Bli så vakker som du kan være!

Trikset er å gjøre det beste ut av din egen personlighet, mener forfatter Bodil Storm. Her får du hennes tips.

Publisert Oppdatert
Kvinner kjenner presset hele tiden - skjønnhetspresset, presset om å være vakker gjennom hele livet, til enhver tid og aldri skuffe folk rundt seg. Men, er dette i det hele tatt mulig? Og kan man eldes med stolthet uten å bli deprimert?

Dette er blant temaene som forfatter av "En blækk-engels DAGBOK", Bodil Storm, tar opp i sin siste bok. Hun har skrevet tolv bøker og holder diverse kurs. Nå syns hun at det var på tide å ta tak i en annen problematikk enn hun tidligere har gjort.

- Kvinner blir like

- Jeg håper å kunne skape et alternativ til mye av det overfladiske, selv om den siste boken også den tar for seg hår, klær, sminke og sex, og ikke minst redselen for å bli "gammel", miste utseendet, hva vi kan gjøre med det, samt forståelsen og forholdet til menn. Samtidig ønsket jeg veldig sterkt å fokusere på dette med å bli eldre fordi jeg vet at mange kvinner over femti føler at de liksom ikke er med i tellinga lenger. Man skal være glatt i huden, ung og kjapp med store bryst sier reklamen, mener Storm.

I dag er vi kvinner svært opptatte av den overfladiske skjønnheten, og det blir gjerne bare verre - hvordan skal man klare å fokusere på skjønnheten inni oss? Hvis man klarer dette, tror du at man vil føle seg enda mer vakker da?

- Den overfladiske skjønnheten er media-skapt. Unge kvinner er i ferd med å bli fullstendig like, samme hårfrisyre, oppblåste lepper og bryst, samt ansiktsløft som forflater karaktertrekkene. Det siste synlige offer er Nicole Kidman, som ikke lenger ser ut som seg selv, så trist! I dagens samfunn er det ikke lett å fokusere på skjønnheten inni oss. Den krever en fullstendig selvsikkerhet, tro på seg selv istedetfor på venninnen som sier at "slik skal det være." Det handler om mot, og å tørre å være "annerledes" men det handler også om å begynne å se inn i seg selv, gjerne gjennom meditasjon, yoga og så videre, finne sin egen indre ro, finne sin egen indre "gudinne". Jeg tror at man da vil absolutt føle seg vakrere, mener forfatteren.

Les også: Lide for skjønnheten?

Les også: Mental oppussingSamtidig tror ikke Storm at man kan unngå å "frykte" alderdommen, men hun mener at man skal behandle seg selv vakkert gjennom livet.

- Skap deg selv slik du ønsker å være, uten skjønnhetsoperasjoner. Gjør det beste ut av din egen personlighet. Man fødes som en original, og trenger ikke å dø som en kopi. Vi skal ikke være like, det er den store forskjellen som skaper et mangfold. Kvinner over 45 i dag føler seg selvsagt mye yngre enn kvinner på samme alder for 30 år siden, ikke bare føler, men vi er yngre både i sinn og i skinn. Vi vet mer og kan mer, vi har blitt rikere og har anledning til å sminke og kle oss. En kvinne på 45 kan i dag se ut som hun er 30 år, og en kvinne på 50 kan se ut som 35, for ikke å snakke om kvinner på 60 som i noen tilfeller ser ut som hun er 45, mener forfatteren.

Ung lengst mulig

Storm er sikker på at man man holder seg ung lengst mulig ved å passe helsen sin, spise mat man liker, bevege seg, kose seg, fokusere på alt som er positivt, og å surfe vekk alle negative programmer på TV.

- Begynne å fokusere på følelser istedet for den hysteriske sexen, som rett og slett bare er orgasmeutløsning. Sex er ment å være kjærlighetens redskap, ikke en gymnastisk øvelse. Jeg spurte en gang seks unge kvinner om de syntes det var trist eller greit at sex har blitt en dagligvare. Samtlige syntes det var trist og mente at sex og følelser hører sammen, ikke peniser på homepartys. Fokusen for å holde seg ung lengst mulig er å kunne balansere det ytre med det indre, og kanskje hver morgen si til seg selv; "Hva kan jeg glede meg over i dag!" Positivitet er stikkordet, ser forfatteren.

Hun er heller ikke i tvil om at middelaldrende kvinner har det mye vanskeligere i forhold til kropp og utseendet enn menn på samme alder.

- Det er helt tydelig, man ser ofte menn med magen ned på knærne, de labber rundt i utgåtte joggesko, sidrompete olabukser og koser seg. Mens kvinnene strever med å holde seg unge og vakre. Jeg synes det er galt begge veier. Middelaldrende menn burde passe bedre på sitt utseende, og kvinnene litt mindre, mener Storm.

- Botox er greit

Samtidig innrømmer forfatteren at hun har endret syn på Botox og lignende behandlinger, fra negativt til positivt;

- Det er ikke morsomt å se et rynket ansikt i speilet når man har vært vant til noe annet. Jeg synes egentlig at alt som er ufarlig må man kunne gjøre for å bevare sin helhetlige følelse, følelsen av å være seg selv, forteller forfatteren.

Likevel mener hun at det er alle overdrivelsene som er forkastelig.

Les også: Saboterer du slankingen?

Les også: Aldri god nok?

Les også: 10 ting du kan lære av din mor- Det verste er når unge, vakre mennesker forandrer på utseendet, og tror de blir vakrere. Noen ganger skjer det motsatte. Michael Jakcson er et grelt eksempel i så måte. Man skal fremelske og oppbygge det vakre man har, ikke bli lik venninnen, slik at alle til slutt blir "Barbie og Ken". Unge menn trener og soler seg, de tror at kvinner elsker muskler, mens de unge kvinnene tror at menn elsker store pupper. Heldigvis er det mer nyansert enn som så, sier Storm.Hva tror du er oppskriften på et lykkelig liv hvor man er strålende fornøyd med seg selv?

- Det finnes vel ikke noen enhetlig oppskrift på et lykkelig liv, fordi livet jo byr på så mangt. Dalai Lama sa en gang at hvis du er lykkelig et minutt hver dag, så er du et lykkelig menneske. Og man kan være strålende fornøyd med seg selv når man føler at man gjør det beste for seg selv og for sine medmennesker. BodilStorm-lite

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning