Avgifting for kroppen

Detox tilbys i form av alt fra tabletter til trening. Men trenger kroppen egentlig avgiftning?

Sist oppdatert
Foto:Carl Martin Nordby. Aloe vera inneholder saponiner som ifølge tilhengerne virker som et naturlig såpestoff som oppløser og fjerner slaggstoff fra tarmsystemet.

- Livsstilen vår med stress og hurtigmat skaper ofte ubalanser i kroppen slik at systemet ikke virker optimalt. En detox-kur er derfor viktig for å få fordøyelsen til å fungere bedre, og få kroppen til å kvitte seg med avfallsstoffer og øke forbrenningen, sier daglig leder i Pilatespilotene, Christine Løvli.

Pilatespilotene tilbyr en 20-dagers detox-kur der akselerasjonstrening kombineres med aloe vera-drikk.

- Akselerasjonstrening er mye mer effektivt enn vanlig trening fordi du bruker en større andel av muskelfibrene. Muskelfibrene trekker seg lynraskt sammen, noe som samtidig setter fart på blodsirkulasjon og lymfesystem, og dermed utrensningsprosessene. Aloe vera er med på å rense deg fra innsiden, i tillegg til at den inneholder viktige mineraler, vitaminer og enzymer, reklamerer Løvli.

Miljøgifter

Detox er populært. Bare i løpet av årets første måned kom to nye detox-bøker ut på norske forlag. Men er kroppen virkelig full av gift? Og hvis den er det, er det mulig å rense den ut?

- Vi går alle rundt med en del miljøgifter i kroppen, som vi eksponeres for gjennom mat, kosmetikk og andre produkter, sier professor og toksikolog ved Universitetet i Bergen, Anders Goksøyr.

Fra 2003 til 2006 holdt WWF kampanjen DetoX for å bevisstgjøre folk om kjemikaliene vi utsettes for. I forbindelse med kampanjen testet de tre generasjoner familiemedlemmer i 12 EU-land for 107 menneskeskapte kjemikalier. Alle hadde rester av ulike giftstoffer i blodet. I bestemødrenes generasjon ble det funnet 63, i mødrenes 49 og i barnas 59.

- Det er nesten ikke til å unngå å få enkelte miljøgifter i kroppen. I tilfelle må du hindre all eksponering, og det skal godt gjøres, sier Goksøyr.

- Alle stoffene er ikke nødvendigvis skadelige. Men en del ting burde en kanskje være mer forsiktig med. Man har for eksempel vurdert om en del tilsetningsstoffer i plast kan være skadelige, særlig for barn som blir eksponert for stoffene gjennom leker og lignende. Man mistenker blant annet at enkelte stoffer kan påvirke folks hormonsystemer.

Forbrenning

Om kjemikalier kan fjernes med en detox-kur, er Goksøyr mer tvilende til.

- Hvis en kur klarer å øke metabolismen er det en mulig tanke at man kan få giftstoffer ut, men jeg kjenner ikke disse kurene godt nok til å si om de kan ha en slik virkning.

Professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon, mener slike kurer bare er tull.

- Disse kurene er en bløff fra ende til annen. Vi har masse ting som skal ut av kroppen, men disse prosessen driver kroppen selv. Skal man påvirke dem, må man starte med medisinske behandlinger som for eksempel dialyse. Men det blir noe helt annet enn det man forbinder med en detox-kur, mener han.

Hvis behovet for detox ikke sitter i kroppen, sitter det da kanskje i hodet?

I en bokartikkel kalt "Renselsespraksiser, helse og moral" beskriver Trine-Lise Jansen og Kristin Heggen hvordan moderne former for renselse er et uttrykk for kroppskontroll og selvdisiplin.

"Er det slik at slett moral vil kunne avsløres i våre tarmer, blodårer, indre organer, på huden, i en fet kropp og et tregt lymfesystem?", spør de. Og fortsetter:

"En skitten kropp kan i en slik forståelse vitne om mangel på kontroll og viljestyrke".

Kanskje blir moralsk avgiftning neste produkt på markedet.

Detox-varianter
  • Tarmskylling: Skal kunne fjerne rester av slagg og avfallsstoffer i tarmen som ikke er mulig å få ut på normalt vis.
  • Urtekurer: Finnes i mange ulike varianter, der ulike urter skal være med å få fart på kroppens renselsesprosesser.
  • Fotbad: Ioniserende fotbad som skal kunne trekke ut giftstoffer gjennom føttene.
  • Faste: Å ikke spise, drikke mye og eventuelt drikke spesielle juicer e.l. skal kunne få gamle opphopninger av avfallsstoffer ut av kroppen.
  • Massasje: Massasje, gjerne med bruk av spesielle oljer, skal få fart på nedbrytning og utskilling av avfallsstoffer.

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2010, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også