Den viktigste sommermoten

Her er moteguiden for sommeren!

Publisert Oppdatert
Saken er skrevet av NTB Tema

Vi gir deg en liten pekepinn på de viktigste trendene i sommer.

Alle kan være prinsesser

Prinsesseinspirasjonen gjennomsyrer motebildet som aldri før. Tiden er inne for å fråtse i superfeminine plagg av silke, blonder og tyll. Fendi og Chloe viser vei med sveipende volanger, lett chiffong og pastellfarger. Valentino er en annen moteskaper som satser sterkt på den sarte looken. Bakteppet er romantiske drømmer og virkelighetsflukt, eventyr og sagn - gjerne med et snev av leken kitsch for den lett ironiske prinsessen. Vil man ha en touch av rock 'n ' roll, kan man kontrastere prinsessekjolen med svart neglelakk, sotede øyne, en kort skinnjakke eller sneakers.

Luft til tærne

«Peep toes» er skohyllens sikreste sommertegn, så også i år. Skotypen så dagens lys på 1930-tallet, da i form av sandaletter med åpen tå. Ava Gardner, Evita Peron og Marilyn Monroe lot ofte tærne synes. Etter hvert fikk folk flest øynene opp for denne lille fotfinessen, og åpen tupp fikk sitt store gjennombrudd i løpet av 1950-tallet. Nå brukes skoene på mange måter - enten klassisk med kjole, neglelakk og strømpeløse bein, eller litt frekkere sammen med fargede strømpebukser og shorts.

Mote på en prikk

Mange av sommerens trendplagg er prikkete. Mønsteret er klassisk på linje med striper og ruter, og oppleves som spesielt sommerlig. Samtidig gir det den attraktive retrofølelsen knyttet til etterkrigstidens husmødre og pin-up'e r. På 1940-tallet var det småprikker som gjaldt, mens 1950- og 60-tallet var tiden for store, overdrevne prikker. På 1970-tallet herjet de store prikkene i kombinasjon med andre grafiske symboler. 1980-tallet bød på graffiti-inspirerte prikker med ujevne former, 1990-tallet hadde litt av alt på prikkefronten, og i 2010 lekes det med prikker både på retrovis og nye måter.

Veskesnacks

Is og godteri er inspirasjonskilden bak sommerens pasteller. Som resten av garderoben kommer veskene i bleke nyanser av rosa, aprikos, blått, gult, lilla og grønt. Vesken er blitt et ekstremt trendfølsomt tilbehør som kan brukes på ulike måter: Moschino og Hermes kjørte helhetlig på catwalk-visningene for sommeren 2010, med veske og antrekk i samme pastellnyanse fra topp til tå. Det kan også være lekkert å matche en rosa eller mintgrønn veske med hvit T-skjorte og lyseblå jeans.

Blå sko underveis

Vil du være først med det siste, er det blå sko som gjelder. Trenden kommer sterkt til høsten, men allerede nå i sommer kan man få blått fottøy i butikkene. Blåfargen vil regjere sammen med retrotendenser fra 1950- og 1980-tallet. Vi får spisse pumps til damene, og klassiske myggjagere, spritet opp med leopardmønster og fargerike skolisser, på herresiden. 80-tallspynt som kjeder og nagler henger fortsatt med på føttene. Og fremfor alt blir det et opptog av støvletter med ulike skaft- og hælhøyder.

Møt sommersolen med farger

Sommeren 2010 feires med et par godt synlige, fargesterke briller i det solvendte ansiktet. Innfatningen kan ha klare kulører som rødt, blått og gult, eller vakre, sterke fruktfarger som appelsin og fersken. Fargefesten blir komplett hvis man satser på livlig mønstermiks i klærne, og lar solbrillene ta opp en av hovedfargene i antrekket. Ikke bare innfatningen er farget i år, også glassene kan være tonet - i frostblå, lilla og rosa toner.

Retro og raffe skjæringer

Årets bademote er preget av 50-tallsretro, vågale skjæringer og fargeeksplosjoner à la 80-tallet. Stilinspirasjonen fra ikoner som Grace Jones og Brigitte Bardot er tydelig. Her er det noe for enhver kropp og enhver smak. Den utskårne badedrakten med bar mage krever kanskje litt mot, mens en «tankini» - en todelt bikini med lang topp og vanlig underdel - er perfekt for den som vil være noe mer påkledd. Vil man pynte seg litt på stranden, kommer mange av årets badeantrekk med dekorative detaljer som metallspenner, strass, fargede steiner, paljetter, perler og stoffvolanger.

Komposterbare klær

Det stadige suget etter mote og nye klær er et miljøproblem. Ekte vintage er et av svarene på dette, komposterbare klær et annet. Designeren Matilda Wendelboe er aktuell med en kolleksjon der alle plaggene er fullstendig gjenvinnings- eller komposterbare.

- Jeg tror denne måten å framstille klær på vil spre seg raskt. Det er mye å tjene på å forminske avfallsmengden, sier designeren. Wendelboe satser på en kombinasjon av miljøbevissthet og glamour, og går inn for å designe plaggene slik at de kan bæres på flere ulike måter - for eksempel både som bluse, skjørt, kjole, cape og skjerf.

Fråtser i jeans

I sommer behøver ingen å være i tvil; denim fra topp til tå er supertrendy. Enda bedre blir det om du mikser plagg med ulik vask, slik at du framstår som et potpurri av mørke, lyse og ujevne jeansstoffer. Helfrelste kan i tillegg kjøre på med sko og badetøy i samme materiale. Cheap Monday satser hovedsakelig på lyse, litt ujevne denimvasker, samt tight passform på herresiden. En av Cheap Monday-grunnleggerne, Örjan Andersson, anbefaler likevel mørke, uvaskede jeans som man bruker lenge uten å vaske.

- Selv har jeg hatt én jeans jeg brukte i et helt år uten å vaske dem. Da ble slitasjen ekstra fin etter den første vasken.

Militær mote

Arméjakken er sommerens ytterplagg nummer én. Det var motehuset Balmain som satte trenden under sin vår/sommervisning 2010. Nå har alle butikkjedene sin egen tolkning. Den militære trenden er ikke ny, men er alltid til stede som en inspirasjonskilde for moteskaperne. Mange klassiske herreplagg, som duffelcoat, skipperjakke og trenchcoat, stammer fra det militære. Typisk for 2010 er det at også damene kler seg opp i klassisk maskuline arméplaggene, men nå med en feminin touch. Arméjakken har et tidløst preg, motsatt av bruk-og-kast, og passer perfekt til sommerens andre store tidløse trend, jeansene.
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning