Surr med solkrem

Det eksisterer masse forvirring og myter om bruk av solkrem. Sjekk hvilke!

Sist oppdatert
Endelig sommer, sol og strandliv! Og solkrem. Men hvordan var det nå igjen, skulle man gå litt uten krem for å få D-vitamin i kroppen, eller skulle man smøre seg i god tid før man gikk ut for å være sikker på å være beskyttet? Kunne man bruke solkremen fra i fjor? Og hvilken faktor, hvor mye og hvor ofte?

Det aller viktigste

- Solkrem er viktig, men ulike råd skaper mye forvirring. Solkrem kan i noen tilfeller også gi en falsk trygghet, sier rådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Foreningen har laget en liste med de fire viktigste solvettreglene på nettsiden solvett.no. Der står "bruk av solkrem" først som råd nummer tre. Det er et helt bevisst valg.

- Vi bør absolutt bruke solkrem, men de aller viktigste rådene er å ta pauser fra sola og å dekke seg til med lette klær, briller og solhatt deler av tiden, understreker Stensrud.

- Gjør man det, blir også behovet for å smøre seg noe mindre, påpeker hun.

Kreftforeningen jobber for at folk skal slutte å tenke at solbeskyttelse bare er lik solkrem.

- Folk stoler for mye på at solkremen gjør jobben. De fleste smører seg altfor lite til å få den beskyttelsen solfaktoren tilsier. Det er også fort gjort at deler av kroppen ikke blir smurt, sier Stensrud.

Stensruds beste tips til den perfekte soldag er å kose seg ute på formiddagen og/eller sen ettermiddag, ta lunsjen i skyggen, og sørge for noen pauser fra sola mellom kl. 12 og 15 når sola er sterkest. Når man er på stranda, bør man veksle mellom å sole seg, bade og dekke seg litt til med klær.

Forvirringstoppen


Forvirring 1: D-vitamin

Bør man gå 10-15 minutter uten solkrem for å sikre opptak av D-vitaminer (kilde: kreftforsker Johan Moan ved Radiumhospitalet m.fl.), eller bør man smøre seg en halv til én time før man går ut for å sikre at solkremen beskytter optimalt (kilde: lommelegen.no)?

Kreftforeningens kommentar: Et råd om å droppe solkremen i ti minutter, er praktisk vanskelig. Vi kjenner ikke til vitenskapelig argumentasjon for å smøre seg lang tid i forveien. Men det er viktig å smøre seg så raskt som mulig når man er ute i sola.

Forvirring 2: Fjorårets solkrem

En rekke artikler oppfordrer til å kaste den, mens andre hevder at fjorårets krem fungerer like godt i år.

Kreftforeningens råd: Det er lite forskning på dette, men ifølge Mattilsynets tester fungerer kremen hvis den er oppbevart på et mørkt og kaldt sted i løpet av vinteren. Ifølge Rikshospitalet bør også korken ha vært godt skrudd til.

Forvirring 3: Solfaktor

Hvilken solfaktor skal vi bruke, og kan vi trappe ned når vi har fått farge?

Kreftforeningens råd: Vi anbefaler faktor 15 som et generelt råd for norske forhold. I varmere land bør faktoren være enda høyere. Størst risiko for å bli solbrent er det når huden er vinterblek. Utover sommeren tåler huden mer, og man kan derfor bruke noe lavere faktor.

Forvirring 4: Mengde krem

Kreftforeningens råd: Folk flest smører seg med mindre krem enn anbefalt. En god håndfull krem til innsmøring av én kropp. Smøringen må gjentas hvis man oppholder seg lenge i solen, spesielt hvis man bader. Det innebærer at en familie på fire personer bør bruke opp en standard solkremflaske i løpet av en stranddag i Norge. For å få god beskyttelse må alle eksponerte deler av kroppen smøres. grafikk320

Denne saken ble første gang publisert 09/07 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også