Grått hår

Derfor bør du la håret være grått

- Skjønnhetsidealet blant kvinner er definitivt i endring, mener trendforskeren.

MODELL: Kristen McMenamy er en av verdens mest ettertraktede modeller som har valgt å beholde sin naturlige grå farge.

MODELL: Kristen McMenamy er en av verdens mest ettertraktede modeller som har valgt å beholde sin naturlige grå farge. Foto: Stella.

Publisert Oppdatert
I ENDRING: - Skjønnhetsidealet blant kvinner er definitivt i endring, det går mot det mer naturlige og balanserte, forteller trendforsker Lisbeth Larsen.

I ENDRING: - Skjønnhetsidealet blant kvinner er definitivt i endring, det går mot det mer naturlige og balanserte, forteller trendforsker Lisbeth Larsen. Foto: Jotun.

Redaktøren for britiske Vouge, Sara Harris, fikk grått hår da hun var 16 år. Siden har hun gått mot normen og valgt å beholde den naturlige hårfargen. I dag er hun et prakteksempel på at det ekte er det vakre, noe dette bildet illustrerer.

Det jubler trendforsker Lisbeth Larsen for;

- Vi ser eksempler på kvinner som i dag bleker håret sitt altfor lyst, eller bruker altfor mye fyll i leppene. Det ser unaturlig ut og det er egentlig ingen som syns at dette er fint, bortsett fra venninnene til vedkommende som eventuelt gjør det samme, sier Larsen til Kvinneguiden og forklarer;

- Skjønnhetsidealet blant kvinner er definitivt i endring, det går mot det mer naturlige og balanserte. Litt "fiksing" er OK, men det er aldri OK med det overdrevne og ekstreme, mener hun.

- Mer akseptabelt for menn

Trendforskeren er i ekstase over at en så profilert person velger å gå utenom normen med sin unike look

- Jeg syns det er helt fantastisk at den britiske redaktøren har valgt å beholde sitt grå hår siden 16-årsalderen! Det er utrolig kult når kvinner velger dette, selv har jeg flere venninner som ser helt "stunning" ut med sitt grå hår - de er superkule. Jeg er mange ganger fristet til det selv, men jeg syns enda ikke at min grånyanse er så fin, ler hun.

Larsen syns det er flott at kvinner velger å beholde den naturlige fargen så lenge de føler seg vel med det.

Men det er ingen hemmelighet at det fremdeles er mer akseptabelt for menn å ha grått hår enn det er for kvinner:

- Det er vesentlig mange flere ting som er mer akseptert for menn enn det er for kvinner når det gjelder utseendet, sier trendforskeren.

- Ser man kvinner med litt stor mage blir det gjerne sett på som uansvarlig, mens en mann med stor mage gjerne blir sett på som koselig. At en mann velger å skjule sine grå hår blir ansett som jålete siden det forbindes med femininitet, sier hun.

GÅR FOR GRÅTT: Skuespiller Jamie-Lee-Curtis, modell Kristen McMenamy og skuespiller Linda Evans dropper kunstig hårfarge og beholder sitt grå hår.

GÅR FOR GRÅTT: Skuespiller Jamie-Lee-Curtis, modell Kristen McMenamy og skuespiller Linda Evans dropper kunstig hårfarge og beholder sitt grå hår. Foto: Stella.

Derfor får du grått hår

Grått hår skyldes at pigmentcellene nederst i hårsekkene produserer mindre pigment, skriver nettsiden Hårmodeller.no.

  • Alder for når håret begynner å grånes, er genetisk betinget. I Norge er det gjerne i 30-årsalderen grå hår dukker opp, for asiatere eller mørkhudede starter gråningsprosessen noe senere. Skjegget blir vanligvis tidligst grått, deretter håret i tinningene og senere på resten av hodet.
  • Å bli "grå over natten" er i realiteten ikke mulig, håret får sin farge i hårsekken av melanin som legger seg i fiberlaget. Etter at cellene har vært gjennom forhorningsprosessen, vil ikke fargen forandre seg, med mindre det går gjennom en kjemisk prosess eller annen ytre påvirkning.
  • Grå hår kan være noe grovere enn normalt hår og kan i noen tilfeller bli glasshår, det er hår som ikke er så mottagende for kjemisk behandling, som hårfarging.
  • Forskere har, i følge tidsskriftet The FASEB Journal, funnet at grå hår forårsakes av en kjedereaksjon som gjør at håret bleker seg selv fra innsiden.
  • Prosessen forskere har oppdaget starter når nivåene til enzymet katalase går ned. Når det skjer kan ikke hydrogenperoksid, som forekommer naturlig i hår, bli brutt ned. Stoffet bygges dermed gradvis opp i håret, og resultatet er grå hår.
  • Forskerne har i tillegg funnet at høye nivåer med hydrogenperoksid ødelegger dannelsen av et enzym som fører til produksjonen av melanin i hårposene. Det er melanin som gir deg fargen i hud, hår, og øyne.

