De beste øyenskyggene

Vår makeupekspert nevner sine favoritter og gir deg sine beste teknikktips.

Sist oppdatert
Perfekt lagt øyenskygge og riktig farge gjør underverker for looken din.

Legg skyggen riktig


Kvinneguidens makeupekspert, Mette Langseth, har god sminkeerfaring og flere tips til hvordan du begynner;

- Om man vil at skyggen skal sitte godt, er det viktig med et godt underlag. En øyeskygge-primer er alfa og omega her! De finnes i de fleste makeupmerker og har alle som oppgave å få øyenskyggen til å sitte lenger, bli klarere i fargen, lettere å duse ut og gjør at skyggen ikke legger seg i linjer utover kvelden. Altså en mer holdbar skygge som varer hele kvelden, forteller Mette.

Påføring
  • Du kan påføre kun primeren eller man kan velge å blande primeren med foundation. Jeg pleier å ha primer på en ren hud som har fått godt med fuktighet først. Legg på et tynt lag primer slik du ville lagt på foundation og la primeren trekke seg inn i huden før du fortsetter med resten av makeupen.
  • Du vil merke at huden der du har påført primeren blir silkemyk og klar for resten av sminken. Herfra gjør du som vanlig.
  • Legg på et baselag med en nøytral skygge på hele øyelokket, herfra kan du legge på fargen du hadde tenkt deg. Husk at det som regel er lettere å jobbe med

Mette Langseth på Kvinneguiden!

Vår faste makeup-ekspert er Mette Langseth. Mette har en bachelorgrad som faglærer i kunst og håndverk ved HiO, og gikk ut som beste elev ved Makeup Artistskolen høsten 2007.


Mette frilanser i dag som makeup-artist. Nå kan du lese hennes gode tips her på Kvinneguiden!

en mørk soting om man også bruker en mellomfarge som for eksempel lysebrun eller brunoransje. Overgangene vil da være lettere å få jevne.
  • De lyse fargene fremhever og gjør partier større, mens de mørke er for å skyggelegge og gi illusjonen av dybde rundt øynene. Det er derfor vi som oftest bruker en lysere skygge/highlight mot øyenkroken og ved øyenbrynsbenet. Det åpner øynene og gjør at får et mer våkent blikk.
  • Den mørke fargen som du pleier å bruke i globallinjen er til for å åpne øynene og gi de et løft. Dette vil du kunne se fungerer om du kun sminker ett av øynene til å begynne med.
  • Mellomfargen bruker du som en fargenyanse og kan gjerne være i en klar og sterk farge. Prøv å legge en basefarge først over hele lokket. Legg mellomfargen på selve lokket, men ikke gå over globalen. Bruk deretter den mørke fargen og legg denne i globalen cirka en tredjedel inn mot øyenkroken og i en v-form ned mot øyets ytterkant.
  • Ha også litt av mellomfargen og den mørke fargen en tredjedel under øyet. Husk å duse ut i kantene slik at du ikke får noen harde overganger. Til slutt kan du påføre highlight-fargen i øyenkroken og på øyenbrynsbenet og duse den ut med de andre skyggene du har lagt på.

  • Øyenskygge-favoritter

    Mette har mange sminkefavoritter, men sverger til en del favorittskygger;

    - Etter jeg oppdaget øyeprimer fungerer de fleste skygger utrolig bra, de drysser mindre og får en sterkere intensitet! Skyggene fra Smashbox, Makeup Store og I.D - mineralskygger er de jeg bruker mest og som til nå er klare favoritter, forteller makeupartisten.

    Hun mener at det ikke finnes noen regel for hvor mange forskjellige skygger og farger en kvinne bør ha i baderomsskapet, men at man heller bør ha en del faste farger;

    - Et spørsmål jeg ofte får fra kvinner er hva slags farge de burde ha. Mitt svar til dette er at de fleste kler beige, grå og lilla toner. Dette er farger som får frem de fleste øyenfarger. Om du er i tvil på hva du kler, kan et tips være å kjøpe en farge som er i den fargetonen øynene dine er i. Denne kan da brukes som "flørte-fargen" i skyggen du legger og så kan du bruke en beige/hvit til å markere de lyse partiene øverst ved brynet og inn mot øyenkroken og en grå/brun til de mørke partiene i globalen. Det er altså lurt å kjøpe inn minst tre farger. En nøytral farge til basefarge, en mellomfarge som "flørte-farge" og en litt mørkere farge, tipser Mette.

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2008, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også