- Store skjerf er i fokus i vinter, forteller Hege Aurelie Badendyck, moteredaktør i Costume.

- Men om du velger et som matcher resten av ytterplaggene dine eller bryter helt, kommer an på stilen din, sier hun, og utdyper:

- Motehus som Chloé og Missoni har valgt en dus fargepalett for sine høst- og vinterkolleksjoner, og her skal hele antrekket gå i samme fargetoner. Men mange sverger til svarte jakker og kåper, og da kan det være fint å bruke et skjerf som kontrast.

Oppdaterte detaljer

I vinter kan du kveile myke strikkelengder lunt om nakken, eller vikle halsen inn i varmende tubeskjerf. Eller du kan legge en enkel juksepels rett under haka. Kler du inn halsen, gir du uansett antrekket det lille ekstra.

- Mange velger å ta sesongens tendenser inn i garderoben ved å bare investere i for eksempel skjerf, sko eller vesker med oppdaterte uttrykk, forteller Badendyck.

- Denne vinteren er for eksempel både dyreprint og pels aktuelt. Synes du det blir for mye med en pelsjakke eller - kåpe, kan du følge trenden ved hjelp av et pelsskjerf eller et par hansker med pelskant, tipser hun.

- Men heldigvis går de generelle tendensene mot at man kan velge mellom flere stiler. Derfor er heller ikke trendene så stramme, understreker moteeksperten.

Varmetap

Rundt halsen bør ingenting sitte særlig stramt. Bak skjerfkveilene skjuler det seg nemlig viktige kroppsdeler og organer som strupe, nakke, svelg og luftrør. Under halshuden sitter dessuten gode kilder til riktig kroppstemperatur.

- Både hodet og halsen utgjør relativt store overflater hvor vi kan få anselige tap av varme, påpeker overlege Turid B. Omland ved Rikshospitalets Øre-, nese- og halsavdeling.

- I halsen har vi store blodårer - halskar - rett under huden. Disse transporterer blod til og fra hodet, og varmetapet kan bli ganske stort om vi ikke beskytter dem. På samme måte som vi bruker lue på hodet, har vi skjerf i halsen nettopp for å minske varmetapet, forklarer halsspesialisten.

Hot inne

Skikkelige frossenpinner sverger kanskje til varmende halsinnpakning døgnet rundt, men skal vi tro Costumes Hege Aurelie Badendyck kan du avvikle inneskjerfet om du vil ha en hot look.

- Da palestinaskjerfene kom på banen, ble skjerf viktig både inne og ute - for antrekkets look. Men den trenden er litt passé i vinter, mener hun, og anbefaler i stedet varmt:

- Velg heller et iøynefallende halskjede når du er innendørs, og la skjerfet henge på stumtjeneren.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!