Slik blir grått elegant

Sølvi Bjørnevoll, frisør ved Nikita og lærer ved Norsk Frisørskole i Bergen, forteller at grått hår er arvelig betinget, men stress kan påvirke produksjonen av melanin - noe som til slutt da vil gjøre at du kan få grå hår.

Graviditet og sykdom, sterke medisiner og behandlinger kan også påvirke melaninet.

IKKE BARE FOR ELDRE: - Å beholde det grå håret som det er, gjelder ikke lenger bare for kvinner over 60. Flere kjendiser har latt seg stolt avbilde med en grå hårfarge. Det kan være veldig classy og fint, sier frisør Sølvi Bjørnevoll.

IKKE BARE FOR ELDRE: - Å beholde det grå håret som det er, gjelder ikke lenger bare for kvinner over 60. Flere kjendiser har latt seg stolt avbilde med en grå hårfarge. Det kan være veldig classy og fint, sier frisør Sølvi Bjørnevoll. Foto: Rawbyraa.

Likevel mener frisøren at det er mye du kan gjøre for å se elegant og fresh ut med grått hår:

- Du kan fint la det grå håret gro og heller ha fokus på glansen og frisyren. Du kan også blande det grå ved å legge inn noen highlights rundt ansiktet. Du kan legge over en mild farge hvor noe av det grå skinner gjennom. Da vil ikke overgangen til etterveksten bli fullt så markert og synlig, sier Bjørnevoll til Kvinneguiden.

For å skape mer spill i frisyren og friske opp, er et annet tips å legge inn felt med en lysere eller mørkere farge i mellom det grå.

Er du ikke fornøyd med din grå nyanse, foreslår frisøren å bruke sølv/lillasjampo for å nøytralisere gylne pigmenter.

- Da får du en iskald, nydelig gråtone, sier Bjørnevoll.

- Gjelder ikke bare kvinner over 60

- Jeg tror nok at flere kvinner vil la det grå vise litt mer. Blant annet fordi vi har så utrolig mange fine muligheter i frisørsalongene når det gjelder hårfarger. Du trenger ikke lenger å farge en heldekkende, mørk farge, men la nyansene gli over i hverandre - ton i ton, lage spill med frihåndsteknikker og bruke farger som vil fremheve kundens anatomiske forutsetninger på best mulig måte, mener frisøren.

- Å beholde det grå håret som det er, gjelder ikke lenger bare for kvinner over 60. Flere kjendiser har latt seg stolt avbilde med en grå hårfarge. Det kan være veldig classy og fint, sier Bjørnevoll.

GÅR FOR GRÅTT: Sanger Emmylou Harris, skuespiller Helen Mirren og Glenn Close eldes alle med stil.

GÅR FOR GRÅTT: Sanger Emmylou Harris, skuespiller Helen Mirren og Glenn Close eldes alle med stil. Foto: Stella.

Frisøren forteller samtidig at hun enda ikke har så mange kvinnelige kunder som lar håret være hundre prosent grått.

- Vi farger de fleste, men ikke nødvendigvis en helfarge. Vi bruker farger som lar litt av det grå skinne gjennom, naturlige transparente farger som demper det grå, ikke dekker det helt.

Det er derimot flere menn som velger å la håret være grått.

- Jeg har flere menn som velger å være grå, og selv har jeg en mann som nekter å teste ut nye farger selv om han begynner å få noen grå hår. Det kan være ganske så fint, det! En kjekk mann med litt sølv i håret er tøft, ivrer frisøren.

Er du likevel ikke komfortabel med at hodebunnen begynner å grånes, er det flere triks du kan ta i bruk for å dempe overgangen litt;

- For å skjule de grå hårene kan du selvsagt farge det, bruke hårpudder med farge eller prøve å lage mer volum slik at håret løfter seg fra bunnen. Da vil kanskje ikke den grå etteveksten vise så godt. Du kan også lage tekstur i håret for å trekke fokus bort fra det grå, foreslår Bjørnevoll.

Les også:

Jo eldre du blir, desto sterkere lukter du

Testen skal fortelle deg hvordan huden din vil se ut om noen år

Fra 25-årsalderen begynner hjernen å svikte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning