Høstmoten på svensk

Høsten 2010 blir neddempet og nordisk, ifølge de svenske designerne. La deg inspirere av trendnaboene!

Sist oppdatert
Saken er skrevet av NTB Tema, Lisa Wallström. Antrekk fra Hope, Whyred, Cheap Monday. Foto: Kristian Löveborg.

Svenskene viste nylig sine kolleksjoner på moteuka "Fashion week by Berns" i Stockholm.

Stockholm er kledd i vinterskrud, og flere ganger under moteuka måtte catwalken tørkes ren for snøslaps før visningene kunne begynne. Tilskuernes stoler var tynget ned av pelser, kåper og digre dunjakker.

Likevel, glamouren var udiskutabel da kjente svenske klesmerker - som Hope, Dagmar, Lovisa Burfitt, Filippa K. og Whyred - viste sine tolkninger av høstmoten 2010. Publikum kunne fordype seg i 18 visninger, 10 sidearrangementer og ett seminar.

Dramaten

Hope valgte å droppe den tradisjonelle catwalk-visningen, og hadde i stedet en mer intim visning der designerne Ann Ringstrand og Stefan Söderberg fortalte om kolleksjonen sin. Inspirasjonen har de hentet fra Ingmar Bergmans "Det sjunde inseglet" og det karrige landskapet på Fårö. Passende nok ble visningen holdt på Dramaten.

- Det begynte med at Stefan fant en hvitbeige militærfrakk med tjukk krage. Et par dager senere så jeg «Det sjunde inseglet», og skikkelsen Døden inspirerte meg til en kjole med hette. Ut fra disse to plaggene tok deretter hele kolleksjonen form, sier Ann Ringstrand.

Les også: Klærne for alle kvinner

Les også: Lag en trendflette



Plaggene utstråler nordisk råhet, og Fårö-landskapet lyser igjennom, både i den myke fargeskalaen av offwhite, grått, svart og blått, og i materialvalgene der saueull, vokset bomull og vasket silke dominerer. En berømt scene fra filmen, der Døden spiller sjakk med Ridderen, finner man igjen både i snitt og mønstre.

Kontraster

Hos Dagmar har man jobbet med kontraster og blandet materialer som lær, fløyel og strikk. Moldvarp er den mest brukte fargen, med aksenter i petroleumsblått og rødt.

- Vi leker med det maskuline og det feminine, både i snitt og materialer, sier Kristina Tjäder fra Dagmar.

Også Lovisa Burfitt leker med motsetninger i en kolleksjon som blander chic pariserinne med goth og strutsefjær à la Moulin Rouge.

- Jeg har brukt korsetter i mange av plaggene. Det har gått med 300 meter snørebånd i kolleksjonen, sier Lovisa Burfitt.

Mye svart

Fargemessig handler det i alle kolleksjonene mest om svart og grått med aksentfarger i petroleumsblått (Dagmar), brent rødt (Whyred) og klarrødt (Filippa K). Men det svarte brytes ofte opp ved hjelp av en miks av materialer eller detaljer.

Minimarket er et unntak fra alt det svarte og nordisk stramme, med sin lekne og fargesprakende kolleksjon. Her fråtses det i sennepsgult, korall, blått og mintgrønt. Alt er veldig feminint - bortsett fra de tunge, klosslignende skoene med klumpete kilehæler.

- Vår stil er litt tegneserieaktig, men samtidig veldig feminin, sier Sofie Elvestedt fra Minimarket.

Tights

Mange trender fra vårsesongen 2010 henger med til neste høst og vinter. Tightsen, for eksempel, ser ut til å ha kommet for å bli. Til høsten opptrer den i er viderekommen form, med innslag av skinn og mønster eller med besetning av transparent stoff.

Fløyel holder også stand hos mange, både i topper, kjoler og skjørt, gjerne i kombinasjon med kunststoffer, som nylonen hos Whyred.

- Vi kaller kolleksjonen Morph. Det står for kontrasten mellom det biologiske og det teknologiske, sier Roland Hjort hos Whyred.

Les også: De råeste frisyrene

Les også: Vårens jeansmote

Les også: Uten en tråd



Skal man prøve å finne en fellesnevner for årets svenske høstmote, må det være at kolleksjonene ofte er tematiske og minimalistiske, og at plaggene er anvendelige. Merker som Hope, Whyred, Acne og Cheap Monday er gode eksempler på dette. Kolleksjonene er enkle og uten unødvendig «fjas», med plagg som utstråler nordisk ekthet.

Tre trender for høsten 2010
  • Skinn: Både som detaljer i plagg og hele plagg.
  • Tights: Henger fortsatt med, nå med mengder av detaljer, mønstre og farger.
  • Fløyel: I skjørt, kjoler og topper.
sv4-220 sv2-220

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2010, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også