Dette kan være farlig i solen

Går du på medisiner, for eksempel p-piller eller smertestillende, kan det hende du bør være forsiktig i solen.

Sist oppdatert
Det er mange farer ved å kombinere medisinbruk med soling, blant annet kan p-piller gi deg varige skader i huden.

Manglende informasjon

Går du på medisiner i sommer bør du være mer forsiktig med solingen enn vanlig, bruk av medisiner kan nemlig gjøre at du tåler solen dårligere og i tillegg kan du få allergiske reaksjoner. En rekke medisiner kan gjøre deg følsom for sola, men noen medisingrupper er verre enn andre.

- Antibiotika, smertestillende medisiner og malariatabletter er noen av medisinene som kan gi deg allergiske reaksjoner, sier fagdirektør i Vitusapotek, Hanne Andresen i en pressemelding.

Lysømfintlige reaksjoner kan komme etter en halv time i sola eller 1-2 døgn etter solingen. Som oftest forsvinner reaksjonene raskt, men av og til kan plagene bli vedvarende og gi varige hudskader som for eksempel mørke pigmentflekker eller utslett.

- Typiske plager er solbrenthet med rødhet og flassing, soleksem, hevelser, væskefylte blemmer og fargeforandringer i huden. Det kan klø, svi, brenne, stikke og være ubehagelig og smertefullt, sier Andresen.

Svært mange er ikke klare over risikoene som medisinbruk og soling kan medføre, mye skyldes manglende informasjon. Andresen oppfordrer folk til å stikke innom apoteket for å få råd om hvilke medisiner som ikke bør kombineres med mye sol og bar hud.

- Det er verdt å merke seg at det ikke stilles krav til legemiddelindustrien om å teste medisiner for lysømfintlige reaksjoner. Derfor finnes det ikke alltid opplysninger om dette i pakningsvedlegget, sier Andresen.

Råd om behandling

Fagdirektøren råder folk som går på medisiner til å undersøke om de medisinene som brukes kan gi økt følsomhet for solstråling. Ved bruk av enkelte legemidler bør man unngå sollys helt om det er mulig. Dersom man allerede har blitt solbrent og fått en reaksjon, så kan apoteket eller legen din gi deg råd om hvilken behandling du trenger.

- Avkjøling med en kald dusj eller kalde omslag kan ha god effekt. Soleksem og kløe kan behandles med en reseptfri, mild hydrokortisonkrem eller andre reseptfrie alternativer som hvitvask, sinkliniment og aloe vera-gelé, tipser Andresen.

Dersom du bruker medisiner som kan gjøre deg mer ømfintlig for sollys, skal du tenke over følgende:

1. Unngå direkte sol så langt det lar seg gjøre - spesielt midt på dagen når solen er sterkest.

2. Dekk deg til med solhatt, solbriller og lett tøy som dekker huden mest mulig.

3. Bruk solkrem med høy solbeskyttelse som har både UVA- og UVB-filter.

4. Unngå solarium. soling320

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også