Falske klokker

Blander inn ekte deler i falske klokker

Unngå kvalitetskopier. Her er urmakermesterens beste tips.

FLUST MED FALSKE KLOKKER: Klokken til venstre er ekte. Den til høyre selges på en nettside som markedsfører seg med "replika-klokker". Verre er det når forfalskningene gir seg ut for å være ekte, ved å bruke noen ekte deler på uret. Klokken til venstre er forøvrig en Omega Seamaster Planet Ocean, verdt omtrent 50 000 kroner i salg i Norge. Juggelet til høyre får du for to tusen kroner på nettet.
FLUST MED FALSKE KLOKKER: Klokken til venstre er ekte. Den til høyre selges på en nettside som markedsfører seg med "replika-klokker". Verre er det når forfalskningene gir seg ut for å være ekte, ved å bruke noen ekte deler på uret. Klokken til venstre er forøvrig en Omega Seamaster Planet Ocean, verdt omtrent 50 000 kroner i salg i Norge. Juggelet til høyre får du for to tusen kroner på nettet. Foto: FOTO: Produsent/juksemaker
Sist oppdatert
MIKS: Delfake- klokker er en miks av designerur og billigklokker.
MIKS: Delfake- klokker er en miks av designerur og billigklokker. Foto: thinkstockphotos.com
LIK PRIS: Designerklokker ligger på omtrent samme pris verden over.
LIK PRIS: Designerklokker ligger på omtrent samme pris verden over. Foto: thinkstockphotos.com

I Norge finnes det få, eller ingen, markeder for salg av bruktklokker. Man må kjøpe av privatpersoner eller over internett. Det er derfor stor risiko for at man ender opp med helt "ekte" juggel.

Urmakermester Erik Ødegaard forteller at produksjons-markedet for falske klokker er enormt og at nordmenn er for lite opplyst.

- Det er stort sett vanskelig å skille mellom ekte og kopi. For noen år siden kunne du lett se forskjellen. Svindlerne har blitt dyktigere til å lage "kvalitetsfake- klokker", sier han

Hensikten er å lure folk til å tro at man kjøper en ekte vare for en billig penge. Kopiene er blitt så gode at det må fagfolk til.

Urmakermesteren opplyser om at det er kommet en ny form for kopiering av klokker, som kalles for delfake.

- Produsentene av de delfake-klokkene, tar originaldeler fra designerur og blander disse med deler fra billigere klokker. På denne måten bygger de om originalen til et langt dyrere ur, eller skaper flere, dyrere modeller av en og samme designerklokke.

Han forteller videre at de kopierte klokkene blir produsert slik at alt av etuier og garantikort ligger ved, for å lure kjøperen til å tro dette er et originalt ur.

- Alle omgjøringer, endringer eller påbygginger av originale kvalitetsklokker, der produsent ikke selv har godkjent eller kjenner til dette, blir sett på som produksjons-svindel, sier han.

Han opplyser om at det florerer av forfalskninger i de høyere prisklassene, noe som er ulovlig å importere inn i Norge.

Urmakermester Ødegaard fikk selv inn en slik delfake- klokke på verkstedet som skulle forsikres. Papirer, etuier og dokumentasjoner var til stede.

- Etter en stund så jeg at noen av delene ikke stemte med hverandre. Jeg skrev ned minst 12 punkter som virket mistenksomme. Klokken ble derfor sendt til produsentene i Sveits. Senere kom en pakke med et originalt nytt ur, hvor det sto "Takk for at dere avdekket svindel", sier han.

Ikke forvent et kupp

Kvalitetsklokker ligger som regel på samme pris verden over. Det er derfor sjelden man gjør et kupp når det kommer til kjøp av kvalitetsur eller designklokker.

- Mitt råd er å kjøpe slike produkter i Norge, etter norsk kjøpslov. På den måten har du alle rettigheter på din side. I likhet med bilen din, må alle mekaniske klokker vedlikeholdes. Om en falsk klokke kommer inn, er det ikke sikkert vi er villige til å reparere og risikere å ødelegge utstyret vårt, sier han.

Om du skal kjøpe på nett eller av en privatperson, må du forlange å få med alle originale etuier og papirer.

- Se om papirene er stemplet med dato og leverandør, og at uret er fortollet og momsbetalt inn til Norge hvis det er kjøpt i utlandet. Få eventuelt en fagperson til å se på klokken du skal kjøpe. En ærlig selger er villig til å få klokken ordentlig undersøkt, sier han.

STORT MARKED: Produksjonsmarkede for falske klokker er enormt.
STORT MARKED: Produksjonsmarkede for falske klokker er enormt. Foto: thinkstockphotos.com
BESLAG: Vær sikker på at alle papirer og dokumenter er i orden.
BESLAG: Vær sikker på at alle papirer og dokumenter er i orden. Foto: Tollvesenet

Han forteller at han flere ganger har fått kunder inn som innbiller seg at dem har gjort et kjempekjøp, og ønsker å kvalitetssikre varen sin.

De har, som vi sier her i Østfold, dreti på draget

- De har fått et kjempesjokk når varen viser seg å ikke være ekte. De har, som vi sier her i Østfold, dreti på draget.

Kriminelle organisasjoner

Jon Henrik Haraldsen er ansvarlig redaktør for tidssonen.no, Norges største nettsted for klokker. Han forteller at millionindustrien av falske klokker kan være knyttet tett opp mot kriminelle organisasjoner.

- Organisasjonene kan være involvert i andre ulovlige aktiviteter, som hvitvasking av penger, narkotika, humantrafficking og terrorisme, påpeker han.

Han mener det trolig legges mest krefter inn i å forfalske dyrere ur.

- Med den moderne teknologien har de "beste" kopiene blitt så gode at det nærmest er umulig å oppdaget med det blotte øyet, selv for eksperter, sier han.

Når det er snakk om dyrere ur, dreier det seg som oftest om såkalte mekaniske klokker.

- Mekaniske klokker er ur som har et fullstendig mekanisk urverk, og som ikke går på elektrisitet. Enkelte av disse har også blitt skremmende like originalene, men her vil trolig et trent øye kunne oppdage en kopi temmelig lett, sier han.

Han forteller at det sikreste er å handle fra en kjent autorisert forhandler.

- Autoriserte forhandlere er de eneste som er godkjent av produsentene til å selge deres produkter. Man er dermed sikret mot å ende opp med tyvegods, eller gode kopier, sier han.

Haraldsen opplyser om at autoriserte forhandlere nesten alltid er listet opp på produsentens hjemmeside.

- I tillegg til en gyldig kvittering, vil det så godt som alltid utstedes et stemplet sertifikat, som viser klokkens modell, serienummer, kjøpsdato og forhandler, sier han.

Han forklarer at uerfarne kjøpere i annenhåndsmarkedet umulig kan oppnå den samme tryggheten som man har ved kjøp gjennom autoriserte forhandlere.

- Å handle brukte klokker stiller store krav til at kjøperen gjør hjemmeleksen sin, sier han.

Det gjelder å skaffe mest mulig informasjon om både klokken man ønsker og kjøpe samt referanser og informasjon om selgeren.

Krev serienummer, sertifikat og original kvittering

Klokkeekspert Haraldsen forteller at en god tommelfingerregel er at man skal føle seg minst like trygg på klokken man ønsker å kjøpe, som selgeren som tilbyr den.

- Føler man den minste tvil, er det bare å styre unna. Det er rimelig å forvente at klokkene leveres med serienummeret intakt. For nyere ur er det også ønskelig med et sertifikat - ideelt sett også en original kvittering, sier han.

Gjennomføres en privat handel bør det skrives en kjøpsavtale som dokumenterer handelens vilkår og eierskifte.

- Kjøper man fra profesjonelle aktører i annenhåndsmarkedet, bør man alltid få en gyldig kvittering. Får man ikke kvittering er det bare å holde seg vekk, sier han.

Han mener at for folk flest er det tryggeste å holde seg til autoriserte forhandlere ved kjøp av nytt ur.

- Jeg har aldri hørt om at kopier har funnet veien inn i de offisielle salgskanalene - til det er det alt for gode rutiner og sikkerhetsmekanismer for å unngå, avslutter han.

Smugler du klokker inn til Norge?

Urmaker Ødegaard påpeker at alle ur over 6000 kroner, fortolles og moms-betales ved import inn i Norge. Uten disse papirer, er selv meget kjente produkter uten rettigheter.

- Om du kjøper en klokke i utlandet, har du ingen garantirettigheter i Norge, sier han.

BLIR BLINDE: Vi setter design fremfor kvalitet.
BLIR BLINDE: Vi setter design fremfor kvalitet. Foto: Startour.no

Ikke alle har like stor kjennskap til reglene ved fortolling av designerklokker og andre merkevarer. Flere velger derfor å droppe fortolling ved flyplassen.

Tolloverinspektør ved tollregion Oslo og Akershus, Turid Helene Stamnes, forteller at grensen er på 3000 kroner hvis du kun har vært utenlands under 24 timer.

- Har du opphold deg i utlandet mer enn 24 timer, kan du bringe med deg varer opp til 6000 kroner i bagasjen, uten å betale noen form for avgifter, sier hun.

Hun opplyser om at det ikke er toll på klokker, men om kjøpesummen overstiger verdigrensene, må man velge rød sone ved flyplassen.

- Du må betale 25 prosent merverdiavgift av kjøpesummen. En faktura må samtidig bringes med, sier hun.

Tolloverinnspektør Stamnes, forteller at man er lovpålagt å fortolle varer over verdigrensen.

- Konsekvensen ved å velge grønn sone når man har varer over tillatt verdibeløp, er et forenklet forlegg. Om verdien overskrider 10.000 kroner, kan vi ikke tilby dette. Vi må derfor skrive politirapport. Videre utmåling av straff vil dermed bli gjort av politiet, sier hun.

Hun forteller videre at klokker ikke er skilt ut som egen varepost i statistikk-systemet.

- Jeg kan ikke gi noe eksakt tall på hvor mange klokker som blir beslaglagt. Det er vanskelig å beregne omfanget av smugling av klokker. Tollvesenet gjennomfører rutinekontroller, og stopper smugling av designerklokker når vi avdekker det, sier hun.

Hvis du skal bringe en designerklokke ut av landet, med på ferie, må du ha med deg et legitimasjonsbevis

- Legitimasjonsbeviset gjelder flere ganger, forutsett at du bringer de samme gjenstandene med hver gang, sier Trond Morten Thorjussen ved tollvesenet i Oslo.

Han påpeker at du må sannsynliggjøre at varen er lovlig kjøpt, eller innført, til Norge.

- Om tollmyndighetene er i tvil ved en eventuell kontroll ved tilbakereise, er det lurt å ha med en kvittering som viser at norsk moms er betalt tidligere, sier han.

For opptatt av design

Urmakermester Ødegaard forteller at nordmenn flest blir fristet til å kjøpe billige utgaver og produkter i utlandet.

- Man blir fascinert over massive hauger av gullbelagte klokker og andre lekre ting. Det er lett å bli revet med når man er på markeder i andre land. Du burde allikevel være forsiktig med hva du kjøper, sier han.

Han opplyser om at klokker og smykker kan inneholde nikkel og andre stoffer, som er ulovlig å bruke mot huden i Norge.

- Jeg fikk inn en klokke, hvor baksiden var oppspist av svette. Dette er ikke bra for huden, forteller han.

Det finnes en streng stemplinspolitikk på gull, sølv og edle metaller. Svindlerne har også blitt flinkere til å forfalske dette.

- Du må ha en viss peiling og øye for identitets-stempling for å se om en vare er ekte eller ikke, sier han.

Han mener at nordmenn har en tendens til å se på design før kvalitet.

- Vi er blitt opptatt av at ting skal være sprekt, selv om kvaliteten mer eller mindre er søppel. Det er viktigere at designet ser bra ut, og passer til garderoben. Du hører sjelden at noen spør om kvaliteten er god eller dårlig. Godt design og god kvalitet hører sammen, sier han.

Les også:

Kjendisenes nye favorittsmykke

Å stille klokken påvirker hjertet

Også menn har biologisk klokke

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også