slik at du kan "rydde opp" under øynene etterpå. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

- Foundation er alltid et "problem" når man har bikka førti. Hudens grunntone har gjerne blitt litt gråere og linjene rundt øynene er mer fremtredende, sier Hilde Lise Berglund, makeupartist og hudterapeut, til Kvinneguiden.

MAKEUPARTIST: Hilde Lise Berglund. FOTO: Dermanor.

MAKEUPARTIST: Hilde Lise Berglund. FOTO: Dermanor. Foto: Foto: PRIVAT.

Fuktighetskrem med farge

Hun mener det er fristende for mange å marinere seg i en godt dekkende foundation både for å bli kvitt ujevn pigmentering, linjer og "gråfargen". 

- Og det er utrolig mange typer foundations på markedet som lover akkurat dette. Her roper jeg et rungende less is more! , sier Berglund videre.

Makeupartisten anbefaler deg i stedet å velge en BB-Cream eller CC-Cream:

- Dette er alt-i-ett produkter for alle som ikke har en makeupartist liggende i toalettveska!

Fargesjekk

Én ting er å påføre foundation riktig slik at den ser naturlig og fresh ut, men noe som er viktigere enn det, er å velge riktig farge.

Er fargen feil, vil det rett og slett se forferdelig ut! Velger du for lys farge, vil du se ut som et spøkelse. Velger du for mørk, kan du få en oransje kjeve.

Siden halsen din ikke er utsatt for så mye sol som ansiktet ditt er, er det faktisk bedre at du tester ut hvilke foundationfarge som matcher din hud der. Det vil gi deg et realistisk inntrykk av hvilken farge du skal velge. Styr altså unna å teste fargen på hånden også.

- Du vil se eldre ut

I alle fall hvis du begår denne tabben.

Sminke skal få oss til å se freshere, mer våken og vakrere ut - ikke slappere og eldre.

TEST PÅ HALSEN: Siden halsen din ikke er utsatt for så mye sol som ansiktet ditt er, er det bedre at du tester ut hvilke foundationfarge som matcher din hud der. Det vil gi deg et realistisk inntrykk av hvilken farge du skal velge. FOTO: Linn M. Rognø.

TEST PÅ HALSEN: Siden halsen din ikke er utsatt for så mye sol som ansiktet ditt er, er det bedre at du tester ut hvilke foundationfarge som matcher din hud der. Det vil gi deg et realistisk inntrykk av hvilken farge du skal velge. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Men, mange damer sminker seg "gamle".

Tynne lag

En av hemmelighetene ved å unngå å sminke seg "eldre" er å først velge en tynn foundation, mener Engstrøm.

- Velg en relativt tynn foundation, og jobb heller i flere lag hvis du ønsker en mer dekkende effekt, tipser hun.

 Makeupartisten mener også at det å bygge sminken i tynne lag vil få den til å sitte bedre.

- Pudder forsegler jo foundation, men hvis man vil unngå en tørr og pudrete følelse er det lurt å spraye en mist over hele ansiktet, sier Engstrøm videre.

 

Pass på to ting

Berglund mener at det er to ting man bør være ekstra påpasselig med dersom man vil unngå å se ut som man er eldre enn man er:

- Bruk minst mulig concealer under øynene, for mye produkt fremhever rynker. Unngå å bruke solpudder som rouge , det får deg også til å se eldre ut, sier hun.

Makeupartisten anbefaler å bruke fersken-oransje eller rosa rouge på eplekinnene for å se frisk og ung ut; heller ikke dette skal påføres for mye av, selvsagt.

- Blir du fort blank i huden, invester i et godt transparent pudder, sier Berglund videre.

Geniale vippe-triks

Hvem ønsker seg ikke Hollywood-vipper? Test ut dette.

Selv om vippeextensions er i vinden som aldri før, er det ikke alltid man har anledning til dette.

Men mye kan man fikse selv i jakten på Hollywoodvipper.

FREMHEVER RYNKER: - Bruk minst mulig concealer under øynene, for mye produkt fremhever rynker, sier Berglund. FOTO: Linn M. Rognø.

FREMHEVER RYNKER: - Bruk minst mulig concealer under øynene, for mye produkt fremhever rynker, sier Berglund. FOTO: Linn M. Rognø.

Ifølge nettsiden Listotic.com, kan man prøve følgende:

Varm opp vippetangen med føner:

Hold føneren mot vippetangen og blås i rundt 3-5 sekunder. Varmen virker på samme måte som krølltangen til håret ditt og får vippen på vippene dine til å holde gjennom dagen.

Bruk et businesskort når du påfører maskara oppe:

Når du legger maskara på øvre vipper, hold et businesskort bak vippene og påfør maskaraen i en "frem og tilbake"-bevegelse fra rot til tupp. På denne måten kan du bruke litt ekstra mye maskara og se godt at alle vippene får farge.

Bruk en plastikk-skje når du påfører maskara nede:

Bruk en plastikk-skje for å enklest mulig legge maskara på nedre vipper. På denne måten unngår du at maskaraen smitter av på huden under øynene, og det er samtidig lettere å legge et litt tykkere lag om du ønsker dette. Legg den rett under de nedre vippene som med businesskortet oppe.

Klumpfrie vipper:

Vil du unngå for mye klumper på vippene, er det smart å tørke kosten mot et papirtørkle etter at du har dyppet den i beholderen, før du påfører på vippene. På denne måten kan du påføre flere lag uten at vippene klistrer og klumper seg.

Fiks tørr og klumpete maskara

At maskara-tuben tørker ut, skjer etter en stund. Problemet er at den samtidig som den tørker ut også blir klumpete og vanskelig å påføre. Og du gjør vondt verre når du pumper kosten opp og ned i tuben, det skaper bare mer luft og enda mer tørke.

Selv om du bør bytte ut maskaraen etter 3-4 måneder, kan du likevel få den til å vare litt lengre ved å bruke en til to dråper øyedråper i tuben og deretter røre litt rundt med kosten. Øyedråpene vil mykne opp maskaraen og gjøre den enklere å påføre. Den vil føles som ny en stund til.

Tape for 60-tallslooken

Slik blir det litt lettere å legge vanlig eller flytende eyeliner.

Det er lite som er så sexy og forførende som nydelig lagt våtliner kohl-liner rundt øynene for å skape en skikkelig 60-tallslook!

Tape under øyet

Problemet er at man bare skal gjøre en bitteliten feil før resultatet blir alt annet enn bra.

BRUK ET BUSINESSKORT: Når du legger maskara på øvre vipper. På denne måten kan du bruke litt ekstra mye maskara og se godt at alle vippene får farge. FOTO: Linn M. Rognø.

BRUK ET BUSINESSKORT: Når du legger maskara på øvre vipper. På denne måten kan du bruke litt ekstra mye maskara og se godt at alle vippene får farge. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Ja, det er vanskelig å legge lineren når man ikke har erfaring, men da kan vanlig tape faktisk være et godt hjelpemiddel  ty til.

Du legger altså litt tape langs vippekanten under øynene, litt på skrå oppover før du begynner å tegne en linje langsvippene og oppover for å forme "katteøyne". Slik er det lettere å forme en rett og pen strek som ser symmetrisk ut på begge øyne.

Du kan også bruke tape under øynene når du skal legge øyenskygge som drysser litt.

 

Tannbørste og papir på leppene

Joda, det er faktisk veldig lurt å ha en tannbørste liggende i vesken din.

Hvem vil ikke at leppestiften skal sitte lengst mulig utover kvelden?

Det er her tannbørsten kommer inn i bildet.

Skrubb leppene

Før du legger første lag med leppestift, kan du bruke en babytannbørste til å skrubbe leppene dine med. Du også kan lage en leppe-eksfolierer selv med sukker og kokosolje som du påfører leppene før du skrubber i vei, eller bare litt leppepomade før tannkost-skrubbingen.

TAPE UNDER ØYET: Legg tape langs vippekanten under øynene, litt på skrå oppover før du begynner å tegne en linje langs vippene og oppover for å forme "katteøyne". Du kan også bruke tape under øynene når du skal legge øyenskygge som drysser litt. FOTO: Linn M. Rognø.

TAPE UNDER ØYET: Legg tape langs vippekanten under øynene, litt på skrå oppover før du begynner å tegne en linje langs vippene og oppover for å forme "katteøyne". Du kan også bruke tape under øynene når du skal legge øyenskygge som drysser litt. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Etter skyll, kan du påføre leppestiften på de tørre leppene. Da har du lagt grunnlaget som i seg selv skal gjøre at du slipper å smøre på leppestift hundre ganger hele kvelden.

Pudder og papir

For å sikre at fargen sitter godt, kan du også forsegle leppestiften.

Etter påføring kan du trykke et mykt papirtørkle på leppene før du legger litt transparent pudder over leppene. Dette skaper en matt look og får fargen til å holde lengre.

Makeupartist Berglund mener samtidig at det ikke er dumt å ha med tannbørsten på fest;

- Ha tannbørsten i veska for å unngå rødvinstenner, sier hun.

Vaselin kan brukes til det meste

Produktet du ikke bør være foruten.

Det er enkelte produkter man kan løse mange problemer med - eller forebygge problemer med.

Berglund har et hemmelig julebords-våpen; vaselin.

Bruksområder

- Vaselin er perfekt å bruke på lepper når leppestiften tørker ut. Det er også fint å bruke på kinnben for å gi en highlight-effekt, eller på brynshårene for litt mørkere farge, tipser makeupartisten.

En annen bonus med produktet;

LEPPESKRUBB: Før du legger første lag med leppestift, kan du bruke en babytannkost til å skrubbe leppene dine med. FOTO: Linn M. Rognø.

LEPPESKRUBB: Før du legger første lag med leppestift, kan du bruke en babytannkost til å skrubbe leppene dine med. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

- Det er kjempelurt på smøre på hælene for å unngå gnagsår i nye sko, sier hun.

Dabb på leppene

Berglund mener også at det er bedre om du unngår å bruke lipgloss med kraftig pigment siden den har lettere for å blø ut i kysserynkene rundt munnen.

- Velg heller en matt leppestift og dabb på litt vaselin. Da vil ikke fargen smitte av på tennene eller glasset, tipser hun.

Flere produkter i ett

Du trenger ikke ta med deg hele sminkeskuffen på byen.

Det er mange sminkeprodukter med flere bruksområder, mener Alm.

- Jeg har for eksempel brukt blank lipgloss for å skape glam-looken med skimmer over øynene.  Jeg kan gjerne bruke ett produkt til flere ting, sier Alm.

Til munn, kinn, øyne

Særlig hvis hun er på reise, liker Alm å tenke praktisk over hvilke produkter som har flere bruksområder.

- Er jeg på fest og vil ha med få produkter i vesken, kan en leppestift også fungere som rouge, et solpudder kan være øyenskygge, og en løs øyenskygge kan tilføres litt vann og legges som en våt eyeliner, tipser hun.

VASELIN: Kan blant annet brukes på brynshårene for litt mørkere farge, Berglund. FOTO: Linn M. Rognø.

VASELIN: Kan blant annet brukes på brynshårene for litt mørkere farge, Berglund. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

FRA SOLPUDDER: Til øyenskygge. FOTO: Linn M. Rognø.

FRA SOLPUDDER: Til øyenskygge. FOTO: Linn M. Rognø. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning