Er du i faresonen?

Norge ligger på tredjeplass i verden når det gjelder forekomst av hudkreft, slik forebygger du.

Sist oppdatert
Nøt du solen uten beskyttelse i påsken? Vårsolen kan være sterkere enn du tror og selv om det ikke alltid er skyfritt, betyr ikke dette at solen ikke kan skade huden.

Utgått på dato

Solens farlige UV-stråler trenger lett gjennom skyer og tåkelag, og vi kan også i overskyet vær bli forbrent hvis vi ikke tar forholdsregler.

Les også: Stump røyken i år

Les også: Unge kvinner utsatt i solen



- Det er veldig mange som glemmer igjen solkremen hjemme når de skal på fjellet eller kose seg ute. Alt for mange finner frem en gammel solkrem som har ligget på hylla i flere år, og smører seg inn med den i god tro. Mange har også en oppfatning om at de sikkert ikke blir brent når sola ikke skinner fra skyfri himmel, men dette er feil, sier fagansvarlig Hanne Andresen i Vitusapotek i en pressemelding.

Tidligere sa man at solkremen burde byttes ut hver sesong, men dette har vist seg å ikke stemme. Oppbevarer du kremen på et mørkt og kjølig sted vil solfaktoren sannsynligvis holde seg et par sesonger. En solkrem som har gått ut på dato kan ha liten eller ingen effekt som UV-beskyttelse. Man bør derfor alltid sjekke datoen på solkremen.

- Man bør minimum bruke solfaktor 15 i ansiktet, og det er lurt å bruke en krem som er spesielt beregnet på ansikt og ikke på kroppen. En kroppskrem inneholder mer olje som fort tetter igjen porene og gir uren hud. Til ansiktet skal man bruke en solkrem med lettere konsistens, forteller Andresen.

På krefttoppen

Hele 50 prosent av befolkningen i Norge har blitt solbrent i løpet av det siste året. Norge ligger på tredjeplass i verden når det gjelder forekomst av hudkreft, med kun New Zealand og Australia foran seg. I følge en MMI-undersøkelse gjennomført på oppdrag fra Statens strålevern og Kreftforeningen, kommer det frem at det er oppsiktsvekkende mange som ikke smører seg i Norge, fordi de tror at solen i Norge ikke er noe sterk.

- Man smører seg på Sydentur, men ikke på fjellet i Norge. Det man glemmer, er at solen på fjellet i Norge kan være mye sterkere enn solen i et sydlig land, fortsetter Andresen.

Les også: Hold huden ung

Les også: Sjokkert over solariumsbrune jenter

Les også: Vakker uten sminke



Personer i alderen 15 - 24 år utmerker seg negativt ved at de utsetter seg for mye UV-stråling, beskytter seg mindre og går oftere i solarium enn gjennomsnittet. Menn viser seg å bli oftere og mer solbrente enn kvinner, noe som henger sammen med at de er mer slurvete med smøringen.

Om du brenner deg

Dersom man blir solbrent er det viktig å behandle de utsatte hudområdene riktig. Hanne Andresen nevner følgende man skal gjøre om man blir solbrent:
  • Ta en dusj for å vaske bort rester av solkrem.
  • Hvis huden føles brennende, kjøl ned huden i minst 15 minutter med en kald dusj, kalde omslag eller ispose.
  • Benytt deretter enten en rik fuktighetskrem eller en after sun krem. Gjenta flere ganger daglig.
  • Aloe vera kan virke lindrende og har en kjølende effekt på huden.
  • Apotek har reseptfrie kremer og linimenter som demper smerte og kløe på solbrente hudområder med lettere forbrenning. Du kan eventuelt bruke en mild hydrokortisonkrem/salve som i tillegg demper betennelsen.
  • Unngå opphold i solen i 2-3 dager etter at du er blitt solbrent. Må du være utendørs kort tid etter at du er blitt solbrent, ta på godt med klær.
solkrem220

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også